Deputatul Dumitru Țiplea cere Guvernului investiții urgente în adăposturile civile: „Doar 3% dintre români sunt protejați în caz de atac aerian”

  • Postat în Mass Media
  • la 06-05-2025 09:14
  • 12 vizualizări
Deputatul Dumitru Țiplea cere Guvernului investiții urgente în adăposturile civile: „Doar 3% dintre români sunt protejați în caz de atac aerian”
Imaginea este preluată automat împreună cu articolul de pe Oradea Info - Stiri Oradea, informatii, evenimente din Oradea

Protecția civilă a populației trebuie să fie o prioritate reală pentru Guvernul României”, a transmis deputatul PNL de Bihor, Dumitru Țiplea, într-o întrebare parlamentară adresată Departamentului pentru Situații de Urgență, condus de dr. Raed Arafat.

Solicitarea vine în urma unui audit publicat de Curtea de Conturi în aprilie 2025, care scoate la iveală o situație alarmantă privind capacitatea României de a-și adăposti populația în caz de criză.

Datele sunt îngrijorătoare: doar 3,21% din populație poate fi adăpostită în spații special construite, iar dacă luăm în calcul și alte spații improvizate (metrou, parcări, pasaje), procentul urcă abia la 5,19%. Din cele 5072 de adăposturi existente, peste jumătate sunt nefuncționale, iar majoritatea au fost construite înainte de 1990”, a semnalat deputatul.

Țiplea cere oficial DSU să precizeze ce măsuri concrete vor fi implementate în 2025 pentru reabilitarea și extinderea rețelei de adăposturi. Mai mult, întreabă care sunt soluțiile anticipate pentru modernizarea adăposturilor aflate în subsolurile blocurilor private, acolo unde autoritățile locale nu au competență directă.

Județul Bihor este un exemplu de bună practică: 96 din cele 99 de adăposturi sunt funcționale. Cu toate acestea, ele pot găzdui doar 10.981 de persoane, ceea ce înseamnă doar 1,99% din populația județului. În aceste condiții, solicit susținerea unui program național de investiții pentru adăposturi civile, care să permită autorităților locale acces la fonduri pentru construcție, reabilitare sau modernizare”, a mai transmis parlamentarul liberal.

Deputatul Dumitru Țiplea a cerut ca răspunsul să-i fie transmis în scris.

Iata, mai jos, textul interpelarii: 

Către: Ministerul Afacerilor Interne, Departamentul pentru Situații de Urgență, Domnului Secretar de stat dr. Raed ARAFAT

De la: Deputat PNL Bihor Dumitru ŢIPLEA

Obiectul întrebării: Necesitatea demarării unor investiții pentru creșterea capacității adăposturilor civile care pot fi utilizate pentru protecţia populaţiei în situații de criză.

Stimate domnule Secretar de stat,

La începutul lunii aprilie 2025, Curtea de Conturi a României a făcut publice concluziile unui audit al performanței privind situația adăposturilor de protecție civilă, desfășurat pe parcursul anului 2024, audit care a vizat perioada 2021-2023.

Informațiile care trebuie să ne îngrijoreze în mod real sunt următoarele: ”capacitatea de adăpostire a populației în caz de atac aerian este de 3,21% (611.922 persoane) în adăposturi special construite, respectiv de 5,19% (989.507 persoane), dacă luăm în considerare și alte spații de adăpostire identificate (spații de la metrou, parcări, pasaje și galerii subterane, tuneluri etc.), raportat la totalul populației rezidente (19.053.815 persoane). Din totalul de 5072 de adăposturi de protecție civilă, publice și private, 2543 sunt neoperaționale (50,14%). Fondul de adăpostire este vechi, 73% din adăposturi, respectiv 3711, sunt construite înainte de anul 1990.

De asemenea, Curtea de Conturi mai recomandă autorităților responsabile să elaboreze o Concepție națională a adăpostirii populației, precum și să intensifice măsurile investionale imediate pentru reabilitarea adăposturilor existente și extinderea capacităților de protecție civilă.

Având în vedere faptul că protecția civilă a populației trebuie să reprezinte o preocupare esențială a Guvernului României, vă solicit, domnule secretar de stat, următoarele precizări:

  • Ce măsuri veți dispune în cursul anului 2025 în vederea îmbunătățirii situației adăposturilor civile din România și pentru realizarea de noi adăposturi?
  • În condițiile în care o parte dintre adăposturi sunt plasate la subsolul unor blocuri de locuințe (care se află în proprietate privată), competența autorităților administrației publice locale fiind astfel limitată, vă rog să precizați ce soluții anticipați pentru reabilitarea/modernizarea acestor spații și pentru operaționalizarea lor?
  • Deși județul Bihor este un exemplu de bună-practică la nivel național, 96 din cele 99 de adăposturi civile fiind operative (reprezentând 97%), capacitatea totală a acestora este de numai 10.981 locuri (doar 1,99% din populația județului). În aceste condiții, vă rog să precizați dacă veți susține în cadrul Guvernului demararea, în regim de urgență, a unui program național de investiții pentru adăposturi civile, prin care autoritățile administrației publice locale să poată accesa finanțările necesare pentru construire/reabilitare/modernizare de spații de protecție civilă.

Solicit formularea răspunsului în scris.

Vă asigur de înalta mea apreciere,

Dumitru ŢIPLEA

Deputat PNL

Despre ZTB.ro

ZTB.ro este un agregator românesc de bloguri care colectează și afișează articole din diverse domenii, oferind vizibilitate bloggerilor și o platformă centralizată pentru cititori. Articolele sunt preluate prin feed-uri RSS/Atom și direcționează traficul către blogurile originale.

Articole recente