Doi fermieri aduc șofran în Tunisia pe fondul unei schimbări climatice
POVESTE: ::Manouba, Tunisia
::2 decembrie 2024
În câmpurile însorite din nordul Tunisiei, doi fermieri au apărut ca pionieri în țara unei culturi cunoscute sub numele de „Aur roșu”.
Confruntați cu impactul schimbărilor climatice asupra mijloacelor lor de existență, ei au apelat la șofran.
„Ei îl numesc „Aur roșu” în primul rând datorită aspectului său roșu și pentru că este la fel de scump ca aurul”.
::Acest Pământ
Faiza Hamdaoui și-a părăsit cariera administrativă în 2000 pentru a-și continua pasiunea pentru agricultură.
Dar secetele care au afectat țara nord-africană în ultimii ani au făcut-o nevoie de idei noi.
::Faiza Hamdaoui, fermier tunisian și producător de șofran
„Acum, din cauza schimbărilor climatice din ultimii ani, am apelat la culturi care nu necesită multă apă, inclusiv șofranul”.
Industria de șofran din Tunisia a început când producătorul algerian de șofran Torsh Mouhamad Dhia Al-Din a abordat-o.
::Torsh Mouhamad Dhia Al-Din , fermier algerian și producător de șofran
„Am efectuat un experiment în Algeria pentru cultivarea șofranului – „Aurul Roșu” – și după succesul său în Algeria de-a lungul timpului, ne-am mutat în Tunisia. Am contactat-o pe doamna Faiza, care este interesată de agricultura ecologică, și mi-a permis să conduc acest experiment în Tunisia l-am făcut, slavă Domnului, și la început a fost o experiență nouă”.
Aici, în Manouba, ciclul de cultivare începe în august, cu florile înflorind în octombrie.
Dhia Al-Din explică modul în care florile sunt colectate și manipulate cu grijă pentru a extrage cele trei, prețioase, stigmate roșii, care sunt apoi uscate în mod natural înainte de a fi vândute.
Acum este al patrulea an de cultivare cu succes.
Colaborarea celor doi fermieri a demonstrat că șofranul, cultivat de mii de ani ca condiment, colorant și medicament, poate prospera în climatul Tunisiei.
Și acum, se gândesc mai mult, cu planuri de extindere și de a exporta șofranul în străinătate.
Dar pentru Hamdaoui este mai mult decât succes personal.
Tunisia se luptă sub presiunile unei crize financiare severe.
Hamdaoui își propune să răspândească cunoștințele despre cultivarea șofranului la alți fermieri tunisieni, cu speranța că ar putea crea o nouă oportunitate agricolă pentru țară.