DEFECTELE PE CARE LE VEZI LA ALȚII SUNT DEFECTELE TALE PE CARE ÎNCERCI SĂ LE ASCUNZI

DEFECTELE PE CARE LE VEZI LA ALȚII SUNT DEFECTELE TALE PE CARE ÎNCERCI SĂ LE ASCUNZI
Imaginea este preluată automat împreună cu articolul de pe Vibratia vindecarii
SCHIMBĂ-TE PE TINE IAR LUMEA TA SE VA SCHIMBA 

 Nimeni nu va veni să te salveze sau să te schimbe. 
Viața ta este rezultatul deciziilor tale. 
Ești singurul răspunzător pentru ceea ce trăiești acum. 



Mă uitam mai deunăzi pe Facebook și am văzut o postare despre un actor american care mai demult făcea furori printre femei, care acum nu mai arată ca acu 40 de ani și era ridiculizat pentru asta. Sau am văzut un filmuleț despre actori renumiți în urmă cu câțiva zeci de ani și în care erau postați atunci și acum. Interesante mi se par întotdeauna comentariile. Dincolo de câteva comentarii decente și (pe care eu le consider) normale despre faptul că e normal să nu mai arătăm la fel ca acum 20, 30 sau 40+ de ani, văd multe comentarii răutăcioase despre ce nasol arată oamenii că nu mai sunt tineri și că au îmbătrânit. 
În situații de astea mă bântuie două întrebări: a micuț - dar cum își imaginează comentacii că vor arăta ei la aceeași vârstă cu a artiștilor din propoziție, și b micuț - pot să mă uit la cum arată acum cei care subliniază defectele celorlalți? Nu de alta, dar vreau să văd cum arată perfecțiunea întruchipată care umblă pe același pământ ca noi, muritorii de rând. 

Dacă te mâncă-n cur... pardon, în chakra rădăcină (Muladhara) și te f*ute (am pus asteriscul pentru cei sfioși) grija de cum arată și ce fac alții, în primul rând ai creieru' hodinit. Înseamnă că ți s-or gătat toate problemele din viață, ți-ai aranjat lucrurile și amu ai vreme să faci cipcă (dantelă croșetată, în traducere) cu vorbele aranjate în frază sub formă de comentarii răutăcioase. În al doilea rând, ce spun cercetătorii britanici care te studiază: ești mai fericit dacă ești plin de venin la adresa altora? Ți s-a rezolvat viața, ai mai mulți bani, arăți tu mai bine? Care este scopul sublinierii defectelor celorlalți? Te face să te simți mai puțin fucked up? Simți că ai o importanță mai mare în viața ta decât atunci când taci?
Să știi că acum nu vorbesc doar despre cei care comentează pe paginile de socializare, ci și despre cei care strâmbă din nas la orice le insultă imaginea pe care și-au construit-o cu atâta atenție pentru a-și ascunde adevărata față; și despre cei care comentează în gând, imaginându-și că dacă înăuntru dau cu draci și afară o dau cu lumina, oamenii-s proști și nu-și dau seama că ochii lor spun totul. 
Și, desigur, toate persoanele care citesc acum acest text se exclud, doar sunt de față ;) :D

Nu poți vedea în celălalt decât ceea ce este deja în tine, indiferent dacă ești de acord cu asta sau nu. Adevărul nu are nevoie de aprobarea ta. 

Nu poți recunoaște la altul fericirea dacă nu o cunoști, dacă nu ai experimentat-o. 
Nu vei putea ști cum arată iubirea dacă tot ce ai văzut acasă au fost scandaluri, jigniri și bătaie de joc la adresa celorlalți. 
Nu-i poți accepta pe ceilalți ca fiind diferiți de tine dacă cei care erau altfel, indiferent în ce sens, erau ridiculizați de către cei care pentru tine erau autoritatea - părinții. 
Nu poți accepta că timpul trece atunci când îți irosești viața nefăcând nimic pentru tine ci doar comentând în dreapta și-n stânga, aruncând răutăți care pe tine nu te ajută, doar îți dau o satisfacție mică, mică cam cât p*uța (ai văzut asteriscul, da?!) de furnică. Și atunci, ca să acoperi vocea aceea interioară a sufletului care îți spune să te uiți la tine și să rezolvi ce ignori, te apuci și comentezi despre bătrânețea unora, cât de nasol îmbătrânesc unele persoane, de parcă tu nu vei îmbătrâni niciodată sau vei îmbătrâni frumos. 
Nu poți accepta că corpul se schimbă ca formă și greutate (și că asta e perfect normal) dacă ai fost terorizat de mic ca nu cumva să te îngrași, ai fost alintat cu nume de animale (porc, scroafă, vacă) și dacă consideri că orice modificare față de cum ai vrut este înaltă trădare din partea corpului, și că el, corpul, a devenit dușmanul tău. Problema e că și corpurile altora au devenit ținte ale intoleranței tale față de tine. 

Nu poți accepta succesul altora atât timp cât tu ești convins (te-au convins alții) că tu nu meriți nimic. Și vei comenta acest „defect” la alții. N-are importanță că tu nu ai încercat niciodată să faci ceva care să te scoată din disprețul ăsta față de tine; nu, tu îl proiectezi pe cei care au avut curajul să nu se înece în disperare (cum ai făcut-o tu) și să mai încerce până când au reușit. 

Singurii care caută defecte la alții și le subliniază sunt cei care își neagă propriile probleme.
Urâțenia din gânduri se reflectă pe chip. La fel și frumusețea. Un om cu suflet frumos nu poate vedea urâtul, doar frumosul din celălalt. Un om cu sufletul chinuit nu poate vedea decât o lume pe care să o chinuie observând doar partea urâtă. Copiii și animalele simt instinctiv omul bun și pe cel rău. Și noi, ceilalți, simțim, dar am fost educați să negăm și să ascundem tot ce nu e cum zice societatea. 

Defectele pe care le vezi la ceilalți sunt defectele tale pe care te chinui să le ții ascunse. Caută la tine și în tine ce te deranjează cu adevărat la ceilalți, și ai curajul să fii sincer cu tine: chiar nu îți place cum arată și ce face omul, sau ești invidios pentru că el a reușit ceea ce ție ți s-a repetat că nu ești în stare? Cum îți schimbă viața în bine observațiile tale despre cei grași, urâți, bătrâni și proști? Nu cumva așa te vezi tu dar nu îndrăznești să o spui pentru a nu părea slab și vulnerabil?

Cât timp vei sta în starea de a sublinia defectele, le vei „vorbi” celor care deja își deschid ochii despre propriile tale probleme. 
Spune-mi ce te deranjează ca să înțeleg cu adevărat cine ești. Arată cu degetul spre mine sau spre alții ca să știu care sunt demonii tăi interiori. Râde de alții ca să-ți dezvălui complexele tale de inferioritate. Comentează despre ceva ce nu cunoști ca să-ți arăți superficialitatea. 

Doar când te vei trezi și vei înțelege că a sublinia defecte nu este o virtute ci un semn de imaturitate, vei putea începe să lucrezi cu tine, să accepți oglinzile și să le procesezi. Până atunci... te distrează prostia altora ca să n-o vezi pe a ta.

Binețe, Om înțelept!

Edith Elisabeta Kadar
Arad, 24.02.2025



 *     *     *     *     *     *     * 

 Toate drepturile de autor ale materialelor postate pe acest blog aparţin dr. Edith Kadar. 

 Orice articol poate fi distribuit cu condiția să se păstreze aspectul integral și un link vizibil spre pagina publicației. 
(HAS_LINK_BACK)

 Nici o schimbare în aspectul sau conținutul materialelor nu se poate face fără aprobarea autoarei.

Despre ZTB.ro

ZTB.ro este un agregator românesc de bloguri care colectează și afișează articole din diverse domenii, oferind vizibilitate bloggerilor și o platformă centralizată pentru cititori. Articolele sunt preluate prin feed-uri RSS/Atom și direcționează traficul către blogurile originale.

Articole recente