Deputatul PNL Dumitru Țiplea a susținut, în plenul Camerei Deputaților, o declarație politică fermă, subliniind necesitatea urgentă ca anul 2025 să devină momentul de cotitură pentru investițiile în infrastructura agricolă din România.
„Venirea Partidului Național Liberal la guvernare a însemnat o nouă viziune asupra modelului economic al României, fiind puse pe primul loc investițiile și îmbunătățirea serviciilor publice de bază”, a declarat Dumitru Țiplea. El a evidențiat că, datorită acestei abordări, România a reușit să reabiliteze și să doteze mii de unități de învățământ, să modernizeze infrastructura sanitară, să extindă accesul gospodăriilor la utilități și să dezvolte rețeaua de autostrăzi.
Deputatul liberal a subliniat și progresele economice, menționând că „PIB-ul pe locuitor a ajuns la 79% din media Uniunii Europene, iar salariul mediu net a depășit o mie de euro”, în timp ce angajații din educație și sănătate, dar și pensionarii, au beneficiat de creșteri substanțiale de venituri.
Cu toate acestea, Dumitru Țiplea a atras atenția asupra unui domeniu major care a fost neglijat: agricultura. „Privind retrospectiv, ca liberal, am satisfacția că modelul economic liberal este cel mai benefic pentru țara noastră. Cu toate acestea, nu pot să vă ascund faptul că am o mare nemulțumire cu privire la ritmul în care au fost prioritizate investițiile în infrastructura agricolă”, a mărturisit deputatul.
El a punctat că infrastructura principală de irigații a fost neglijată, iar seceta pedologică provoacă pierderi uriașe an de an. „În loc să plătim despăgubiri și să vedem fermieri devastați, nu ar fi mai bine să demarăm în forță acele investiții prin care să asigurăm accesul la apă tuturor fermierilor români?”, a întrebat retoric Țiplea.
Mai mult, deputatul PNL a evidențiat necesitatea dezvoltării sistemelor antigrindină și a infrastructurii de protecție împotriva fenomenelor extreme. De asemenea, a pledat pentru investiții în procesarea locală a producției agricole, astfel încât România să adauge valoare brută chiar din poarta fermei și să reducă exportul de materii prime neprocesate.
„Nu mâine, ci astăzi, avem nevoie de investiții solide în capacitățile de procesare ale producției agricole! Apoi, dacă cineva are vreo îndoială asupra importanței investițiilor în agricultură, îi recomand să privească la modelul de succes al Olandei, care, pe o suprafață agricolă de 2,3 milioane de hectare, este al doilea exportator de produse agricole din lume”, a subliniat Dumitru Țiplea.
În încheiere, deputatul PNL și-a exprimat convingerea că actualul context internațional complicat va determina autoritățile române să investească serios în agricultură: „Ca să mâncăm românește, trebuie să investim!”