De curând o persoană dragă nouă a făcut o lucrare pentru o firmă de cereale și uite așa, într-o zi am primit un mic cadou special pentru joaca noastră, punguțe de un kilogram cu grâu, porumb, semințe de floarea soarelui și soia. Prin cămară am găsit boabe de fasole albă și pestriță care împreună cu restul semințelor au ajuns în cutia senzorială. Pe lângă semințe Ana a mai găsit în cutie și două linguri de înghețată și cinci pahare de plastic pentru cele cinci feluri de semințe folosite. Nu am pus soia în cutie pentru că nu a mai avut loc.
A mai avut la dispoziție pentru joacă borcănașe, role de carton, jucăriile ei din setul Abrick cu ferma: tractorul, remorca, animalele, fermierii și un cântar de lemn. Bineînțeles prima ei reacție a fost să amestece tot, nici măcar un minut nu au rezistat semințele în forma aranjată de mine, dar am fost pregătită pentru asta și am folosit paharele roși și tractorul pentru a le separa din nou (activitate de sortare). Paharele au fost numite silozuri (cuvânt nou pentru ea auzit foarte mult zile acestea) și au fost folosite pentru a depozita cerealele după ce au fost culese de pe câmp.
În poza de mai sus un fermier conduce tractorul, Ana sortează
boabele iar celălalt fermier depozitează porumbul în siloz.
Cântarul de lemn a fost preferatul ei o vreme, a cântărit toate
semințele precum și animalele. Fac o paranteză să va spun câteva
cuvinte despre cântar, este o jucărie foarte frumoasă, are șase
greutăți și este din lemn netratat, ideal pentru copii dar rămâne
doar o jucărie. Nu este foarte precis, de exemplu dacă folosești
greutățile (aceeași greutate în fiecare parte) și nu sunt puse
exact în același loc nu ne arată că sunt egale. Totuși el a fost
foarte bun pentru a cântării semințele pentru că greutatea lor era
distribuită peste tot în talerele sale.
Animalele au avut fiecare locul lor, în țarcul purcelului sunt
boabe maro care reprezintă noroiul, rățușca stă pe un lac în formă
de inimă și mănâncă frunze (ne prefacem că semințele de floarea
soarelui sunt frunze) iar oaia se pare că are un locușor special
alb ca și ea.
După o vreme au ajuns și vasele ei de bucătărie în cutie și a
făcut mâncare pentru jucăriile ei, a hotărât să fie ziua unei
păpuși și a făcut plăcinta și tort de căpșuni cu frișcă apoi am
cântat La mulți Ani. Încet, încet am ajuns la următoarea
noastră activitate - plăcinte cu semințe.
Cât timp Ana a făcut tortul păpușilor eu am frământat
un aluat sărat. Este foarte simplu de făcut, o cană făină și o cană
sare fină se amestecă cu jumătate cană apă iar apoi se frământă
bine de tot până are consistență unei plastiline și nu se lipește
de mâini, dacă mai este nevoie de faină se mai poate adăuga. Cana
mea a fost destul de mare și au ieșit șapte plăcințele perfecte
pentru decorat.
De decorat s-a ocupat Ana, eu doar am venit cu ideile, totuși fluturașul și floarea albă au fost în totalitate idea și creația ei pentru că, la noi, nu se poate nimic fără fluturași. Toate plăcințele au fost lăsate patru-cinci zile la întărit pentru a le păstra cât mai mult timp. Aluatul sărat se poate întări și în cuptor, nu știu exact cât trebuie lăsat, iar apoi se poate picta cu acrilice, nu a fost cazul nostru, îmi plac cum au ieșit așa albe.
În vară am introdus pentru prima dată în activitățile Anei adunarea numerelor până la cinci și a fost foarte încântată de idee, îi plac activitățile cu numere și le prinde destul de ușor. Am profitat de semințe pentru a continua activitățile noastre matematice și am încercat adunarea cu unu și doi până la zece. Pentru această activitate am folosit trei forme de brioșe, două roz pentru cifrele care trebuie adunate (termenii adunării) și una verde pentru rezultat (total). Această metodă clasică Montessori este foarte vizuală și ușor de înțeles, activitatea de a aduna sau de a pune două grupuri împreună este făcută fizic, cu mânuța ei iar rezultatul este confirmat prin numărătoarea de la sfârșit.
Obiectele care se folosesc la adunare (în engleză manipulatives) pot fi absolut orice, de la semințe la biluțe, nuci, alune, etc. iar activitatea poate fi introdusă ușor în absolut orice lecție. Din întâmplare am avut un semn plus și un semn minus în aceleași culori cu formele de brioșe astfel Ana a înțeles foarte ușor care era scopul jocului. Pentru că suntem la început cu matematica și nu am știut exact cum va reacționa Ana am listat doar adunările cu unu și doi până la zece, dar a fost foarte încântată de idee și probabil pe viitor vom încerca și adunarea cu trei, poate chiar și patru. Am tot scris de zor și era să uit, pentru această activitate Montessori inspirația noastră a venit de aici
O ultimă activitate a fost recunoașterea plantelor care ne dau semințele folosite la joaca noastră. Am făcut cartonașe cu poze reale a plantelor care au un spațiu gol unde Ana a pus semințele, fiecare la planta ei. Am făcut în total șapte cartonașe pentru că aveam toate semințele respective în casă, sau așa am crezut eu pentru că s-a dovedit că cineva, nu spun cine, a mâncat toate semințele de dovleac și nu am mai avut.
Cartonașele sunt cu Floarea Soarelui, Porumb, Grâu, Orez, Dovleac, Mazăre și Fasole. Separat de cartonașele cu plante sunt șapte cartonașe cu semințe, care încap perfect în locul gol de sub plante. Activitatea a fost bine primită de Ana iar cartonașele au fost pe placul ei.
Știu că de fiecare dată spun că această cutie senzorială a fost preferata ei, dar de data aceasta chiar m-a surprins cât a stat și s-a jucat cu ea. Cel mai tare m-a șocat când, a doua zi dimineață în loc să aprindă televizorul (de obicei duminica dimineața se uită la desene) s-a dus direct la cutie și a continuat joaca din ziua precedentă. Această activitate a fost făcută acum două săptămâni și în zi de azi încă mai avem cutia cu semințe și Ana se joacă aproape zilnic cu ea.
Pentru alte idei specifice Toamnei aici găsiți toate activitățile noastre iar mai jos aveți albumul nostru de pe Pinterest cu sursele noastre de inspirație.
Follow Ioana Petru's board Fall ~ Toamna on Pinterest.
Vă mulțumesc că ne sunteți alături, mămica Ioana și prințesa Ana (5 ani și 2 luni)
Resurse:
- Cântarul de lemn a fost cumpărat de aici
- Cartonașele se pot descărca de aici.