Cum functioneaza uleiurile esentiale

  • Postat în Blog Shop
  • la 06-12-2014 18:49
  • 215 vizualizări
Cum functioneaza uleiurile esentiale
Imaginea este preluată automat împreună cu articolul de pe Manufactura Lorelai

Uleiurile esentiale reprezinta forta vitala a plantelor, fiind utilizate in aromoterapie pentru a ajuta la rezolvarea unor dezechilibre fizice si psihice, intr-o maniera holistica. Ele pot influenta starea de bine la nivel fizic, mental si emotional, prin declansarea si intarirea raspunsurilor naturale ale corpului.
Exista trei modalitati principale de utilizare a uleiurilor esentiale: aplicare locala (diluate intr-un ulei purtator sau in creme/lotiuni), inhalarea vaporilor rezultati din lampa de aromoterapie sau din aparatul electric, sau ingerarea, acesta ultima metoda fiind utilizata mult mai rar.
Calea optima pentru a beneficia la maxim de proprietatile terapeutice ale uleiurilor esentiale o reprezinta inhalarea prin sistemul olfactiv, combinata cu absorbtia la nivelul pielii.


1. Inhalarea
Simtul mirosului este de 10000 de ori mai sensibil decat celelate simturi ale noastre, si recunoasterea mirosului este instantanee. Terminatiile nervoase din spatele nasului sunt direct conectate la sistemul limbic din creier. Acesta consta din hipotalamus, hipocampus si nucleul amigdalian, si este singurul sistem din creier care este expus la stimuli externi. Hipotalamusul este centrul reglarii vegetative, avand functii foarte importante: termoreglare, foame si satietate, comportanemtul hidric si alimentar, acte instinctive si manifestari vegetative instinctuale (frica, furie), regleaza ritmul somn-veghe, influenteaza metabolismul. De asemenea, hipotalamusul comanda secretia hormonilor de catre glanda pituitara.
Atunci cand, prin inhalare, o molecula aromata din uleiurile esentiale ajunge la hipotalamus, prin intermediul simtului olfactiv, si ii transmite un mesaj care spune, spre exemplu, "Relaxeaza-te!", atunci hipotalamusul comanda secretia unui hormon care induce relaxarea (serotonina). Toate uleiurile esentiale au astfel de molecule aromatice care declanseaza diferite raspunsuri si reactii in lant in corpul nostru, afectand implicit si partea emotionala.
Uleiurile esentiale au abilitatea de a penetra bariera sange-creier. Aceasta bariera are ca rol protejarea sistemului nervos central de moleculele periculoase. Moleculele aromatice din uleiurile esentiale sunt extrem de mici si liposolubile, astfel explicandu-se capacitatea lor de a "accesa" sistemul nostru nervos, influentand in mod pozitiv emotiile, capitatea de memorare si concentrare, sistemele de reglare din corp, mentinand un echilibru benefic.

2. Aplicarea locala
Atunci cand sunt aplicate local, uleiurile esentiale sunt absorbite prin piele, ajung in sange, si sunt transportate in intreg corpul. Acolo incep sa lucreze, subtil, stimuland, relaxand, improspatand, energizand, avand efect in acelasi timp asupra trupului, mintii si spiritului (o parte dintre ele ajung la creier, traverseaza bariera sange-creier, si acceseaza hipotalamusul, exact ca in mecanismul descris mai sus, influentand sistemele de reglare ale corpului). Prin utilizarea locala a uleiurilor esentiale, diluate intr-un ulei purtator, se va intensifica si accelera actiunea acestora; este practic imposibila utilizarea locala fara a mirosi produsul. Practic moleculele aromatice patrund in corp concomitent pe doua cai, prin piele si prin simtul olfactiv.

Termenul de "sanatate holistica" reprezinta conceptia conform careia mintea, corpul si spiritul nu operaza independent unul de celalalt, ci sunt inexorabil interconectate si depind unul de altul pentru o functionare optima.
Moleculele aromatice din uleiurile esentiale sunt capabile sa acceseze partea din creier care controleaza reglarea hormonala, care la randul ei influenteaza procesele fiziologice si raspunsurile emotionale. Poate din acest motiv aromoterapia functioneaza intr-o maniera holistica.
Inchei cu o intrebare (retorica, desigur!): nu-i asa ca plantele sunt mici miracole? Care pastreaza in adancuri forte nebanuite...:)