Comunicat de presă IGSU. Exercițiu alarmare publică: MIERCUREA ALARMELOR

  • Postat în Regional
  • la 25-02-2025 11:21
  • 5 vizualizări
Comunicat de presă IGSU. Exercițiu alarmare publică: MIERCUREA ALARMELOR
Imaginea este preluată automat împreună cu articolul de pe Prahova la zi.

 Miercuri, 26 februarie 2025, în județul Prahova, dar și în întreaga țară, va avea loc, între orele 10:00 – 11:00, un exercițiu de alarmare publică. Acțiunea, denumită generic „Miercurea Alarmelor”, face parte din evenimentele de informare preventivă organizate cu prilejul „Săptămânii Protecției Civile”, desfășurată în perioada 26.02.-04.03.2025. Astfel, în acest interval orar, pentru câteva minute, vor fi pornite sirenele din cele 104 unități administrative ale județului Prahova, pentru a se verifica funcționarea acestora. 

La nivelul județului Prahova, există un număr de 342 sirene (141 electronice și 201 electrice), care pot fi utilizate în cazul unor dezastre sau alte situații de protecție civilă, modul de acționare a acestora fiind realizat local sau centralizat, din dispecerate.

În anul 2024, la nivelul județului Prahova, s-au desfășurat 27 de exerciţii de înştiinţare, prealarmare, avertizare, alarmare şi evacuare a populaţiei.

Responsabilitatea menținerii în stare de operativitate a sistemului de înștiințare - alarmare revine autorităților publice locale, iar reprezentanții inspectoratului derulează, periodic, acțiuni de verificare în teren. 

Prin acționarea mijloacelor tehnice de alarmare există posibilitatea de a crea disconfort în spațiul public, motiv pentru care asigurăm cetățenii că astfel de exerciții periodice sunt necesare și benefice. Recomandăm cetățenilor să rămână calmi și să urmărească informările transmise de către autorități.

Obiectivele acestui demers vizează pregătirea continuă a autorităților administrației publice locale, pregătirea populației prin cunoașterea semnificației semnalelor de alarmare și centralizarea permanentă a datelor privind starea de operativitate a echipamentelor de înștiințare, avertizare și alarmare. Înștiințarea, avertizarea, prealarmarea şi alarmarea se realizează în scopul dispunerii măsurilor de protecție a populației și bunurilor materiale, precum şi pentru limitarea efectelor dezastrelor. 

Conform legislației în vigoare privind organizarea şi asigurarea activităţii de înştiinţare, avertizare, prealarmare şi alarmare în situaţii de protecţie civilă, semnalele de alarmare a populaţiei, instituţiilor publice şi operatorilor economici sunt: alarmă aeriană, alarmă la dezastre, prealarmă aeriană şi încetarea alarmei. 

- Semnalul ALARMĂ AERIANĂ se compune din 15 sunete a 4 secunde fiecare, cu pauză de 4 secunde între ele.

- Semnalul ALARMĂ LA DEZASTRE se compune din 5 sunete a 16 secunde fiecare, cu pauză de 10 secunde între ele.

- Semnalul PREALARMĂ AERIANĂ se compune din 3 sunete a 32 secunde fiecare, cu pauză de 12 secunde între ele.

- Semnalul ÎNCETAREA ALARMEI se compune dintr-un sunet continuu, de aceeaşi intensitate, cu durata de 2 minute.

      Compartimentul Informare și Relații Publice


Despre ZTB.ro

ZTB.ro este un agregator românesc de bloguri care colectează și afișează articole din diverse domenii, oferind vizibilitate bloggerilor și o platformă centralizată pentru cititori. Articolele sunt preluate prin feed-uri RSS/Atom și direcționează traficul către blogurile originale.

Articole recente