De ce acte ai nevoie ca sa deschizi un dosar de dauna?

  • Postat în Profesional
  • la 18-01-2023 12:00
  • 174 vizualizări

Indiferent de comportamentul sau priceperea fiecaruia la volan, accidentele se pot intampla oricand. E important sa fii pregatit si informat asupra tuturor documentelor si pasilor pe care trebuie sa ii urmezi in cazul in care ai fost implicat intr-un incident.

Din fericire, de cateva luni, constatarea amiabila se poate completa in format electronic, acest lucru fiind mult mai simplu deoarece vei putea transmite toate documentele direct catre firma de asigurari cu care ai incheiat polita RCA, fara a mai omite vreun act important.

Ce este un dosar de dauna?

Dosarul de dauna contine toate documentele, anexele si formularele in baza carora vei putea repara masina conform politei de asigurare RCA. Este important de stiut faptul ca ambii participanti la incident vor trebui sa completeze toate datele necesare pentru a intocmi complet si corect declaratiile obligatorii.

Cand il poti deschide

Dosarul pentru dauna se poate deschide in momentul in care ai fost implicat intr-un accident, putand in acest fel sa iti repari masina care a fost implicata in evenimentul nefericit. Pentru acest lucru vinovatul va trebui sa aiba asupra lui o polita RCA valabila si sa nu aiba deschis un alt dosar de dauna de la asiguratorul cu care a incheiat polita.

Multe firme de asigurari accepta transmiterea documentelor in format electronic, aceasta fiind o modalitate mult mai rapida de a beneficia in cel mai scurt timp de repararea vehiculului personal.

Ce acte iti trebuie?

Pentru a beneficia de avantajele politei de asigurare obligatorii, vei avea nevoie de documentele de mai jos. Aceste documente se folosesc pentru deschiderea unui dosar de dauna la firma unde este inscrisa polita vinovatului.

De exemplu, daca ai fost implicat intr-un accident usor, celalalt sofer este vinovat, iar polita lui RCA este la Omniasig, va trebui sa trimiti documentatia catre Omniasig. Dosarul de dauna se poate deschide la unul din partenerii Omniasig pentru constatare dauna sau mai noi se pot trimite si in format electronic.

Daca alegi sa mergi la constatare dauna la unul din partenerii agreati de asiguratorul politei de asigurare a vinovatului, ti se vor face poze la masina si va trebui sa completezi o serie de formulare si declaratii.

Fie ca trimiti documentele online, fie ca mergi la un punct de constatare dauna, asiguratorul va avea nevoie de urmatoarele:

  • constatarea amiabila in cazul in care accidentul nu este unul grav, si nu au fost implicate victime; trebuie semnat si completat de cei care au participat la eveniment;
  • copie asigurare RCA a vinovatului care a produs accidentul;
  • cartea de identitate si permisul de conducere al soferului pagubit;
  • certificat de inmatriculare pagubit;
  • procesul verbal intocmit de politie (daca este cazul);
  • imputernicire – daca masina implicata este a unei societati comerciale va fi suficienta o imputernicire data de catre administrator, iar in cazul unei persoane fizice va fi necesara o procura notariala pentru cel care se va ocupa de acest dosar;
  • imputernicire de la firma de leasing in cazul in care soferul nu este proprietarul direct si final al masinii;
  • fotografii digitale – se vor atasa la dosar poze cu bunurile avariate din mai multe unghiuri pentru a se observa cat mai bine daunele, ulterior putand fi transmise pe email catre firma de asigurari.

Dosarul de dauna si constatarea amiabila

Constatarea amiabila se va realiza de catre cei doi participanti implicati la incident, fara sa fie nevoie de asistenta politiei deoarece firma de asigurari va coordona acest lucru. Inca o data subliniem ca acest lucru este valabil doar in cazul accidentelor usoare, fara victime si fara pagube, altele decat masinile soferilor implicati.

Dupa strangerea tuturor datelor de identificare si a documentelor prezentate mai sus, asiguratorul va putea constata vinovatul (daca acest lucru nu este inscris pe constatarea amiabila) pentru a putea incepe procedura de solutionare a dosarului de dauna.

In cat timp se solutioneaza un dosar de dauna?

Conform legislatiei in vigoare, termenul maxim de solutionare a unui dosar de dauna nu poate sa depasasca 90 de zile. Insa, conform statisticilor, de regula firmele de asigurari rezolva cererile de despagubire intr-un termen de aproximativ 10 zile. In mod cert conteaza foarte mult si cat de repede vei trimite documentele, daca vor fi completate corect, iar omiterea unui act din dosar poate prelungi acest termen.

Plata se va realiza in maxim 2 saptamani la sevice-ul agreat de ambele parti, de regula fiind indicata alegerea unei firme autorizate pentru o calitate cat mai buna si corecta atat in privinta reparatiilor, cat si a preturilor pentru piese si manopera. Soferul care solicita despagubirea poate opta pentru reparatie in regie proprie daca doreste acest lucru. In acest caz, banii i se vor vira lui direct in cont.

Urmareste-ne in continuare. Aici pe blogul Romasig poti gasi multe informatii utile privind noutatile din industria auto, modificari si noi aplicari ale legilor. Nu uita sa fii responsabil si sa ai asupra ta de fiecare data polita RCA valabila.

Despre ZTB.ro

ZTB.ro este un agregator românesc de bloguri care colectează și afișează articole din diverse domenii, oferind vizibilitate bloggerilor și o platformă centralizată pentru cititori. Articolele sunt preluate prin feed-uri RSS/Atom și direcționează traficul către blogurile originale.

Articole recente