Codurile CAEN, bată-le vina!
O eventuală modificare a Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 186 publicată în data de 29 decembrie 2022 ar putea obliga OMV Petrom să plătească taxa de solidaritate, evaluată la 1 miliard de euro. Este nevoie de introducerea în legislația doar a două coduri CAEN, și anume activităţi de servicii anexe extracţiei de petrol și comerţul cu amănuntul al carburanţilor pentru autovehicule în magazine specializate. În felul acesta, OMV Petrom s-ar încadra peste plafonul de 75% din cifră de afaceri prevăzut de lege pentru plata respectivei taxe. În prezent, actul normativ prevede că taxa este plătită dacă firma în cauză obține o cifră de afaceri de peste 75% din activități de extracție gaze naturale, extracție de petrol și din rafinării. OMV Petrom spune că activitățile respective cumulate nu sar de nivelul de 75% cifră de afaceri.
Ideea de a introduce cele două coduri CAEN în lege aparține vicepremierului Kelemen Hunor. ”Trebuie să vedem bilanţul final, cei de la OMV spun că nu au ajuns la procentul prevăzut în directiva europeană şi în legea naţională şi arată că, pe activitatea lor, pe codurile CAEN, nu au atins acel procent. Trebuie văzute cifrele şi să vedem cine are dreptate. Dacă mergem doar pe aceste coduri CAEN, poate trebuie lărgită aria de acoperire. Până nu vedem cifrele din partea firmei, e greu să spui cum e, trebuie verificat de la Ministerul Energiei şi de la Finanţe pe cifrele reale”, a spus liderul UDMR.
Acesta nu a exclus o eventuală modificare a legii, în sensul de a lărgi această arie pe codurile CAEN. ”Legea vorbeşte doar de extracţia gazelor naturale şi extracţia ţiţeiului, fabricarea produselor din prelucrarea ţiţeiului şi trebuie coduri CAEN care nu sunt incluse, cum sunt activităţi de servicii anexe extracţiei de petrol, comerţul cu amănuntul al carburanţilor pentru autovehicule în magazine specializate. Trebuie modificată legea dacă au dreptate”, a mai spus Kelemen.
Acesta consideră că a fost o greşeală absenţa acestor coduri CAEN din lege, dar nu poate spune că a fost cu intenţie.
Conform vicepremierului, codurile CAEN nu sunt prevăzute în directiva europeană, fiecare ţară are codurile proprii. ”Nu Bruxelles-ul face codurile CAEN. Nu e bine să dai vina pe directivă pentru că asta înseamnă să fugi de responsabilitate, Să nu căutăm nod în papură, problema e la noi, nu la CE”, a conchis Kelemen Hunor.
Compania de petrol și gaze OMV Petrom, deținută de OMV din Austria, a spus că nu se încadrează în categoria societăților obligate să plătească taxa de solidaritate impusă de Guvernul României firmelor din sectoarele ţiţeiului, gazelor naturale, cărbunelui şi rafinăriile.
”Regulamentul UE 1854/2022, care a introdus o contribuție de solidaritate cu caracter temporar, a fost transpus în legislația românească prin Ordonanță de Urgență a Guvernului nr. 186 publicată în data de 29 decembrie 2022. În baza rezultatelor noastre financiare preliminare aferente anului 2022 și a prevederilor acestei ordonanțe de urgență, ne așteptăm că OMV Petrom să nu intre în scopul acestei contribuții de solidaritate pentru anul fiscal 2022, având sub 75% din cifra de afaceri din sectoarele definite: extracția țițeiului, extracția gazelor naturale, extracția huilei și fabricarea produselor obținute din rafinarea petrolului”, se arată într-un document OMV Petrom transmis Bursei de Valori București.
Oficialii companiei susțin că pentru primele 9 luni ale anului 2022, OMV Petrom a achitat deja către Bugetul de Stat al României redevențe, impozite suplimentare și alte contribuții specifice industriei de aproximativ 5,2 miliarde de lei, la care se adaugă aproximativ 1,6 miliarde de lei impozit pe profit. ”În total, pentru primele 9 luni ale anului 2022, acestea reprezintă aproximativ 60% din profitul brut înainte de impozitare și au crescut de peste 6 ori față de aceeași perioada a anului precedent. Rezultatele financiare preliminare aferente anului 2022 și trimestrului IV 2022 vor fi publicate pe 2 februarie 2023”, se arată în documentul amintit.
Guvernul a decis impozitarea cu 60% a extra-profiturillor companiilor din sectoarele ţiţeiului, gazelor naturale, cărbunelui şi rafinăriile, iar baza impozabilă este reprezentată de ceea ce depăşeşte cu peste 20% media profiturilor pe ultimii patru ani. De asemenea, cel puţin 70% din suma colectată astfel va fi folosită pentru finanţarea investiţiilor în energie. Executivul a hotărât să aplice această taxă în virtutea apariției, în toamnă, a unui regulament european care instituia posibilitatea ca țările membre să imoună aceste taxe.
Cotidianul RO