De 12 ani stăm în afara Schengen
Consiliul Uniunii Europene a concluzionat încă din 2011 că România și Bulgaria îndeplinesc condițiile necesare pentru a aplica integral acquis-ul Schengen.
Cu toate acestea, până în prezent, și cel mai recent la reuniunea Consiliului Justiție și Afaceri Interne din 8-9 decembrie 2022, nu s-a obținut sprijinul unanim necesar pentru o decizie a Consiliului privind aplicarea integrală a acquis-ului Schengen în cele două state, se arată într-o scrisoare transmisă de către Consiliul Uniunii Europene către Răzvan Nicolescu, președintele Asociației pentru Energie Curată și Combaterea Schimbărilor Climatice, fost ministru al Energiei.
Pentru a preveni o acțiune la Curtea Europeană de Justiție se prezintă discuțiile din 8-9 decembrie că fiind, mai degrabă, o consultare, decât o decizie de respingere generată de un vot, spune Nicolescu. Atunci, Olanda și Austria au votat împotriva intrării României în Schengen.
”Chiar și o respingere ar trebui confirmată printr-un act pe care continuăm să îl solicităm, fără a-l primi deocamdată. Într-un astfel de act trebuie menționat cine a blocat decizia și care au fost motivele. Dreptul de a ataca la Curtea Europeană de Justiție acest act este garantat de tratatele UE și el trebuie respectat. Orice cetățean european are acest drept, mai ales că drepturi fundamentale garantate de art. 2 din Tratatul UE sunt grav încălcate de acțiunile unor lideri austrieci. O decizie a Curții poate declara ilegal acest act de respingere în raport cu tratatele UE pentru că a rezultat în urmă unui vot exercitat abuziv de către Austria. România are dreptul de a fi în Schengen iar încălcarea de către liderii austrieci a acestui drept este o insultă la adresa întregii construcții europene bazate pe reguli. Pentru că noi credem în România și Europa nu vom acceptă și tolera această insultă. Nu credem că vom intră vreodată în Schengen acceptând umilință și insultă”, mai spune Nicolescu.
Cotidianul RO