Un acaricid este un pesticid care asigura controlul acarienilor si capuselor. La modul general, acesti daunatori sunt denumiti acari. Unele produse pot actiona ca insecticide, fungicide dar si acaricid.
Modul de utilizare pentru un acaricid
Produsele din gama acaricid includ diversi compusi chimici, printre care piretroizi, flumetrina sau avermectina. Piretroizii sunt printre cele mai sigure si eficiente pesticide, fiind utilizate pe scara larga si pentru controlul capuselor.
Pentru animalele din ferme este des utilizata metoda denumita baie de bovine. Astfel, animalele sunt scufundate intr-o baie ce contine acaricide, scopul fiind uciderea capuselor. Totusi, aceasta metoda nu este intotdeauna eficienta deoarece capusele se pot ascunde in locuri unde nu sunt atinse de substanta, cum ar fi urechile animalelor sau intre degetele de la picioare. Este de ajuns ca doar cateva capuse sa supravietuaisca, pentru ca o noua generatie de oua sa fie depusa si populatia de daunatori sa fie restabilita.
O alta varianta pentru aplicarea de acaricid este metoda spray, care foloseste pulverizator cu inalta presiune. Se obtin astfel particule mici de acaricid care ajung la capusele de pe tot corpul animalului
A treia metoda este aplicarea spot on, care presupune raspandirea de acaricid pe blana animalului, cu ajutorul, unui amestec format din acaricid si diversi surfactanti.
A patra metoda consta in aplicarea de acaricid sub forma de praf, care este imprastiat direct pe blana animalului. Praful este compus dintr-un amestec de talc si acaricid, iar aplicarea trebuie facuta in spatii contorolate unde nu exista curenti de aer sau vant.
O eficienta de lunga durata pentru toate produsele acaricide poate fi obtinuta prin incorporarea in matrice adecvate, care asigura o eliberare lenta a substantei toxice, pe o durata de saptamani sau luni. O zgarda pentru purici și capuse este cel mai bun exemplu despre cum pot fi acaricidele incorporate in plastic, pentru a fi utilizate pe scara larga.
Pentru controlul capuselor care infesteaza urechile animalelor de ferma, se folosesc crotaliile din plastic, impregnate la randul lor cu acaricid. Acestea sunt utile pentru bovine si alte animale domestice mari.
Majoritatea variantelor prezentate mai sus nu au efect pentru combateara capuselor care se ataseaza in zone greu vizibile sau care nu pot fi accesate. Astfel, a fost testata o alta metoda pentru asigurarea unui control efficient si durabil al capuselor. Este vorba despre administrarea interna de acaricid, pentru ca substanta toxica sa ajunga in sangele animalelor, ucigand capusele in timp ce se hranesc. Majoritatea acestor metode sunt destul de toxice, cu exceptia ivermectinei, care poate asigura un control excelent la bovine, pentru o perioada de 2-3 luni.
O problema grava cu care se confrunta medicii veterinari si crescatorii de animale, este rezistenta la acaricid dezvoltata de capuse. Din fericire, rezistenta nu este universala. Ea poate aparea la una sau doua specii de capuse, in timp ce alte specii din aceeasi zona geografica raman sensibile la aplicarea de acaricid.
Un alt domeniu important in care utilizarea de acaricid este vitala, este sanatatea publica. Multi daunatori, printre care plosnite, purici, paduchi, acarieni si capuse, traiesc in case, pe oameni sau pe mobilier. Unii acarieni traiesc chiar pe pielea oamenilor, cum sunt de exemplu cei care provoaca scabie. Alte specii de acarieni, cum sunt puricii sau capusele, pot intepa sau musca oamenii, pentru a se hrani cu sangele lor.
Unii acarieni nu sunt purtatori de boli, dar muscaturile si intepaturile pot fi dureroase. Alti acarieni insa, pot transmite boli importante printre care tifos epidemic, febra recidivanta epidemica, boala Lyme, etc.
Infestarile cu acarieni pot fi distruse prin aplicarea de acaricid, care distruge insectele vii, ouale, excrementele si nimfele. Este important ca substanta acaricid care este folosita sa fie compatibila cu organismal uman si sa nu provoace intoxicatii sau alte complicatii.
O gama larga de insecticid Alverde poate fi gasita pe www.regalfermierul.ro, pentru combaterea cu succes a tuturor acarienilor si capuselor.