Sări la conținut
Mass Media 10

De ce au ouăle fierte gălbenușul verde? Poate fi consumat?

Atunci când un ou fiert tare este tăiat în două și observați un inel verde-negricios ce înconjoară gălbenușul, acesta indică faptul că oul a fost fiert prea mult, dar este în continuare comestibil, deși aspectul său este puțin ciudat.

Dezvoltarea acestei nuanțe de gălbenuș este dovada că oul a fost gătit prea mult. Carnea devine mai uscată, orezul se arde, iar ouăle fierte tare capătă o colorare aparte – toate acestea au un numitor comun. Deși ouăle care au fost gătite excesiv pot să nu arate bine, rămân perfect comestibile și au un gust plăcut.

De ce se colorează gălbenușul în verde?

Ce semnifică colorarea verzuie a gălbenușului? Aceasta nuanță gri-verzui este o manifestare vizuală a formării sulfatului de fier, acolo unde gălbenușul se întâlnește cu albușul.

”În realitate, sulful feroasă din ouăle fierte este același tip de fier regăsit în suplimentele de fier. De asemenea, nu doar că nuanța verzuie nu este nocivă pentru organism, dar fierberea ouălor mai mult este, de fapt, mai indicată și mai sigură pentru sănătate, deoarece reduce riscul de contaminare cu bacterii precum salmonella”, a explicat Stephanie Smith, profesor la Washington State University.

”Când oul este gătit sau fiert prea mult la o temperatură foarte ridicată, rezultatul va fi un gălbenuș tare cu un exterior verde. Totul este legat de sulful din albuș, care se combină cu fierul din gălbenuș, rezultând sulfura feroasă, ce are o nuanță verzuie”, a adăugat Stephanie Smith.

Cât timp trebuie să fierbi ouăle, în funcție de cum dorești să le servești

În funcție de preferințele tale, iată un ghid util pentru ouăle fierte, cronometrat de la momentul în care apa începe să fiarbă:

– Ouă moi (gălbenuș lichid): 4–5 minute
– Ouă medii (gălbenuș moale, dar nu lichid): 6–7 minute
– Ouă tari (gălbenuș complet gătit): 9–12 minute