Demografia este destinul: viitorul va fi african!

  • Postat în Fapt divers
  • la 23-10-2021 08:33
  • 199 vizualizări
Demografia este destinul: viitorul va fi african!
Imaginea este preluată automat împreună cu articolul de pe Octavpelin'sWeblog

FREE WEST MEDIA

Viitorul nostru va fi african. Până în 2100, una din trei persoane de pe planetă va fi africană conform tuturor previziunilor demografice. Comparativ cu alte continente, această creștere în Africa este fără precedent în istoria omenirii.

Deoarece una din trei persoane va veni din Africa subsahariană, populația Nigeriei va depăși cea a Chinei sau a Indiei. În mai puțin de trei decenii, Republica Democrată Congo va avea 200 de milioane de locuitori, iar Abidjan, capitala Coastei de Fildeș, va avea 10 milioane de locuitori.

În Sahel, populația totală a cel puțin patru țări se va tripla, potrivit Gilles Pison, profesor la Muzeul Național de Istorie Naturală din Paris (MNHN – Sorbonne Universités) și cercetător asociat la INED.

Populația africană, estimată la 140 de milioane în 1900, a ajuns la un miliard de locuitori în 2010. Va fi de 2,5 miliarde în 2050 și mai mult de 4 miliarde în 2100, conform proiecțiilor Organizației Națiunilor Unite. Una din 6 persoane trăiește astăzi în Africa. În 2050, va fi 1 din 4 și mai mult de 1 din 3 până în 2100, conform acelorași proiecții.

Această creștere rapidă se datorează excesului de nașteri față de decese, cu de patru ori mai multe nașteri decât decese. Deși mortalitatea pe continent poate fi cea mai mare din lume, iar natalitatea a scăzut și ea, femeile africane încă nășteau în medie de 4,5 copii fiecare în 2017, comparativ cu mai bine de 6,5 în urmă cu patruzeci de ani.

În comparație, în Asia s-au născut doar 2,1 copii pe femeie în 2017, 2,0 în America Latină, 1,9 în America de Nord și 1,6 în Europa. Deci, chiar dacă fertilitatea continuă să scadă, așa cum presupune scenariul mediu al Națiunilor Unite, acest lucru nu va duce imediat la o scădere semnificativă a ratei de creștere.

Presupunând că fertilitatea africană scade brusc la 1,6 copii pe femeie ca în Europa sau China – un scenariu extrem de improbabil – populația va continua totuși să crească încă câteva decenii pentru a ajunge la aproape 1,6 miliarde în 2050. Populația Africii include mulți tineri în vârstă fertilă și, prin urmare, rezultatul ar fi totuși un număr mare de nașteri.

Evoluția fertilității: câteva surprize recente

Proiecțiile populației publicate de Națiunile Unite în 1981 au prezis 10,5 miliarde de suflete umane pe planetă în 2100 în scenariul lor mediu. Ultimele proiecții publicate în iunie 2017 prezic 11,2 miliarde.

Prin urmare, totalul este puțin mai ridicat, dar schimbarea reală este în distribuția pe continente: revizuirea este, de asemenea, descendentă pentru Asia și America Latină. În schimb, Africa, prevăzută să aibă 2,2 miliarde de locuitori în 2100 conform viziunii din 1981, are acum dublu cu 4,4 miliarde.

O altă surpriză, mai recentă, este din Africa intertropicală: se aștepta o scădere a fertilității mai târziu decât în ​​Asia și America Latină, din cauza întârzierii sale în dezvoltarea socio-economică. Aceasta este într-adevăr ceea ce s-a întâmplat în Africa de Nord și Africa de Sud, dar nu și în Africa intertropicală, unde scăderea fertilității este foarte lentă – de aici o creștere a proiecțiilor pentru Africa.

Dezvoltarea economică și scăderea fertilității merg adesea mână în mână, a doua fiind adesea văzută ca o consecință a primei. Educația femeilor este un factor cheie în acest proces: cei care au mers la școală dau naștere la mai puțini copii decât cei care nu au făcut-o. Țările din Asia și America Latină au investit mult în educație în urmă cu zeci de ani. În Africa intertropicală acest lucru nu s-a întâmplat.

Chestiunea „profitului demografic”

Pentru a convinge guvernele africane să facă din controlul nașterilor una dintre prioritățile lor, organizațiile internaționale au promovat un „profit demografic”.

De fapt, atunci când fertilitatea scade rapid într-o țară, ponderea tinerilor scade brusc fără ca ponderea persoanelor în vârstă să crească semnificativ la început. Drept urmare, ponderea populației în vârstă de muncă crește semnificativ, oferind țării o oportunitate de dezvoltare economică. Această situație favorabilă durează doar puțin timp. Câteva decenii mai târziu, numărul foarte mare de oameni în vârstă de muncă au îmbătrânit și au crescut considerabil greutatea populației vârstnice.

Se estimează că o serie de țări asiatice, inclusiv China, au beneficiat de acest profit și ar fi putut reprezenta până la 10-30% din creșterea lor economică. Pe de altă parte, țările din America Latină nu s-ar fi beneficiat în cea mai mare parte, din lipsa locurilor de muncă create în cantitate suficientă pentru a angaja excesul de oameni în vârstă de muncă.

În cazul Africii, nu există condițiile pentru un profit demografic: fertilitatea scade prea lent și presupunând că începe să scadă rapid, perspectivele de creștere a locurilor de muncă sunt prea modeste și este puțin probabil să absoarbă forța de muncă suplimentară. În cazul puțin probabil că există un profit demografic, acesta este doar o perspectivă îndepărtată. (*Ar putea munci un african ca un chinez? Ar putea gândi (IQ) un african ca un chinez? Ca să numesc numai două calități ale chinezilor)

Prin urmare, Africa nu va scăpa de dublarea populației sale până în 2050 din cauza inerției demografice pe care nimeni nu o poate preveni. Nu numai continentul, ci și lumea va suferi consecințele.

***

Vezi și Boom-ul populatiei africane: o amenintare la adresa viitorului Europei

Despre ZTB.ro

ZTB.ro este un agregator românesc de bloguri care colectează și afișează articole din diverse domenii, oferind vizibilitate bloggerilor și o platformă centralizată pentru cititori. Articolele sunt preluate prin feed-uri RSS/Atom și direcționează traficul către blogurile originale.

Articole recente