Definitii | Gradatiile

  • Postat în Profesional
  • la 10-06-2017 03:40
  • 609 vizualizări

Noutatea in ceea ce priveste gradatiile vine din faptul ca, potrivit noii legi de salarizare, gradatia se determina prin majorarea salariului de functie cu cota procentuala rezultand cuantumul nou al salariului de functie. Creste deci baza, creste salariul in cele din urma . Imediat ce avem estimarile ANP vom vedea cam cat poate sa insemne asta pe cateva exemple punctuale.

Lege cadru salarizare, 2017 – Camera Deputatilor – Anexa 6

Art. 11. – (1) Personalul militar, politistii si functionarii publici cu statut special din sistemul administratiei penitenciare au dreptul la 1-7 gradatii, in raport cu timpul servit in calitate de personal militar, politist si functionar public cu statut special din sistemul administratiei penitenciare.

(2) Soldele de functie/salariile de functie prevazute la cap. I din prezenta anexa sunt la gradatia 0.

(3) Intervalul de timp cuprins intre data acordarii gradului militar si data absolvirii institutiei militare de invatamant se ia in calcul la stabilirea de gradatii. Perioada modulului instruirii individuale nu se ia in calcul la stabilirea de gradatii.

(4) Intervalele de timp in functie de care se acorda cele 7 gradatii, precum si procentele corespunzatoare acestora, calculate la solda de functie/salariul de functie avuta/avut la data indeplinirii conditiilor de trecere in gradatie si incluse in solda de functie/salariul de functie, sunt urmatoarele:

a) gradatia I – de la 3 la 6 ani – si se determina prin majorarea soldei de functie/salariului de functie prevazut la cap.I din prezenta anexa cu cota procentuala de 3%, rezultand cuantumul nou al soldei de functie/salariului de functie;

b) gradatia a II-a – de la 6 la 9 ani – si se determina prin majorarea soldei de functie/salariului de functie cu cota procentuala de 3%, rezultand cuantumul nou al soldei de functie/salariului de functie;

c) gradatia a III-a – de la 9 la 12 ani – si se determina prin majorarea soldei de functie/salariului de functie cu cota procentuala de 3%, rezultand cuantumul nou al soldei de functie/salariului de functie;

d) gradatia a IV-a – de la 12 la 15 ani – si se determina prin majorarea soldei de functie/salariului de functie cu cota procentuala de 3%, rezultand cuantumul nou al soldei de functie/salariului de functie;

e) gradatia a V-a – de la 15 la 18 ani – si se determina prin majorarea soldei de functie/salariului de functie cu cota procentuala de 3%, rezultand cuantumul nou al soldei de functie/salariului de functie;

f) gradatia a VI-a – de la 18 la 21 ani – si se determina prin majorarea soldei de functie/salariului de functie cu cota procentuala de 3%, rezultand cuantumul nou al soldei de functie/salariului de functie;

g) gradatia a VII-a – peste 21 ani – si se determina prin majorarea soldei de functie/salariului de functie cu cota procentuala de 3%, rezultand cuantumul nou al soldei de functie/salariului de functie.

(5) Persoanele chemate sau rechemate in activitate, precum si rezervistii concentrati beneficiaza de gradatii in raport cu vechimea in serviciu avuta/stagiul de cotizare realizat, legal stabilit, prin aplicarea succesiva a cotelor procentuale prevazute la alin. (4), dupa cum urmeaza:

a) 3-6 ani, gradatia I;

b) 6-10 ani, gradatia a II-a;

c) 10-15 ani, gradatia a III-a;

d) 15-20 ani, gradatia a IV-a;

e) 20-25 ani, gradatia a V-a;

f) peste 25 de ani, gradatia a VI-a.

(6) Personalul militar trecut in rezerva care este rechemat in activitate beneficiaza de numarul de gradatii avut inainte de trecerea in rezerva, daca acesta este mai mare decat cel cuvenit prin aplicarea prevederilor alin. (5), luandu-se in calcul pentru acordarea gradatiei urmatoare si vechimea scursa de la acordarea ultimei gradatii pana la data schimbarii pozitiei de activitate.

(7) Prevederile alin. (5) si (6) se aplica si absolventilor institutiilor militare de invatamant pentru vechimea in serviciu avuta, respectiv pentru stagiul de cotizare realizat pana la data intrarii in aceste institutii si, dupa caz, soldatilor si gradatilor voluntari profesionisti in corpul cadrelor militare in activitate pentru vechimea in serviciu avuta, respectiv pentru stagiul de cotizare realizat pana la data schimbarii pozitiei de activitate.

(8) Prevederile alin. (5) – (7) se aplica in mod corespunzator si politistilor si functionarilor publici cu statut special din sistemul administratiei penitenciare.

(9) Gradatia obtinuta se acorda cu incepere de la data de intai a lunii urmatoare celei in care s-au implinit conditiile de acordare.

O dilema ar fi totusi termenul de intrare in vigoare de 1 iulie avansat de catre ANP avand in vedere ca, cel putin la gradatia I, raportarea este explicita la soldele/salariile prevazute in Cap. 1, Anexa 6. Probabil ca este doar o eroare materiala, la celelalte nefiind aceasta precizare.