Cum se fac tăierile la pomi. 15 reguli simple, pentru începători. Ce ramuri se taie și ce se păstrează
- Regula 30%
- Etaje și șarpante
- Regulă de bază privind tăierea
- Eliminare uscături
- Lăstari verticali
- Ramuri care duc în interior
- Ramuri concurente
- Ce duce în sus
- Scurtare
- Eliminare în partea de sub șarpantă
- Ramuri de rod
- Eliminare concurență
- Cum să facem ca pomul să nu arate în partea de sus ca o mătură
- Ce se păstrează
- Ramuri noi
Curățarea și toaletarea pomilor se poate face pe tot parcursul anului, în afara perioadei de fructificare (în verde și uscat). Puteți efectua aceste tăieri singuri, fără a apela la un specialist, cu respectarea unor reguli de bază.
Reguli de bază privind tăierile de primăvară, care sunt și cele mai importante, întrucât pregătesc pomii fructiferi pentru perioada în care ne vor încânta cu fructe proaspete:
Regula 30%
Din coronamentul unui copac se elimină primăvara aproximativ 30% din crengi. Cu cat tăiați mai mult, cu atât pomul va produce lăstari mai mulți. Excepție face piersicul, unde se taie pana la 60% din coroană, piersicul rodind pe ramuri anuale.
Etaje și șarpantePomul trebuie ”gândit” pe etaje, la cele de sus lăsăm doar ramurile care vor forma șarpante. Curățarea se începe întotdeauna de la partea de jos a pomului, astfel șarpantele trebuie sa fie cele mai lungi, iar apoi se continuă către vârf descrescător, scurtând subșarpantele și celelalte creșteri, adică din ce în ce mai scurt către vârf. Acest lucru este esențial, pentru a nu se umbri una pe cealaltă, pentru a avea un echilibru în coroana și pentru a nu avea ramuri concurente.
Regulă de bază privind tăierea
Cu excepția axului, toate ramurile trebuie tăiate după un mugur orientat în jos. Acesta are rolul de a tempera creșterea, dar va stimula, de asemenea, și dezvoltarea ramurilor de rod. Direcția pe care o are ultimul mugur indică și direcția în care va crește ramura.
Eliminare uscături Prima dată eliminați ramurile uscate sau rupte.
Lăstari verticali Se trece apoi la lăstarii verticali, care au crescut în ultima vară. Aceștia pornesc de obicei din axul pomului sau direct de pe ramuri și trebuie tăiați chiar din punctul de inserție. Lăstarii foarte scurți, care nu depășesc două palme, nu se taie. Există posibilitatea că aceștia să se transforme în ramuri de rod. Când sunt mai mulți lăstari la un loc se taie doar cei verticali. Cei poziționați orizontal, spre exteriorul coroanei, se vor păstra, deoarece în anul următor vor purta cu siguranță rod. Dacă sunt însă prea deși, aceștia se vor rari la 10-15 centimetri unul față de altul.
Ramuri care duc în interior
Se elimină la inel (tăiere definitivă) tot ce se duce în interiorul copacului. Păstrați la tăiere ramurile deja orizontalizate, aplecate, de rod. Totodată, lăsați ce crește în unghi mai mare de 45 grade spre exterior, pe care le scurtați cu 1/3 cu mugurele spre exterior.
Ramuri concurente
Tăiați ramurile care se ating între ele și pe cele paralele.
Ce duce în sus
Se curăță copacul de ramurile care cresc direct în sus (perpendiculare pe sol), întrucât acestea nu vor da rod.
Scurtare
Se vor scurta crengile prea lungi, respectând regula ca ultimul mugure să fie orientat în jos.
Eliminare în partea de sub șarpantă
În zona de pe trunchi de unde pleacă prima șarpantă se elimină tot.
Ramuri de rod
Ramurile de rod se lasă, în funcție de cât este de viguroasă ramura (maxim două pe ramuri subțiri). De asemenea, ramurile mici, mlădițele, nu se taie.
Eliminare concurență
Unde vrem să lăsăm să crească ramura tăiem tot ce e aproape de vârf (să nu aibă concurență).
Cum să facem ca pomul să nu arate în partea de sus ca o mătură
Dacă după tăierile din anii trecuți observați că pomii au căpătat în partea de sus un aspect de mătură, cu multe ramuri verticale, înseamnă că nu s-a respectat o regulă simplă. Aceasta implică faptul că în partea de sus se va tăia păstrând o ramură verticală, care va trece seva pomului pe aceasta și va reduce creșterile verticale (foto jos) . Urmăriți în acest caz transferul pe o ramură paralelă cu solul.
Ce se păstrează
Lăstarii foarte scurți, care nu depășesc două palme, nu se taie. Există posibilitatea că aceștia să se transforme în ramuri de rod. De asemenea, nu se vor elimina ramurile care deschid coroana.
Ramuri noi
În urma unor toaletări nereușite din trecut, observați zone din copac care nu au ramuri. În acest caz, ca să ramifice o creangă nouă, se va face o crestare a scoarței cu ferăstrăul deasupra unui mugure, la un cm.
Un pom poate fi considerat ca fiind curățat corect atunci când în coroana avem: lăstari anuali, lăstari de doi ani și cepi bulgărești.
Cepul bulgăresc este scurtarea unei ramuri mai groase la 5-10 cm. Acest cep bulgăresc are rolul de a genera lăstari noi pe viitor pentru regenerarea (întinerirea) pomului.
Cum și când se plantează pomii