Vara poate veni cu multe surprize neplacute pentru proprietarii de masini, de la ploi abundente pana la furtuni care doboara copacii la pamant.
Acopera asigurarea RCA pagubele produse de un copac cazut pe masina?
Conform unui comunicat de presa al UNSAR, proprietarii de mașini ar trebui să știe că, de principiu, pagubele produse de copacii căzuți sunt acoperite de asigurarea CASCO. Polița de asigurare CASCO este una opțională, așa că nu toți proprietarii nu o încheie.
„De regula,politele CASCO pentru autovehicule acopera riscurile de incendiu, trasnet, explozie, furt, evenimente naturale, evenimente socio-politice si acte de vandalism, caderea de corpuri pe autovehicul, avarii produse in accidente rutiere prin coliziune cu un alt autovehicul si avarii accidentale produse exclusiv autovehiculului. Insa pachetele de riscuri asigurate pot sa difere de la o companie de asigurari la alta”, este explicat in comunicat.
Totodată, cei de la UNSAR spun că șoferii pot beneficia și de asistenta rutiera, în cazul în care mașinile nu se mai pot deplasa, dacă au ales această opțiune în cadrul asigurării CASCO.
Ce faci in situatia in care nu ai CASCO.
- Sună la 112 și anunță evenimentul. Până să vină echipajul e bine să faci câteva fotografii cu mașina avariată. Deși nu e o imagine prea plăcută, aceste poze te vor ajuta mai târziu.
- Intereseaza-te dacă a depus cineva în trecut vreo cerere de toaletare a arborelui care a căzut pe mașina ta. Dacă nu te poate ajuta nimeni cu un răspuns, trimite o solicitare la serviciul ADP pentru a afla dacă arborele cu pricina a fost luat în evidenţă ca fiind şubred. Aceste detalii te vor ajuta în instanţă.
- Mergi la biroul de accidente uşoare din cadrul Poliţiei Rutiere, din localitatea/sectorul de domiciliu pentru a cere autorizaţia de reparaţie. Vei da o declaraţie, în baza căreia ţi se va întocmi un document absolut necesar atunci când mergi cu maşina la service-ul auto.
- De la service-ul auto, cere un deviz pentru lucrarile de reparatii. Cu acest deviz, du-te la ADP. Teoretic, ar trebui sa te intelegi amiabil cu firma respectiva si cu serviciul ADP, pentru plata daunelor.
- Dacă ai ajuns în acest punct trebuie să știi că te poți înțelege amiabil cu firma/Serviciul ADP pentru plata daunelor. Însă, din experiența multor păgubiți părțile enumerate mai sus nu vor să cadă la pace, motiv pentru care trebuie să deschizi acțiune în instanță, la judecătoria din aria de domiciliu. Din păcate, procesul e unul de durată (3 – 6 luni), motiv pentru care va trebui ca, în primă fază, să-ți plătești singur reparațiile. Păstrează factura, pentru a-ți putea recupera banii mai târziu.
Autorităţile locale desfăşoară acţiuni de toaletare a arborilor. Românii care observă că un copac e în pericol să cadă ori necesită cosmetizări trebuie să urmeze următorii paşi:
- Sunaţi la serviciul ADP pentru a semnala problema. Reprezentanţii societăţii se adresează Direcţiei de Mediu din cadrul primăriei, autoritatea responsabilă cu eliberarea autorizaţiei de defrişare/toaletare.
- După obţinerea avizului, angajaţii ADP îndepărtează crengile care au crescut necontrolat
- Nici un copac nu se toaletează sau taie fără aviz de la Direcţia de Mediu.
- ADP are obligaţia să planteze, în compensare, trei arbori pentru fiecare copac uscat defrişat.
În concluzie, asigurarea CASCO auto este foarte importantă și utilă, chiar dacă nu este obligatorie și te poate scăpa de multe cheltuieli neprevăzute pentru reparațiile mașinii sau chiar în eventualitatea unui furt.