Cum putem scapa de pietrele la rinichi – ce mancam si la ce avem interzis

  • Postat în Mass Media
  • la 19-06-2017 04:53
  • 609 vizualizări

Pietrele la rinichi (calculii urinari) ne pot da mari dureri de cap atunci cand apar. Pe de o parte, durerile pe care le genereaza cand se pun in miscare pot fi extrem de greu de suportat si, pe de alta parte, acestea ne pot pune sanatatea in pericol. Tocmai de aceea, e important sa stim cum putem preveni aparitia acestora, pentru a ne mentine sanatatea rinichilor. Iata ce regimuri sunt indicate pentru pietre la rinichi, scriu cei de la woman2woman.ro

Cea mai comuna cauza a aparitiei calculilor este consumul insuficient de lichide.

Prima regula in cazul calculilor este: bea cat mai multa apa si lichide clare. Cel putin 2-2,5 litri de lichide trebuie sa consumam in fiecare zi, sau chiar mai mult daca locuim in zone aride, in perioadele calduroase ori atunci cand transpiram intens.

O cantitate optima de apa poate preveni formarea pietrelor, prin spalarea rinichilor si eliminarea nisipului sau a calculilor imediat ce apar. Atunci cand pietrele au dimensiuni foarte mici, pot fi eliminati fara simptome. Pe masura ce acestea cresc, eliminarea va fi din ce in ce mai anevoioasa, daca nu chiar imposibila.

Atunci cand pietrele incep sa se miste pot aparea dureri puternice de spate (sale), care merg spre zona pelviana. In timpul colicii renale trebuie oprit consumul de lichide si atunci cand apar orice suspiciuni trebuie efectuata o consulatie la un medic specilist.

Pietrele numeroase ori de dimensiuni mari pot sa nu mai fie eliminate pe cale naturala si sa necesite spargerea lor, extragerea acestora sau, in cazuri mai grave, scoaterea rinichiului.

Exista cateva tipuri de calculi: calculi din oxalati de calciu, fosfat de calciu, acid uric, struvitice (formate din magneziu cristalizat si amoniac) si pietre din cistina.

Regim pentru pietrele din oxalati de calciu

In cadrul dietei se vor consuma cat mai multe legume si fructe bogate in fibre si cat mai putine proteine de origine animala. De altfel, carnea ar trebui limitata la 5 portii pe saptamana.

Alimentele interzise in cazul dietei sunt: spanacul, macrisul, sfecla, reventul, patrunjelul, smochinele uscate, ciocolata, ceaiul, cacaoa, cafeaua, coniacul, vinul vechi, mustarul, otelul, conservele de carne, sardine. Acestea sunt complet interzise in cazul in care vi se descopera una sau mai multe pietre compuse din oxalati.

Dintre alimentele care sunt permise in cantitate mica fac parte: fasolea verde, mazarea, morcovii, telina, castravetii, prunele, caisele, coacazele, strugurii, andivele, ceapa, cartofii, rosiile, varza, fainoasele, dulciurile, vinul diluat, berea.

Alimentele permise in dieta impusa in cazul calculilor din oxalati sunt: carnea (orice fel de carne fiarta sau fripta), pestele, fasolea boabe, lintea, mazarea, ridichile, albusul de ou, piersicile, zmeura, ciresele, portocalele, pepenele, lamaile, uleiurile vegetale, derivatele din lapte, condimentele aromate (vanilie, scortisoara, cuisoare, dafin), ceaiurile de plante (menta, musetel, tei, cozi de cirese, matase de porumb).

De asemenea, se vor evita alcoolul, apa minerala bogata in sodiu si sucul la cutie de carton.

Regim in cazul pietrelor din fosfat de calciu

In cazul acestui regim alimentele interzise sunt: maruntaiele (ficat, creier, momite, rinichi, inimi), vanat, sardele, heringi, icre, legume uscate (mazare, fasole, linte), fructe uscate (prune, caise, curmale, piersici), nuci, migdale, alune, cereale, branzeturi tari, smantana, deserturi facute cu lapte (budinci, chec, foetaj, gogosi, inghetata), ciocolata, cacao, alcooluri tari, piper, ardei iute, mustar.

Alimente permise in cantitate mica: lapte (un pahar pe zi), oua (un ou pe zi), cartofi, fasole verde, morcovi, ardei, dovlecei, ridichi, piersici, cirese, pepene, portocale, mandarine, ananas, struguri, dulceturi.

Alimentele permise in aceasta dieta sunt: carne de vaca, vitel, pui, gaina, porc, peste, ficat, unt, margarina, faina, paste fainoase, orez, gris, paine, biscuiti, fasole si mazare boabe, sparanghel, tarte cu fructe, creme gelatinoase, jeleuri, cafea, ceaiuri.

Regim pentru pietrele din acid uric

Alimente interzise: carnea de orice fel (in limita a 100 de grame pe zi, la o singura masa), in special vanat, vita, pui, purcel, mezeluri (in exces), ficat, rinichi, maduva, creier, peste, ciocolata, cacao, spanac, stevie, conopida, sosuri de carne, supe de carne.

De asemenea, este interzis consumul de alcool, vinuri taninoase, ness, cafea in exces (mai mult de 2 cesti pe zi), bere.

Alimente permise: oua, paine alba, unt, lapte, branzeturi, ulei, zahar, miere, legume si fructe precum ceapa, rosii, morcov, caise, piersici, mere, prune, pere, struguri, alune, nuci. In acest caz, se vor consuma minim 2,5 litri de lichide pe zi, in principal apa. De asemenea, se recomanda ca ceaiuri diuretice acelea din: frunze de merisor, maces, mugur de fag, cozi de cirese.

Pietrele struvitice

Acestea sunt cauzate de infectiile repetate. In timpul infectiilor, aciditatea urinei se modifica, ceea ce poate duce la aparitia acestor tipuri de calculi urinari.

Pietrele din cistina

Pietrele din cistina sunt cauzate, in general, de un defect genetic rar. Acest lucru le face sa fie intalnite la un numar foarte mic de persoane.

Asadar, un regim potrivit si un consum suficient de lichide, in special apa, ne pot ajuta sa preintampinam aparitia problemelor legate de pietre la rinichi.

Autor articol: Mihaela Dinu Citiţi mai multe informaţii interesante pe portalul woman2woman.ro