Cele mai sănătoase 10 fructe (II)
Fructele au numeroase beneficii pentru sănătatea
organismului.
Pentru că au o importanță
pronunțată în alimentație, fructele nu ar trebui să lipsească din
meniul fiecăruia dintre noi, alături de
legume.
Deoarece conțin calorii puține și mulți nutrienți, fructele au o importantă pondere în adoptarea unui stil de viață sănătos.
Consumul zilnic de fructe reduce riscul apariției multor boli cronice.
4. CITRICELE (Top cele mai sănătoase 10 fructe)
Cantitatea foarte mare de vitamina C din aceste fructe constituie motivul pentru care citricele sunt adăugate în top.
Citricele pot ameliora afecțiuni inflamatorii cum ar fi: osteoartrita și artrita reumatoidă, precum și astmul. De asemenea, protejează inima și întăresc sistemul imunitar.
Citricele conțin și o cantitate suficientă de acid folic și potasiu. Au destul de multe fibre, în special membranele care separă pulpa fructului. De aceea - cei care pot - ar fi bine să consume și partea albă.
5. NUCA DE COCOS (Top cele mai sănătoase 10 fructe)
Nuca de cocos este considerată un aliment hrănitor, bogat în fibre și vitamine, cu beneficii dincolo de valoarea nutritivă, având capacitatea să vindece inclusiv unele boli.
Cu indice glicemic scăzut (IG 35), poate fi consumată chiar de persoanele care suferă de diabet, după cum susțin specialiștii în nutriție.
O nucă de cocos de dimensiuni medii conține 400 g de pulpă comestibilă și aproximativ 30-150 ml de apă, care oferă o bună sursă de hidratare, nutriție esențială și toți cei cinci electroliți principali: calciu, potasiu, magneziu, fosfor și sodiu.
6. STRUGURII (Top cele mai sănătoase 10 fructe)
De la alb și roșu, la violet, de la varianta fără semințe, la suc, vin sau stafide, strugurii sunt un super aliment și au multiple beneficii pentru sănătate.
Conțin tanini (care neutralizează radicalii liberi, reducând bolile de inimă și au proprietăți astrigente și antiinflamatorii) , flavonoide (care previn apariția aterosclerozei și a diabetului și scad nivelul colesterolului din sânge) și antocianini (pigmenții de culoare din fructele violete și roșii).
Strugurii ajută la reglarea tensiunii arteriale, reduc colesterolul rău (LDL), protejează inima împotriva stresului oxidativ și îmbunătațesc funcția endotelială.
Substanțe precum quercitina și elagenina - care se regăsesc în coaja strugurilor - au un puternic efect antitumoral, putând preveni, așadar, apariția cancerului.
7. PAPAYA (Top cele mai sănătoase 10 fructe)
Plină de fitonutrienți, minerale și vitamine, dar săracă în calorii, papaya are mai multă vitamina C decât o portocală.
Este bogată în vitamina A, acid folic, fibre și potasiu. De asemenea, conține luteină și zeaxantină, care reduc riscul de degenerare maculară și au efect protector asupra țesutului retinal.
Papaya este, cu siguranță, o binefacere când vine vorba de inimă. Antioxidanții prezenți în papaya luptă împotriva colesterolului din sânge și împiedică formarea acestuia în plăci care înfundă arterele.
În plus, conținutul bogat de fibre al fructelor descompune substanțele toxice precum homocisteina în aminoacizi ușor absorbabili, reducând șansele de accident vascular cerebral.
Papaya este bogată în fibre și este de un real ajutor persoanelor care suferă de constipație. Fibrele sunt capabile să se lege de toxinele canceroase din colon și să le țină departe de celulele sănătoase ale acestuia.