„Dimineața”, 30 dec., 1929
Veniamin Gherasim din comuna Bistricioara, jud. Neamț a falsificat semnătura principelui regent şi a patriarhului Miron
Cariera Monahală
Născut în comuna Bistricioara, Veniamin Gherasim a fost atras de viața liniștită oferită de ordinul călugăresc. În anul 1921, el a intrat în mănăstirea Rarău din județul Neamț, unde a rămas până în 1926, când s-a mutat la mănăstirea Secu unde a rămas pentru scurt timp.
Veniamin Gherasim și-a făcut apariția la mănăstirea Rarău, prezentându-se drept diacon, lucru susținut prin două scrisori de acreditare. Una dintre scrisori purta antetul Patriarhiei, iar cealaltă pe cel al Curții Regale.
Prima Scrisoare
Miron, cu mila lui Dumnezeu, arhiepiscop al Bucureștilor și patriarhul României. Certificăm prin prezenta că diaconul Veniamin D. Gherasim, care a fost intendentul Palatului Patriarhiei din București, publicat în foaia Arhiepiscopiei „Apostol” din 8 februarie 1928 cu No. 293 și diacon al capelei Curții Regale „Cotroceni” cu No. 274540, a dat dovadă de un adevărat bărbat la înălțimea datoriei sale și este recunoscut de noi drept un cântăreț eminent și băiat deștept. În urma cererii înregistrate la No. 4027 și pe baza certificatului medical No. 439, fiind suferind, după dorința sa, este lăsat la Sf. Mănăstire Rarău, județul Neamț, figurând ca secretar din ordinul A. S. R. Neculai, prințul României No. 45314. Pentru serviciul credincios ce ni s-a dovedit, rugăm pe milostivul Dumnezeu să reverse harul Său peste acest element; iar din partea noastră, îl blagoslovim cu binecuvântări patriarhicești. Dată în reședința noastră Patriarhală în București, aprilie 1929 No. 37.500. MIRON, patriarhul României.
A doua Scrisoare
Preacuvioase părinte, Vi se aduce la cunoștință că părintele diacon Veniamin D. Gherasim, intendent al l. P. S. S. Patriarhului României dr. Miron și diacon al capelei Curții Regale „Cotroceni” No. 274-540, în baza noastră este numit definitiv secretarul acelei Sf. Mănăstiri Rarău, astfel că sus numitul diacon rămâne însărcinat din partea noastră să facă statistică lunară a veniturilor și cheltuielilor acelei mănăstiri și să ne aducă la cunoștință nevoile mănăstirii. (ss) NECULAI, principe al României.
Veniamin Gherasim a reușit să înșele buna-credință a starețului, care l-a încărcat cu onoruri. Bazându-se pe aceste documente, el a escrocat numeroși călugări, promițându-le avansări.
Victimele Escrocului
Gherasim a escrocat numeroase persoane care credeau că are relații în lumea înaltă. Printre victime se numără: Gh. Cojocariu din satul Kiril, comuna Crucea, județul Neamț, escrocat cu 1000 lei; pr. V. Luncanu de la mănăstirea Fântânele, județul Năsăud, cu 10.000 lei; Patriarhia cu 500 lei; Nacu Sectara din Vatra Dornei cu 4000 lei; I. P. S. S. Episcopul Neculai al Clujului cu 100 lei și alții, suma totală ridicându-se la 35.190 lei.
Pe lângă aceste escrocherii și falsuri recunoscute ulterior, Veniamin Gherasim l-a escrocat și pe episcopul Nicodim de la mănăstirea Neamț, căruia i-a luat suma de 1500 lei. De asemenea, falsificând o scrisoare a starețului Elisei de la mănăstirea Rarău, Gherasim s-a prezentat la croitorul Iancu din Câmpulung și a comandat o rasă și o dulamă în contul mănăstirii Rarău. La solicitarea croitorului de a achita costurile, starețul a răspuns că nu a comandat nimic și că Veniamin nu avea nicio delegație.
Constatând că are de-a face cu un escroc, starețul a sesizat autoritățile, care au confirmat cele de mai sus.
Mărturisirea Escrocului
În urma cercetărilor efectuate, călugărul a mărturisit falsurile. Referitor la scrisorile atribuite principelui regent și patriarhului dr. Miron Cristea, el a declarat că acestea au fost scrise la mașină la Câmpulung de un domn al cărui nume nu-l cunoaște, în schimbul unei sume de bani. Semnăturile au fost făcute de el.
Dl. D. I. Crețu, șeful biroului judiciar de pe lângă poliția locală, în urma interogatoriului, a dispus trimiterea călugărului la Vânători-Neamț și la mănăstirea Neamț pentru completarea cercetărilor.