Inventivitatea infractorilor pare să nu aibă limite, aceștia dezvoltând mereu noi scheme prin care reușesc să sustragă sume semnificative de bani. O nouă escrocherie „ingenioasă” a apărut recent în țara noastră, lăsând în urmă mai multe victime cu conturile goale și cu inima frântă,scriu cei de la bugetul.ro
În multe cazuri, ingeniozitatea escrocilor se întâlnește cu credulitatea victimelor, care cad adesea pradă capcanelor acestora. Chiar dacă infractorii sunt uneori capturați, judecați și condamnați, recuperarea prejudiciului rămâne o provocare imensă.
Recent, polițiștii din județul Neamț au descoperit o nouă metodă de escrocherie în mediul online. Mai precis, aceasta implică crearea de pagini false de internet în numele unor călugărițe inexistente, care pretind a oferi servicii duhovnicești. Din nefericire, mai multe persoane au fost înșelate de această manevră, cu un prejudiciu estimat la 250.000 de lei. În urma sesizărilor păgubiților, la data de 2 aprilie 2024, au fost efectuate zece percheziții în Vrancea, Galați și Vâlcea, soldate cu arestarea a trei persoane la Judecătoria Târgu Neamț.
Potrivit comunicatului emis de Poliție, „Din octombrie 2023 și până în prezent, nouă persoane, cu vârste cuprinse între 18 și 75 de ani, ar fi creat mai multe pagini de internet prin care, sub pretextul că sunt măicuțe, ar fi oferit servicii ritualice, inducând în eroare mai multe persoane din țară și din străinătate, obținând sume importante de bani.”
Escrocheria care face ravagii printre români
O altă metodă nouă de escrocherie care își face simțită prezența în țara noastră este denumită „Pachetul cu Ajutoare de la Biserică”. În luna ianuarie 2024, un bătrân a fost vizitat la domiciliu de un necunoscut pretinzând că reprezintă biserica și i-a oferit un pachet ce conținea trei pijamale și un halat. Profitând de neatenția victimei, escrocul a reușit să fure suma de 4.500 de lei.
Într-un alt incident, în județul Neamț, un client al unei bănci a fost escrocat de o funcționară cu peste 91.000 de euro, aceasta reușind să manipuleze sistemul informatic al instituției. În timpul anchetei, inculpata a dezvăluit modul în care a acționat.
Pentru a intra în sistemul informatic fără să ridice suspiciuni, escrocul trebuia să acționeze în calitate de client la ghișeu. Atunci când victima solicita o tranzacție, angajata băncii o realiza în timp ce îndeplinea și cererea unui alt client. Din păcate, persoana escrocată nu beneficia de serviciile de alertă prin SMS pentru operațiunile bancare, ceea ce i-a îngreunat detectarea sustragerii de fonduri. Din prejudiciul de 91.553 de euro, s-a reușit recuperarea doar a unei sume infime.
Citiți mai multe informații interesante pe portalul bugetul.ro
Articolul Escrocheria „Călugărița” Face Ravagii în Conturile Românilor: Infractorii Descoperă o Nouă Metodă de Obținere a Veniturilor Consistente apare prima dată în Stiri de Actualitate.