Cum arată piața chiriilor din marile orașe: cererea, oferta și prețurile

  • Postat în Profesional
  • la 26-05-2021 11:31
  • 457 vizualizări
Cum arată piața chiriilor din marile orașe: cererea, oferta și prețurile
Imaginea este preluată automat împreună cu articolul de pe Real estate & management solutions

Majoritatea centrelor regionale ale țării au resimțit, în ultimul an, scăderi ale prețului mediu solicitat pe segmentul apartamentelor.

Printre schimbările provocate de epidemia de COVID-19 se numără și o tendință ce ar putea avea un efect semnificativ asupra pieței chiriilor, anume popularizarea lucrului de la distanță și a cursurilor online. Cu toate acestea, datele centralizate de Analize Imobiliare relevă că, la nivelul celor șase mari centre regionale monitorizate, cererea pentru apartamente și case de închiriat se află, per ansamblu, la un nivel mai ridicat comparativ cu anul anterior. Astfel, în perioada ianuarie-martie, aproximativ 72.000 de vizitatori au căutat locuințe de închiriat pe Imobiliare.ro, în creștere cu 12% față de intervalul similar din 2020.

Cluj-Napoca și Iași, cele mai semnificative majorări ale cererii la 5 ani

De menționat este însă că trei dintre cele șase mari orașe analizate au consemnat, însă, scăderi la acest capitol – iar celelalte, creșteri. Majorări ale interesului pe acest segment de piață au avut loc, astfel, în București (+20%, până la peste 46.000 de utilizatori), Cluj-Napoca (+18%, până la 6.000 de persoane) și, respectiv, în Brașov (+13%, până la 4.700 de vizitatori). Pe de altă parte, cererea s-a diminuat în Timișoara (-6%, până la 6.300 de utilizatori), Constanța (-7%, până la 5.500 de persoane) și, respectiv, Iași (-20%, până la 3.300 de vizitatori).

Comparativ cu cinci ani în urmă, cererea consemnată pe piața închirierilor de case și apartamente este mai mare, per ansamblu, cu 40% – evoluții pozitive fiind consemnate, de data aceasta, în toate marile orașe supuse analizei. Astfel, cel mai mare avans al cererii a avut loc, în acest răstimp, în Cluj-Napoca (+98%), orașul de pe Someș fiind urmat îndeaproape de Iași (+91%). Creșteri semnificative ale cererii au mai avut loc și în Brașov (+49%) și București (+37%), în vreme ce în Constanța și Timișoara acest indicator s-a majorat cu 23% și, respectiv, 13%.

Avans mai consistent al ofertei

Față de perioada similară a anului precedent, oferta totală de apartamente și case disponibile spre închiriere în cele șase mari centre regionale ale țării a fost, în T1 2021, cu 26% mai ridicată, aceasta cifrându-se, mai exact, la peste 29.000 de oferte. O tendință ascendentă la acest capitol a putut fi observată în toate marile centre regionale analizate, în frunte cu București și Cluj-Napoca, ambele cu un avans anual de 32% – până la peste 15.600 și, respectiv, 4.600 de anunțuri.

O creștere semnificativă, în cuantum de 27%, a avut loc și în Constanța, unde trimestrul trecut erau disponibile puțin peste 4.000 de proprietăți de închiriat. În Iași, pe de altă parte, oferta pe acest segment de piață s-a majorat cu 16% în ultimele 12 luni, până la aproximativ 2.000 de oferte. Cele mai mici marje de creștere, anume 2% și, respectiv, 4%, au fost consemnate, pe de altă parte, în Brașov (până la aproximativ 1.700 de anunțuri) și Constanța (circa 1.300 de oferte).

O tendință general ascendentă poate fi observată și în ceea ce privește numărul de proprietăți de închiriat nou introduse pe piață, ce se apropie de 17.000 la nivelul marilor orașe, în creștere cu 23% față de perioada similară din 2020. În acest caz, însă, o evoluție ascendentă poate fi observată în cinci din cele șase centre regionale, anume în București (+29%), Cluj-Napoca (+25%), Timișoara (+21%), Iași (+16%) și, respectiv, Constanța (+14%). În Brașov, pe de altă parte, acest indicator a consemnat o scădere de 3% în perioada analizată. Numărul de oferte nou introduse pe piață s-a cifrat la circa 9.000 în Capitală, 2.500 în Cluj-Napoca, 2.000 în Timișoara, 1.200 în Iași, 1.000 în Brașov și 750 în Constanța.

Constanța, excepția de la „regula” scăderilor de preț

În ceea ce privește prețurile de închiriere solicitate pentru apartamentele din marile orașe, în București și în Cluj-Napoca pot fi observate, între T1 2020 și T1 2021, curbe de scădere vizibil mai abrupte decât în celelalte mari orașe ale țării – acest fapt nu este, desigur, de mirare, având în vedere nu doar situația creată de răspândirea noului coronavirus, ci și faptul că aici se găsesc cele mai scumpe proprietăți de închiriat.

Potrivit datelor centralizate de Analize Imobiliare, suma medie solicitată pentru un apartament se situa, trimestrul trecut, la 7,4 euro pe metru pătrat în București, în scădere cu 7,7% față de perioada similară a anului anterior. Pe următorul loc în clasamentul prețurilor de închiriere se situează Cluj-Napoca (cu o medie de 7,1 euro pe metru pătrat, în scădere cu 10,5%), orașul de pe Someș fiind urmat de Iași (6,5 euro pe metru pătrat, în scădere cu 2,5%), Brașov (6,4 euro pe metru pătrat, în scădere cu 1,5%), Timișoara (6,2 euro pe metru pătrat, în scădere cu 7,5%) și, respectiv, Constanța (6 euro pe metru pătrat, dar în creștere cu 2,9% față de anul anterior).

În ceea ce privește chiriile solicitate pe categorii de apartamente, Bucureștiul se află, în mod firesc, în fruntea marilor orașe, cu valori medii de 260 de euro pe lună pentru garsoniere, 400 de euro pe lună pentru două camere și, respectiv, 550 de euro pe lună pentru trei camere. Capitala țării este urmată îndeaproape de Cluj-Napoca, unde proprietarii solicită 250 de euro pe lună pentru o locuință monocamerală, 370 de euro pe lună pentru una bicamerală și, respectiv, 450 de euro pe lună pentru una tricamerală. În mod interesant, Timișoara se situează acum pe ultimul loc în clasamentul chiriilor din marile orașe, cu 200 de euro pe lună pentru o garsonieră, 300 de euro pe lună pentru două camere și, respectiv, 360 de euro pe lună pentru trei camere.

Sursa: www.imobiliare.ro

Despre ZTB.ro

ZTB.ro este un agregator românesc de bloguri care colectează și afișează articole din diverse domenii, oferind vizibilitate bloggerilor și o platformă centralizată pentru cititori. Articolele sunt preluate prin feed-uri RSS/Atom și direcționează traficul către blogurile originale.

Articole recente