De ce are nevoie piața RCA pentru a fi mai atractivă pentru asigurătorii noi

  • Postat în Profesional
  • la 08-06-2022 07:17
  • 316 vizualizări

Competitivitatea este motorul eficienței și al progresului economic – o știu atât cei care au o afacere, cât și cei care cumpără produse și servicii. Domeniul RCA este dominat de câțiva ani de aproximativ aceiași jucători, iar specialiștii consideră că este nevoie de câteva lucruri importante pentru a spori competitivitatea, cum ar fi stabilitatea și predictibilitatea, potrivit declarației lui Adrian Marin, președintele Uniunii Naționale a Societăților de Asigurare și Reasigurare din România (UNSAR).

Măsuri necesare pentru piața RCA

Declarația a fost făcută la FIAR 2022 – Forumul Internațional de Asigurări-Reasigurări, într-o conferință de Asigurări Auto. Adrian Marin a spus că este nevoie ca Uniunea Europeană să ia mai multe măsuri importante pentru a încuraja noi asigurători să intre pe piață.

  • emiterea Ordinului comun al Ministerului Sănătății și al Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) privind implementarea unui barem traumatologic;
  • revizuirea rapidă a unor aspecte din legislația națională (Legea 132/2017) ce reglementează asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto (RCA) – pentru aceasta România se află în procedura de infringement;
  • modificarea sau îndreptarea articolelor specifice din legea mai sus menționată care nu permit asigurătorului să aibă un control al costurilor;
  • adoptarea de măsuri urgente pentru sporirea gradului de cuprindere în asigurare sau de combatere reală a fraudelor;
  • să fie demarat un proiect național care are ca scop reducerea frecvenței și a gravității accidentelor rutiere. Potrivit statisticilor, în România, in om moare la fiecare 5 ore într-un accident rutier.

Piața RCA din România începe să se consolideze

În România, piața RCA își continuă consolidarea pe care a început-o în ultima parte a lui 2021. În primele luni din 2022, a fost continuat procesul de diversificare, care este esențial pentru creșterea concurenței și a stabilității de pe piață.

Potrivit datelor raportate de companiile de asigurare și agregate de ASF, în primele 3 luni din 2022 primele brute subscrise (PBS) au înregistrat un total de 2,47 miliarde de lei.

Cele mai multe dintre societățile de asigurare ce sunt autorizate să vândă RCA rămân în continuare interesate de piață, înregistrându-se o scădere a concentrării în jurul celui mai mare jucător. În februarie, potrivit ASF, cota de piață a Euroins a fost sub 35%, în scădere cu 3% față de luna precedentă, asta în timp ce jucătorii de pe pozițiile următoare și-au crescut cotele. În aceeași perioadă, Allianz-Țiriac a trecut de 20,3% (față de 18,7% în ianuarie 2022), iar Groupama a trecut de 19,3% (față de 14,5% în luna precedentă).

Euroins rămâne totuși liderul pieței RCA, chiar dacă în primele 4 luni din 2022 a înregistrat o scădere, ajungând la 35%. După aceste patru luni, podiumul este completat de Groupama (20,5%) și de Allianz-Țiriac (17%). Următorii asigurători în funcție de cota de piață sunt Omniasig (9,4%), în timp ce companiile nou intrate pe piață, la sfârșitul anului 2021, Axeria IARD, Asirom și Grawe au cote situate între 6,5% și 7,2%, în timp ce Generali a ajuns la o cotă de piață de 1,15% în primele patru luni ale acestui an.

Este relevantă și structura pe maturități a polițelor RCA. Mai bine de 83% dintre ele au fost încheiate pe o perioadă maximă de 12 luni, și doar 5,75% au fost încheiate pe 6 luni, aceasta fiind perioada cea mai utilizată, până de curând. Polițele de o lună reprezintă 10% din total.

ASF îmbunătățește regulile RCA

În ultima săptămână din mai, Consiliul ASF a aprobat un proiect de normă ce aduce modificări substanțiale Normei 20/2017 – privind asigurările auto din România. O reglementate care este introdusă în premieră vine în sprijinul păgubiților, dar și al vinovaților din accidente, care au un număr de sute de mii în fiecare an. Mai exact, formularul de constatare amiabilă va putea fi completat și electronic.

Potrivit noilor reglementări, în cazul în care se completează formularul de Constatare amiabilă de accident în format digital, datele completate, precum și semnăturile olografe ale șoferilor implicați în accident sunt preluate de dispozitivul pe care s-au făcut completările. În acest sens, baza tehnică va trebui dezvoltată de Biroul Asigurătorilor de Autovehicule din România (BAAR), alături de firmele de asigurare ce emit RCA pe teritoriul României. Asigurătorii și BAAR trebuie să dezvolte și să administreze aceste soluții tehnice, stabilind de comun acord procedura pentru avizarea daunei prin formularul electronic de Constatare amiabilă de accident.

Acest lucru vine ca o completare firească la o decizie din 2021, când tot la inițiativa ASF a fost eliminată obligativitatea de a deține poliță RCA în format fizic, în momentul de față fiind suficientă prezentarea poliței în format digital în cazul unui control.

Noile reglementări au ca scop principal abrogarea și modificarea din norma 20/2017 ce nu sunt conforme cu prevederile legislației europene. Au fost eliminate obligațiile de notificare a schimbărilor de tarife sau de raportare a fundamentării lor către ASF, după cum au solicitat măsurile Comisiei Europene.

Totodată, actul normativ aduce modificări și asupra modului de acordare a despăgubirilor pentru consecința lipsei de folosință a mașinilor, chiar și pentru înlocuirea temporară a acestora. Procedura nouă este mai clară și mai simplă, venind în ajutorul tuturor părților implicate în despăgubire și reparație.

Numărul dosarului de daune a evoluat

Potrivit specialiștilor UNSAR, în ultimii ani a crescut cu 31% dauna medie, de la puțin peste 7.000 de lei la, cât era în 2016, la 9.300 de lei – în 2021. Tot în acest interval, prima medie a scăzut cu 2%, de la 810 lei, în 2016, la aproximativ 800 de lei la finalul anului 2021.

Există o tendință de evoluție a numărului dosarelor de daune, a daunei medii și a indemnizațiilor brute plătite. Specialiștii spun că acești indicatori nu pot genera echilibru și predictibilitate în piață.

Care sunt asigurătorii autorizați de pe piață

În 2021, au ieșit de pe piață CITY Insurance SA, după ce ASF i-a retras autorizația de funcționare, în luna septembrie, precum și UNIQA Asigurări, ce s-a retras la cerere de pe acest segment de business, din luna decembrie.

În prezent, pe piața asigurătorilor activează următorii asigurători autorizați: Allianz Țiriac Asigurări SA, EUROINS România Asigurare – Reasigurare SA, Asigurarea Românească – ASIROM Vienna Insurance Group SA, GENERALI România Asigurare Reasigurare SA, GROUPAMA Asigurări SA, OMNIASIG Vienna Insurance Group SA, GRAWE România Asigurare SA, AXERIA IARD – care și-a început activitatea pe piața RCA in trimestrul IV 2021.

Despre ZTB.ro

ZTB.ro este un agregator românesc de bloguri care colectează și afișează articole din diverse domenii, oferind vizibilitate bloggerilor și o platformă centralizată pentru cititori. Articolele sunt preluate prin feed-uri RSS/Atom și direcționează traficul către blogurile originale.

Articole recente