Ministerul de Finanțe a publicat în dezbatere publică un proiect de Ordonanță de Urgență pentru modificarea Legii 132/2017 privind asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto pentru prejudicii produse terților.
Proiectul introduce mecanismul de decontare directă obligatorie la asigurările auto RCA precum și stabilirea unor tarife de referință la reparațiile auto, două măsuri menite să rezolve pe de o parte duopolul din piața RCA.
De asemenea, se propune ca, in cazul persoanelor fizice, contractul RCA sa se incheie pe o perioada de 6 luni sau de 12 luni, in functie de optiunea asiguratului, iar in cazul persoanelor juridice, contractul RCA se incheie pe o perioada cuprinsa intre o luna si 12 luni, multiplu de o luna.
„Modificarile propuse au rolul de a imbunatatii functionarea pietei RCA, in special in ceea ce priveste modul de incheierii al contractelor RCA, criteriile de selectar e a asiguratorului de catre asigurat, mecanismul de decontare directa si cel de regres intre asiguratori si reglementarea posibilitatii BAAR de a incheia acorduri de reciprocitate si cu organisme similare din state terte, astfel incat persoanele fizice si juridice rezidente in state terte sa beneficieze de garantia BAAR”, se precizeaza in document.
Ce are in vedere noul Proiectul Ordonantei de Urgenta
- Modificarea perioadeipentru care poate fi incheiat contractul RCA de catre persoanele fizice;
- Anularea dreptului păgubitului RCA de a mandata unitatea reparatoare în relația cu firma de asigurări.În această situație, păgubitul RCA va rămâne pe cont propriu, în ghearele birocratice ale firmelor de asigurări, acesta urmând să achite despăgubirea către service, pentru a-și putea ridica autovehiculul reparat, urmând ca apoi să se lupte pe cont propriu cu firmele de asigurări, pentru recuperarea banilor de reparații;
- Co-plata despăgubirilor.Persoanele nevinovate de producerea unui accident de circulație vor fi nevoite să suporte o parte dintre costurile de reparații ale autovehiculului avariat în baza tichetului RCA.
- Introducerea notiunii de pret de referinta, cu caracter orientativ, pentru preturile orelor de manopera practicate de catre unitatile reparatoare auto si pentru cele practicate de catre operatorii economici care desfasoara activitati de inchiriere autovehicule fara sofer cu plata anticipata a prestatiei contractate in cazul inlocuirii temporare a vehiculului avariat sau a despagubirii pentru lipsa de folosinta;
- Corelarea sancțiunilor aplicate asigurătorilor RCA cu cele reglementate de Legea nr. 237/2015 privind autorizarea și supravegherea activității de asigurare și reasigurare, cu modificările și completările ulterioare, respectiv la nivelul maxim al amenzilor din această lege, motivat de faptul că activitatea privind asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto desfășurată de asigurătorii RCA se circumscrie activității de asigurare astfel cum este prevăzută în Legea nr. 237/2015. menționăm că aceste niveluri ale maximului amenzilor au fost reglementate la acest nivel prin ultimele acte normative europene referitoare aplicabile entităților din piața financiară;
Ce acopera clauza de decontare directa
Clauza de decontare directa pe RCA exista si in prezent, dar este optionala pentru asigurati. Optiunea de decontare directa intre asiguratorii RCA este aplicabila la indeplinirea cumulativa a urmatoarelor conditii: accidentele auto se produc pe teritoriul Romaniei; vehiculele implicate in accidentele auto sunt inmatriculate/inregistrate in Romania; prejudiciile sunt produse exclusiv vehiculelor; ambele vehicule implicate in accidentul auto au asigurare RCA valabila la data evenimentului; prejudiciile exclud vatamarile corporale.
Noul proiect de OUG completează un alt proiect de OUG pe aceeași temă scos în dezbatere publica in luna ianuarie din acest an.