CU TOATE CA INCALCA IN MOD FLAGRANT REGULAMENTUL U.E.Obligativitatea prezentării certificatului verde la locul de muncă intră la vot în Senat!

  • Postat în Fapt divers
  • la 27-10-2021 09:31
  • 240 vizualizări
CU TOATE CA INCALCA IN MOD FLAGRANT REGULAMENTUL U.E.Obligativitatea prezentării certificatului verde la locul de muncă intră la vot în Senat!
Imaginea este preluată automat împreună cu articolul de pe Octavpelin'sWeblog

CERTIFICATUL VERDE ESTE FOLOSIT ABUZIV IN ROMANIA – Comisarul european pentru Justitie Didier Reynders avertizeaza tarile UE sa nu utilizeze certificatul verde pentru discriminarea nevaccinatilor: „Regulamentul afirma clar ca vaccinarea nu e o conditie prealabila pentru exercitarea dreptului de libera circulatie. Folosirea certificatelor in alte scopuri decat facilitarea liberei circulatii in UE nu intra in domeniul de aplicare a regulamentului”

Plenul Senatului urmează să dezbată, miercuri, propunerea legislativă PNL-UDMR, care prevede că personalul unor unităţi publice şi private este obligat să prezinte la locul de muncă certificatul digital privind COVID-19. Comisiile reunite juridică şi de sănătate din Senat au dat marţi seară un raport de admitere cu amendamente, parlamentarii AUR făcând scandal în timpul dezbaterilor. Forul decizional este Camera Deputaţilor.

Regimul Iohannis-Citu-Arafat trebuie sa bage bine la cap ca sensul asa-numitului „certificat verde” (certificat digital) – votat acum cateva luni de Parlamentul European – nu este nicidecum discriminarea nevaccinatilor, ci doar facilitarea liberei circulatii in Uniunea Europeana.

Mesajul a fost transmis miercuri, 20 octombrie 2021, de catre Didier Reynders (foto), comisarul european pentru Justitie, ca raspuns la o intrebare primita in acest sens de la europarlamentarii italieni Sergio Berlato si Vincenzo Sofo. Totusi, pozitia lui Reynders este valabila nu doar pentru Italia, ci si pentru celelalte state-membre UE – deci inclusiv pentru Romania.

Mai exact, Didier Reynders aminteste ca in certificatul digital vaccinarea nu este singura varianta posibila, drept la libera circulatie avand si cetatenii testati, si cei trecti prin COVID-19.

Iata mai intai intrebarea depusa la Parlamentul European de catre Berlato si Sofo la 28 iulie2021:

Avand in vedere considerentul 36 din Regulamentul (UE) 2021/953 al Parlamentului European si al Consiliului din 14 iunie 2021, care prevede ca este interzisa discriminarea directa sau indirecta impotriva persoanelor nevaccinate:

1. In opinia Comisiei, noul ‘certificat verde’ italian respecta cerintele prevazute in considerentul 36 mentionat mai sus?

2. Numai persoanele vaccinate, care s-au vindecat de COVID-19 in ultimele 6 luni sau care si-au facut un test rapid (cu tampon) in ultimele 48 de ore au acces la: unitati publice, spectacole, evenimente si competitii sportive, muzee, institutii culturale si locuri de cultura, piscine, sali de sport, centre de wellness, targuri, festivaluri, conferinte si congrese, spa, parcuri tematice si de distractie, centre culturale si de recreere, sali de jocuri si cazinouri si competitii publice. Nu ii discrimineaza acest lucru pe cei care au ales sa nu se vaccineze sau care nu pot face vaccinul, dar respecta toate regulile de sanatate si igiena prescrise, mai ales ca s-a dovedit stiintific ca si persoanele vaccinate pot fi purtatoare de virusul COVID-19 si ca, prin urmare, si ei ar trebui sa faca un test rapid?

3. Faptul ca trebuie sa faci un test rapid la fiecare 48 de ore are un cost semnificativ. Nu este si aceasta o sursa de discriminare?”

Redam raspunsul eurocomisarului:

„Regulamentul 2021/953 al Parlamentului European si al Consiliului privind certificatul digital COVID al UE se bazeaza pe articolul 21 alineatul (2) din Tratatul privind functionarea Uniunii Europene si urmareste sa faciliteze acest drept la libera circulatie in Uniunea Europeana.

Pentru a se asigura ca persoanele nevaccinate pot beneficia si de libera circulatie, regulamentul stabileste un cadru la nivelul UE pentru eliberarea, verificarea si acceptarea nu numai a certificatelor de vaccinare, ci si a certificatelor de testare si vindecare. Regulamentul afirma in mod clar ca vaccinarea nu este o conditie prealabila pentru exercitarea dreptului de libera circulatie.

Utilizarea pe plan intern a certificatelor COVID-19 in alte scopuri decat facilitarea liberei circulatii in UE nu intra in domeniul de aplicare a regulamentului. Intr-adevar, statele-membre pot utiliza certificatul digital COVID al UE in scopuri interne, dar li se cere sa furnizeze un temei juridic in legislatia nationala care trebuie sa respecte, printre altele, cerintele de protectie a datelor [cu caracter personal].

In cazul in care un stat-membru stabileste un sistem national de certificate COVID-19 in scopuri interne, ar trebui sa se asigure ca certificatul digital COVID al UE poate fi utilizat si in acest context. In acest mod, calatorii care merg intr-un alt stat-membru nu trebuie sa obtina un certificat national COVID-19 suplimentar pentru a avea acces, de exemplu, la baruri sau restaurante.

‘Pentru a se asigura ca testele sunt accesibile pentru toti cetatenii, Comisia a pus 100 de milioane de euro la dispozitia statelor-membre, pentru a le oferi cetatenilor teste care se califica pentru eliberarea unui certificat digital COVID UE. Cu toate acestea, este important de mentionat ca deciziile privind pretul testelor sunt de competenta statelor-membre’”.

Potrivit amendamentelor adoptate marţi seară în comisia juridică, în interesul protejării sănătăţii publice şi în scopul exclusiv al combaterii răspândirii epidemiei Covid-19, de la data intrării în vigoare a prezentei legi, în vederea desfăşurării activităţii, pe perioada stării de alertă, în cadrul tuturor unităţilor sanitare, publice şi private, în cadrul Ministerului Sănătăţii şi unităţilor aflate în subordine, sub autoritate şi în coordonare, în cadrul Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, în cadrul caselor de asigurări de sănătate, în cadrul Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă şi în cadrul unităţilor subordonate, în cadrul Inspectoratului General de Aviaţie al Ministerului Afacerilor Interne şi în cadrul unităţilor subordonate, în cadrul unităţilor de asistenţă medicală profilactică şi curativă, în cadrul unităţilor şi structurilor medicale, în cadrul laboratoarelor de analize medicale, precum şi în cadrul centrelor prevăzute de art. 30 din Legea 292/2011 a asistenţei sociale, personalul, precum şi persoanele fizice care activează ca furnizori de servicii medicale, inclusiv de specialitate, de dispozitive medicale şi de medicamente, sunt obligate să prezinte certificat digital al UE privind COVID-19, în vederea atestării îndeplinirii uneia din următoarele condiţii:

a)vaccinare împotriva virusului SARS-CoV-2 şi pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete;

b)se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi şi a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-CoV-2;

c) rezultat negativ certificat al unui test RT-PCR sau al unui test antigen rapid, pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2, efectuat şi prezentat în condiţiile O.U.G. nr.68/2021 din 29 iunie 2021 privind adoptarea unor măsuri pentru punerea în aplicare a cadrului european pentru eliberarea, verificarea şi acceptarea certificatului digital al Uniunii Europene privind COVID pentru a facilita libera circulaţie pe durata pandemiei de COVID-19.

Dispoziţiile se aplică şi autorităţilor, instituţiilor publice şi de interes public, de utilitate publică şi celorlalte unităţi publice, centrale şi locale, regiilor autonome, operatorilor economici care îşi desfăşoară activitatea în clădiri de birouri private cu mai mult de 50 de persoane simultan şi nu se aplică autorităţilor şi instituţiilor din cadrul autorităţii judecătoreşti.

Costurile privind activitatea de testare împotriva virusului SARS-CoV-2 sunt suportate de către personalul din cadrul unităţilor publice, se precizează în amendamentele admise.

Pentru personalul din cadrul unităţilor publice şi private care face dovada unei afecţiuni care reprezintă contraindicaţie la vaccinare şi e stabilită de un medic de specialitate conform normelor medicale în vigoare, activitatea de testare se organizează, cu suportarea costurilor de către angajator.

Potrivit propunerii legislative, raporturile de serviciu, respectiv contractele in baza cărora îşi desfăşoară activitatea personalul din unităţile publice şi private, care nu prezintă certificatul digital al UE privind COVID-19 în vederea atestării îndeplinirii uneia din condiţiile prevăzute la art. 1 alin. (1), se suspendă de drept, fără plata drepturilor salariale, pe o perioadă de 30 de zile.

Suspendarea se constată prin dispoziţia scrisă a organului de conducere a unităţii emisă în condiţiile legii şi încetează la data la care personalul prezintă certificat digital al UE privind COVID-19.

În situaţia în care personalul din unităţile publice cumulează 30 de zile de suspendare, raportul de serviciu, respectiv contractul în baza căruia îşi desfăşoară activitatea încetează de drept. Încetarea se constată prin dispoziţia scrisă a organului de conducere a unităţii emisă în condiţiile legii.

De asemenea, suspendarea de drept nu operează sau, după caz, încetează în cazul persoanei vaccinate cu cel puţin o doză de vaccin.

În acest caz persoana vaccinată beneficiază de testarea gratuită la locul de muncă exclusiv până la încheierea la termen a schemei complete de vaccinare, având obligaţia încheierii schemei complete în termenul stabilit de normele medicale.

Dovada efectuării primei doze de vaccin se face cu adeverinţa de vaccinare.

Nerespectarea obligaţiilor care revin în sarcina persoanele juridice reprezintă contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 50.000 lei la 100.000 lei, mai prevede proiectul.

AUR: Nu vă daţi seama că blocaţi ţara?

Copreşedintele AUR Claudiu Tîrziu i-a acuzat, în comisie, pe parlamentari, că blochează ţara prin această lege.

”Dacă daţi drumul la legea asta, închideţi ţara. Suntem inconştienţi? Nu vă daţi seama ce faceţi?”, a spus Tîrziu, în comisie.

Preşedintele comisiei de sănătate din Senat, doctorul Streinu Cercel, a arătat, la rândul lui, că circa 60% din cei care s-au infectat au fost asimptomatici şi nu pot beneficia de certificatul verde. Aceştia reprezintă grosul populaţiei. Cine v-a consiliat, nu v-a consiliat bine”, a spus Cercel.

După votul din Senat, propunerea legislativă va merge la Camera Deputaţilor, for decizional în acest caz.

https://60m.ro/

https://www.luju.ro/