“Explozia de pe Nord Stream 1 și Nord Stream 2 nu au nicio relevanță în ceea ce privește aprovizionarea cu gaze din import a României. Noi, în țară, la Transgaz, ne-am luat toate măsurile necesare pentru a asigura securitatea în funcționare a sistemului național de transport. Suntem la sfârșitul reviziilor mentenanței, în așa fel încât, începând cu 1 noiembrie, să avem toate lucrările de mentenanță finalizate și să nu mai fi necesare întreruperi pentru anumite activități de mentenanță pe perioada iernii. (…)Suntem, față de aceeași dată a anului trecut, cu 375 de milioane de metri cubi de gaze mai multe înmagazinate. Practic, astăzi avem înmagazinate 2,6 miliarde de metri cubi de gaze, care sunt volume suficiente pentru a trece iarna comparativ cu anii precedenți”.
Și pentru că aprovizionarea cu gaze este subiectul zilei, directorul general al Transgaz a ținut să mai precizeze și că „Transgaz se licenţiază ca trader la ANRE şi OTS-ul din Bulgaria și Grecia, pentru a avea acces la PVT-ul lor, pentru gaze de echilibrare. (…) Avem încheiat un contract cadru cu compania emirateză ADNOC, putem aduce gaze şi de acolo”.
Directorul general al Transgaz a mai afirmat că “Indiferent de situație, noi, la iarnă, nu vom avea probleme cu gazele. Doamne fereşte să nu avem vreo iarnă nucleară, dar, în condiții normale, cum au fost ultimele trei ierni, nu vor fi probleme cu livrările de gaze – nu restricție la populație, nu presiune scăzută, nu consumatori industriali deconectați.
Oricând se pot aduce gaze din zona Mării Caspice. Mai este o problemă legată de legislaţia internă din Turcia în ceea ce priveşte exportul şi tranzitul de gaze prin această ţară. În urma discuţiilor pe care le-a avut ministrul energiei, premierul, discuţii la care am participat şi eu, partea turcă a promis că, în luna octombrie, va clarifica aspectele în ceea ce privește modificarea legislației de a permitem tranzitul și importul din Turcia.
Referitor la gazele din Azerbaijan, discuțiile au fost foarte bune până acum și sunt garanții ferme că putem cumpăra gaze din Azerbaijan.
Turcia mai are o capacitate de gazeificare prin șase terminale LNG de 60 de miliarde metri cubi, din care folosește circa 25% și se poate importa LNG din orice zonă a Globului – din țările Golfului, din Statele Unite ale Americii, din nordul Africii.
La Transgaz, avem încheiat un contract cadru cu compania emirateză ADNOC, așteptăm clarificarea legislației din Turcia, deci putem importa gaze și din Emirate dacă va fi cazul”, a mai afirmat directorul general al Transgaz“.
Cotidianul RO