Disperare la Ministerul Finanțelor. Se vând titluri de stat pe piața japoneză
Cu o datorie publică de peste 130 miliarde de euro și cu un împrumut șocant de 6 miliarde de euro în prima lună a acestui an, România se îndreaptă cu pași repezi spre dezastru. Dobânzile uriașe la credite, pe care statul român este obligat să le plătească, au determinat Ministerul Finanțelor să apeleze, în disperare de cauză, la vânzarea titlurilor de stat către piața japoneză. Măsura presupune costuri enorme pentru case de avocatură internaționale, servicii și comisioane de intermediere.
Sub pretextul că ar finanța combaterea schimbărilor climatice, Ministerul Finanțelor a fost nevoit să schimbe legislația din acest segment pentru a putea vinde titluri de stat pe piața japoneză. Astfel, se creează posibilitatea structurării unor emisiuni de titluri de stat pe piața internă pentru finanțarea proiectelor și cheltuielilor care sunt destinate protejării mediului înconjurător și combaterii schimbărilor climatice, precum și a celor din domeniul social și de dezvoltare durabilă. Sigur că toate aceste obiective ar fi trebuit finanțate din PNRR, însă banii din program se duc, în mare parte, pe așa-zisele reforme, care înseamnă, de fapt, plata unor sume uriașe către entități și organizații străine, care să ne învețe cum să inovăm, de exemplu, la nivelul autorităților publice sau cum să tăiem din cheltuielile pentru sănătate. ”În scopul diversificării surselor de finanțare și a bazei investiționale, Ministerul Finanțelor are în vedere utilizarea și a altor instrumente de datorie emise pe piețele externe (de exemplu obligațiuni de tip Samurai emise pe piața japoneză) în funcție de condițiile și termenii financiari aferente acestora, cât și de evoluțiile piețelor financiare după parcurgerea etapelor specifice necesare realizării acestor emisiuni. Emisiunea obligațiunilor Samurai presupune un cadru distinct de cel existent aferent programului MTN, cu o documentație redactată în limba japoneză și în concordanță cu reglementările pieței locale din Japonia”, arată Ministerul Finanțelor într-un proiect de hotărâre de guvern.
Îngropați în datorii
România deja se împrumută, în ultimii ani, la cele mai mari dobânzi de pe piață. Decizia de a se îndrepta spre obligațiunile de tip Samurai înseamnă și costuri suplimentare foarte mari. Potrivit Ministerului Finanțelor, instituțiile implicate în emisiunea de obligațiuni de tip Samurai, pe lângă sindicatul de bănci al cărui comision de administrare este suportat de emitent, sunt casa de avocați specializată pe dreptul japonez care va acorda asistență juridică pentru tranzacții (asistă atât emitentul cât și sindicatul de bănci), societatea de avocați specializată pe legea din România care asistă emitentul, agentul fiscal, agentul de publicare a prospectului și JASDEC (Japan Securities Depository Center), agenția de rating cu expertiză pe piața japoneză (de exemplu, Japan Credit Rating Agency – JCRA). Plata comisioanelor şi a eventualelor cheltuieli percepute de agentul de proces, de societățile profesionale civile de avocați din România și/sau din străinătate care acordă asistență juridică reprezintă cheltuială a bugetului de stat şi se va suporta de la bugetul Ministerului Finanţelor.
Cheltuieli și cu preschimbarea titlurilor de stat
Potrivit modificărilor legislative aduse prin proiectul de hotărâre de guvern, procedura de răscumpărare anticipată sau preschimbare a titlurilor de stat emise în valută pe piețele internaționale va avea în vedere includerea mențiunii conform căreia plata cheltuielilor cu societățile profesionale civile de avocați din România și/sau din străinătate care acordă asistență juridică va fi realizată din bugetul Ministerului Finanțelor, de la capitolul ”Comisioane şi alte costuri aferente împrumuturilor externe”.
National