Montse 45 de ani – 221 zile febra, debilitate în picioare,cefalee
Ştire Telecinco
Apar tot mai multe cazuri de persoane care au trecut de covid-19 și poartă un catalog de simptome similare care le îngreunează o viață normală. Afectează adulții, în special femeile, dar și copiii. În Regatul Unit, au fost deja depistate 1.000.000 de cazuri posibile.
Una din 10 persoane care au suferit covid 19 prezintă simptome la câteva luni după infectare.
- Afectații de așa-numitul covid persistent, o boală cu multe variante
- Se estimează că în Spania există o jumătate de milion de persoane cu covid persistent
- Doar unu din patru pacienți se îmbunătățește cu vaccinarea împotriva covid19
Yolanda, Cristina, Úrsula, Sandra, Nuria, Mercedes, Ana, Ascensión y Delphine del colectivo Long COVID ACTS. Crédito: Long COVID ACTS / DATADISTA
Una din 10 persoane care au suferit de coronavirus au simptome la câteva luni după ce au fost infectate. Sunt cei afectați de așa-numitul covid persistent, o boală cu multe variante care necesită atenție personalizată de la fiecare pacient.
Covid persistent: un diagnostic cu simptome multiple și diverse
Unii pacienți suferă de probleme digestive sau neurologice, deși cele mai frecvente sunt problemele respiratorii. Dr. Mario Rivera, medic la Clinica Spitalului San Cecilio din Granada, a analizat simptomele și sechelele la 800 de pacienți din primul val. „Până la 60% dintre pacienți au dezvoltat simptome a posteriori”, explică el.
Sandra, la 49 de ani, are un tablou clinic persistent de covid. „Am 40 de simptome ale celor 201 care sunt numărate”, detaliază el. „Dureri de cap, dificultăți la înghițire, am multe probleme cognitive. Diverse spray-uri, pentru că nu pot respira bine …”, adaugă ea.
Rossana Arbieto, în cazul ei, a fost infectată în martie anul trecut. „Am avut ceață mentală, probleme de concentrare …”, spune ea. Covidul persistent afectează mulți oameni.
„August a fost de nesuportat. În septembrie m-am îmbunătățit și apoi am început cu dureri musculare”, spune Sacra Garabal, o altă femeie afectată.
Sexul sau vârsta nu influențează covidul persistent. Laura are 15 ani și a prezentat diagnosticul. „Cel mai rău lucru este oboseala. Ești toată ziua de parcă nu ai fi dormit deloc. Dorm de un an și jumătate fără să mă odihnesc”, spune ea.
Există sechele multiple și fiecare pacient necesită un diagnostic. Doar unul din patru se îmbunătățește odată cu vaccinarea. Luis Pereira, care nu își pierde zâmbetul, are uneori lipsă de echilibru. „Trebuie să fii optimist, dacă nu, ești pierdut”, spune el.
Cazul lui Luis este unul dintre cei peste jumătate de milion de afectați care se estimează că există în Spania datorită unui diagnostic cu simptome multiple și diverse, pe care pentru moment știința nu a reușit să îl remedieze.
*****
4,4% dintre copiii între 5 și 17 ani au covid persistent cu simptome precum oboseală, durere de cap și pierderea mirosului Cele mai frecvente simptome la pacienții mai tineri cu covid persistent sunt oboseala, cefaleea și pierderea mirosului. Acest lucru este confirmat de un studiu dezvoltat în Regatul Unit și publicat în revista „The Lancet Child & Adolescent Health”.
Conform acestui raport, care a colectat date despre 250.000 de copii, pacienții care dezvoltă coronavirusul tind să se îmbunătățească după 6 zile, iar numărul minorilor care prezintă simptome după 4 săptămâni este scăzut: 77 dintr-un total de 1.734 infectați. Experții spun că acest lucru se datorează faptului că cei mai tineri au un sistem imunitar nou format.
Deși nu este de obicei obișnuit și în ciuda faptului că procentul copiilor care suferă de covid persistent este mic, explozia infecțiilor din al cincilea val ar putea transforma această mică proporție în mii de copii și adolescenți care ar începe să dezvolte sechele de lungă durată . „Problema este că în acest moment nu avem niciun tratament specific”, explică pediatrul, Quique Bassat.
*****
Covid persistent: vârful aisbergului unei noi probleme de sănătate publică
Infecția cu SARS-CoV-2 afectează oamenii într-un mod variabil, de asemenea, după ce a depășit-o. Poate duce la simptome care durează mult timp, cu îngrijorarea că unele cazuri vor evolua în sindromul oboselii cronice. După un an foarte zgomotos, ce știm despre consecințele sale?
COVID-19 afectează oamenii într-un mod variabil, de asemenea, după ce au depășit boala. Poate duce la simptome care durează mult timp, cu îngrijorarea că unele cazuri vor evolua într-un sindrom de oboseală cronică.
Stânga: Dr. Nisreen Alwan, este unul dintre mii de britanici care au fost afectați de Covid persistent. dreapta: Personalul Spitalului Kings College ajută un alt pacient să meargă din nou în timpul procesului său de reabilitare AFP
„Moartea nu este singurul lucru care contează. Trebuie să luăm în considerare și viețile schimbate”. Așa a spus Nisreen Alwan, cercetător în domeniul sănătății publice la Universitatea din Southampton, într-un articol din revista The Atlantic.
Covid-19 ar putea duce la leziuni ale creierului la câteva luni după infecția inițială, oamenii de știință principali au descoperit după analizarea pacienților care suferă de disfuncții cognitive.
Cercetătorii de la Universitatea din Southampton din Marea Britanie au descoperit că persoanele cu „Covid lung” – cei cu simptome care durează trei luni sau mai mult – prezentau semne ale unui impact semnificativ asupra creierului ca moștenire a bolii.
Dr. Nisreen Alwan, profesor asociat în sănătate publică la universitate, desfășoară un studiu asupra a 2.500 de bolnavi de Covid persistent, în mare parte în Marea Britanie, cărora li s-a cerut să descrie simptomele.
Cercetătorii încă nu și-au publicat concluziile, dar analiza timpurie a arătat o valoare neurologică a Covid-19. „Încă analizăm rezultatele, dar o constatare izbitoare este apariția simptomelor disfuncției cognitive mai târziu în timpul bolii”, a declarat dr. Alwan pentru The National.
„Unii oameni o descriu ca o ceață cerebrală. Alții raportează o memorie slabă sau probleme cu rezolvarea problemelor sau concentrarea.
„Unii le au la început, dar mulți le dezvoltă mai târziu în boală, așa că este evident că există un fel de efect asupra creierului, indiferent dacă acesta are legătură cu sistemul imunitar, persistența virusului sau ca urmare a aportului de sânge la creierul sau inflamația.
„Majoritatea persoanelor cu Covid îndelungat din studiul nostru spun că se confruntă cu aceste simptome.”
Dr. Alwan, un academician britanic-irakian, ai cărui părinți provin din Bagdad, s-a angajat în cercetare după ce a contractat boala în martie anul trecut, la începutul pandemiei globale.
Ea și-a revenit după o lună, dar a constatat în curând că activitatea intensă a dus la o recidivă, caracterizată printr-o revenire a simptomelor precum dureri toracice și musculare, și oboseală extremă.
În acest videoclip, ea subliniază amploarea debilitării sale.
În ciuda oamenilor de știință și a medicilor care au raportat dovezi ale existenței unui Covid persistent în luna mai a anului trecut, Organizația Mondială a Sănătății a publicat un raport care a subliniat că „unele simptome pot persista sau reapărea săptămâni sau luni după recuperarea inițială. Unii pacienți dezvoltă complicații medicale care pot avea efecte durabile asupra sănătății.”
Raportul a fost urmat în octombrie de guvernul britanic care a anunțat un pachet de cercetare de 10 milioane de lire sterline (13,7 milioane de dolari) pentru Covid persistent și pentru deschiderea a zeci de clinici pentru tratarea bolnavilor.
Unele efecte neurologice ale Covid-19 au fost cunoscute de la debutul bolii, dar echipa de la Southampton sugerează că impactul coronavirusului ar putea fi mai sever și mai profund pe termen lung.
Covid persistent „ceața creierului”
Constatările se bazează pe alte cercetări, cum ar fi cea efectuată de Institutul de Neurologie Queen College din London College, care a spus că până la unu din cinci pacienți sufereau de „ceață cerebrală”.
Grupul de studiu CoroNerve, care reunește date de la Asociația Neurologilor Britanici, Asociația Britanică a Medicilor Stroke și Colegiul Regal al Psihiatrilor, a constatat că „starea mentală modificată a fost a doua prezentare cea mai frecventă … care apare adesea la pacienții mai tineri”.
Boala debilitantă a afectat un număr „uluitor” de persoane, a declarat în această lună Layla Moran, deputatul liberal-democrat și președinta grupului parlamentar al tuturor partidelor pentru coronavirus.
Se crede că peste 300.000 de persoane din Marea Britanie se confruntă cu un Covid îndelungat, unul din 10 dintre cei care contractează coronavirus probabil să fie afectat de probleme de sănătate pe termen lung, potrivit Office for National Statistics.
Grupul de campanie Long Covid Kids a prezentat studii de cazuri ale copiilor care suferă același rang de până la 172 de simptome ca și la adulți.
Grupul din toate părțile solicită compilarea unei baze de date naționale a bolnavilor și a simptomelor acestora pentru a ajuta la dezvoltarea unui pachet de îngrijire și beneficii în special pentru personalul din prima linie rămas în imposibilitatea de a lucra.
Dan Poulter, membru al grupului de toate partidele, a spus că nu există nicio îndoială că Covid persistent de mult timp are un impact asupra unor oameni care le schimbă viața. „Este un subiect despre care învățăm mai multe în fiecare zi și trebuie să evaluăm mai bine datele și statisticile”, a spus el.
Membrul comitetului Ian Lavery, Partidul Laburist, a declarat că impactul Covidului prelungit ar putea fi „absolut devastator. În cele mai grave cazuri, poate fi total debilitant.”
Dr. Alwan a spus că o bază de date națională ar putea fi utilizată pentru a direcționa mai bine politica publică și fondurile către tratament.
„Nu există nicio îndoială că o mișcare condusă de pacienți a dus la recunoașterea Covidului persistent”, a spus ea.
„Cu toate acestea, este dezamăgitor faptul că și acum, accentul predominant se pune pe numărul de decese. Se menționează foarte puțin despre dizabilitatea și boala pe care le provoacă Covid-19.” – thenationalnews