De ce unele jocuri au opțiunea „gamble” după câștig?

  • Postat în Mass Media
  • la 03-06-2025 09:33
  • 31 vizualizări
De ce unele jocuri au opțiunea „gamble” după câștig?
Imaginea este preluată automat împreună cu articolul de pe Oradea Info - Stiri Oradea, informatii, evenimente din Oradea

Oamenii au fost atrași, dintotdeauna, de jocuri de noroc, iar motivele sunt multiple. Ideea de risc provoacă plăcere în creierul uman ca urmare a eliberării de dopamină și adrenalină, ceea ce face ca aceste jocuri să fie extrem de atrăgătoare. De asemenea, gândul la un câștig important care să îi schimbe jucătorului viața peste noapte este un alt motiv pentru care oamenii sunt prinși în joc.

Jucătorii sunt fascinați și de iluzia controlului și de dorința de a evada din realitate prin intermediul jocurilor. Clienții cazinourilor sunt captivați și de câștigurile mici care le creează o idee falsă că situația este una bună, deși în realitate este foarte probabil ca pierderile să fie mult mai mari decât câștigurile.

În ultimii ani, operatorii de jocuri de noroc au folosit strategii de marketing bine puse la punct pentru a atrage jucători noi și pentru a-i menține activi pe cei existenți. Bonusurile sunt una dintre cele mai de succes idei de promovare ale deținătorilor de cazinouri online. Jucătorii caută foarte mult bonusuri de tipul cazinouri fără depunere, prin care primesc bani gratis pentru a juca sau rotiri gratuite la sloturi, fără să li se solicite o depunere anterioară în contul lor de utilizatori.

Jocurile moderne au funcționalități și opțiuni diverse pentru a crește interesul jucătorilor. Jackpot progresiv, simboluri multiplicator, rotiri bonus interactive, buy bonus (cumpără bonus), „gamble” sunt doar câteva dintre cele mai des întâlnite opțiuni, care apar la sloturi. De altfel, jocurile de păcănele au cele mai multe opțiuni comparativ cu alte jocuri de noroc. În continuare vei afla tot ce ai nevoie să știi despre funcția „gamble”.

Dublează sau pierzi tot – riscul din spatele funcției

Opțiunea „gamble” în jocurile de noroc este întâlnită în mod special la sloturi și videopoker. Foarte rar, unele versiuni de blackjack, ruletă și lozuri răzuibile au această funcționalitate specială.

„Gamble” permite jucătorilor să își riște un câștig deja obținut pentru a-l dubla. Această funcție specială apare după o rundă obișnuită de joc care s-a terminat cu un câștig. La unele jocuri poate fi găsită și sub numele de „Pariază” sau „Riscă”. Odată declanșată opțiunea, jucătorul intră într-un mini-joc, extrem de simplu, precum ghicirea unui simbol corect sau a culorii unei cărți. Dacă jucătorul ghicește, i se dublează câștigul, dar dacă nu poate prezice răspunsul corect, atunci pierde tot câștigul inițial.

Posibilitatea de a-ți dubla câștigul pare tentantă și foarte mulți jucători se lasă prinși în această capcană fără să se gândească la riscurile pe care le implică opțiunea „gamble”. Iată ce se ascunde însă în spatele ideii frumoase de dublare a câștigului:

După cum ai citit mai sus, în cazul în care nu ești îndeajuns de norocos, poți pierde tot câștigul, într-o clipă. Această funcție specială este extrem de riscantă deoarece se bazează complet pe noroc și funcționează pe principiul “totul sau nimic”. Nu este deloc ușor să ghicești dacă o carte este roșie sau neagră. Șansele sunt de aproximativ fifty – fifty. Iar ghicirea unui anumit simbol este și mai riscantă și cu șanse mai mici. La un pariu de acest fel nu ai niciun control și nu poți folosi nicio strategie.

În general, jocurile nu au un număr limitat de opțiuni “gamble” și, practic, îi lasă pe jucători să riște nelimitat câștigurile. Chiar dacă te bucuri de două câștiguri dublate, la prima greșeală pierzi tot, deci riscurile sunt foarte mari.

Această opțiune nu doar că este riscantă, dar și încurajează formarea unui tipar de pariere compulsivă. Creierul este foarte încântat de ideea de risc, eliberează hormonii plăcerii și îl păcălește pe jucător să își dorească să parieze tot mai mult chiar dacă a obținut un câștig satisfăcător. Se ajunge foarte rapid și la pierderea banilor personali nu doar a celor câștigați și pariați pentru a-i dubla.

Când merită să folosești butonul de „gamble” și când nu

Dacă totuși îți dorești să experimentezi opțiunea „gamble”, este recomandat să știi când să o folosești și când să o eviți.

Este ideal să aplici funcția „gamble” atunci când ai un câștig foarte mic pentru că în cazul unei pierderi nu vei simți gaura din buget. De exemplu, dacă ai obținut un câștig de 5 lei sau de 10 lei poți încerca un „gamble” deoarece în cazul unei pierderi, suma este foarte mică, iar dacă ai noroc și câștigi, este mai “util” să ai 10 lei în loc de 5.

Se merită să alegi opțiunea „gamble” și dacă știi că nu te vei lăsa influențat de rezultat. Dacă poți să îți controlezi emoțiile și să te oprești după o singură încercare de dublare a câștigului atunci poți încerca și această „distracție”. Practic, un bun control al emoțiilor și o respectare strictă a limitelor sunt două condiții importante de luat în calcul atunci când te gândești la un „gamble”.

Sub nicio formă nu se merită să aplici funcția „gamble” când ai obținut un câștig destul de mare, cum ar fi, de exemplu 100 de lei, 200 de lei sau mai mult. La jocuri de noroc este greu de obținut un astfel de câștig, iar șansele să se repede imediat sunt mici așa că este mai sănătos să te bucuri de ceea ce ai obținut și să te retragi din joc.

Dacă te afli pe o serie consecutivă de pierderi și încerci recuperarea lor prin dublarea unui câștig mărunt trebuie să știi că este o mișcare foarte riscantă, chiar periculoasă deoarece te face să joci irațional și să pierzi din ce în ce mai mult.

Dacă ești genul de persoană care nu își poate stăpâni emoțiile nici în caz de câștig, nici în caz de pierdere, este recomandat să nu joci folosind „gamble” deoarece scopul acestei funcții speciale este acela de a crește impulsivitatea.

Concluzie

Așadar, atenție mare la funcțiile care par foarte atrăgătoare deoarece în spatele lor se ascund riscuri care pot să îți cauzeze pierderi serioase și chiar dezvoltarea unor comportamente nesănătoase de joc. Informează-te întotdeauna înainte de a opta pentru un joc, o funcție specială sau o promoție.

Despre ZTB.ro

ZTB.ro este un agregator românesc de bloguri care colectează și afișează articole din diverse domenii, oferind vizibilitate bloggerilor și o platformă centralizată pentru cititori. Articolele sunt preluate prin feed-uri RSS/Atom și direcționează traficul către blogurile originale.

Articole recente