Cum intelegi si procesezi lumea din jurul tau? In functie de ceea ce faci, programarea neuro-lingvistica explica faptul ca poti fi vizual, auditiv sau kinestezic.
Oamenii primesc informatii din mediul din jurul nostru prin intermediul celor cinci simturi (simt, auz, gust, atingere si miros). Ei sunt cei care ne permit sa interactionam cu alti oameni si cu mediul, ei sunt cei care ne aduc frumuseti, disconfort, placeri si temeri. Acum, credeti ca toti oamenii percep aceasta informatie in acelasi mod? Mai mult, cum te-ai defini, vizual, auditiv sau kinestezic?
Curentul programarii neurolingvistice (NLP) ne spune ca lumea asa cum o vedem nu exista , noi suntem cei care o „reinterpretam” si o modelam in functie de personalitatea noastra si in functie de predominanta unor simturi asupra altora. La fel, dintre toate informatiile care ne inconjoara de zi cu zi, exista multe la care aruncam sau nu acordam atentie din aceleasi motive.
Aceasta abordare teoretica isi concentreaza interesul pe un aspect foarte specific: a ajuta oamenii sa inteleaga modul in care vad si interpreteaza lumea. Doar atunci cand intelegem asta ne putem schimba gandurile si comportamentul pentru a ne adapta la ceea ce avem nevoie: pentru a obtine succesul sau vindecarea.
Prin urmare, a sti care canal sensibil este cel care predomina in noi este un inceput in acest tip de perspectiva.
Ce este programarea neuro-lingvistica (NLP)?
Steve Bavister si Amanda Vickers, autorii cartii Neurolinguistic Programming (2014), definesc aceasta abordare ca un model de comunicare . Cu alte cuvinte, nu este un tip de tratament, nici o abordare psihologica care sa tina de umanism sau cognitivism. Este un cadru prin care ne este posibil sa gasim acele modele de gandire care ne pot ajuta cel mai mult sa ne imbunatatim calitatea vietii.
Pana in prezent, se fac inca revizuiri continue pentru a evalua eficacitatea acestui tip de metodologie. Astfel, studii precum cel realizat de Universitatea din Southampton, Regatul Unit, si publicat in British Journal of General Practice , ne spun ca inca nu exista rezultate concludente cu privire la utilitatea NLP.
Cu toate acestea, dincolo de viziunea mai academica, exista cei care vad programarea neuro-lingvistica (NLP) ca o resursa interesanta din urmatoarele motive:
- Imbunatatiti autocunoasterea.
- Creste increderea in sine.
- Imbunatateste abilitatile sociale.
- Programarea neurolingvistica este cunoscuta pentru ca ofera instrumente de optimizare a comunicarii astfel incat sa fie eficienta si de succes.
Si tu, esti vizual auditiv sau kinestezic?
Pentru a intelege mai bine ce intelegem prin intrebarea daca esti vizual, auditiv sau kinestezic, vom propune un exemplu. Cand esti prezentat unei persoane, cum reactionezi de obicei? Conform programarii neuro-lingvistice (NLP), persoanele care folosesc canalul urechii prefera de obicei un „buna, ce mai faci?”.
Pe de alta parte, cei care sunt inclinati catre un zambet sau o expresie gestuala politicoasa folosesc mai mult canalul vizual. In cele din urma, cel care foloseste o imbratisare va fi, fara indoiala, mai kinestezic.
Este clar ca toti putem avea un mic amestec din aceste trei dimensiuni si ca, in plus, avem tendinta de a le folosi in diferite situatii. Acum, conform acestei perspective, vom avea mereu o predominanta sau alta. In functie de sensul pe care il avem mai dezvoltat, acesta va determina la randul sau acel canal prin care ne este mai usor sa dobandim cunostinte si sa procesam noi experiente.
Vizualul
Poate cand conduci, iti place sa asculti muzica. Acum, se mai poate ca atunci cand ajungi in oras si observi ca traficul devine mai dens si mai complicat, sa te deranjeze sa ai radioul pornit si cu atat mai mult daca in loc de muzica auzi cuvinte. Nu te poti concentra. Acesta ar fi un exemplu simplu de oameni care folosesc simtul vizual intr-o masura mai mare.
Imaginile au un nivel ridicat de energie, sunt oameni nelinistiti si observatori , surprind detaliile si multe dintre micile aspecte de care altora le lipsesc. De obicei, vizualizeaza imagini in mintea lor pentru a le putea aminti si este obisnuit ca pentru a face acest lucru trebuie sa scrie mici note sau note. Ei folosesc referinte vizuale, cum ar fi culori sau figuri pentru a-si aminti sau descrie lucruri si locuri si sunt de obicei oameni foarte creativi si imaginativi.
Au nevoie de locuri linistite pentru a se concentra. In general, sunt oameni ordonati si le displace in mod deosebit haosul sau lucrurile dezordonate.
Cea auditiva
Esti unul dintre cei care de obicei isi exprima gandurile cu voce tare? Preferi intotdeauna ca alti oameni sa iti explice lucruri pentru a le citi singur? Urmaresti de obicei cu usurinta conversatiile oamenilor chiar si atunci cand privesti in alta parte? Daca da, modalitatea dumneavoastra de prelucrare a informatiilor este auditiva.
Conform teoriilor programarii neurolingvistice, persoanele cu predominanta canalului auditiv tind sa fie mai relaxate, mai comunicative si cu mari daruri de exprimare. Le place sa converseze si sa-si aminteasca in detaliu fiecare cuvant pe care l-au auzit. Aceasta relatie cu cuvintele le face sa aiba o facilitate pentru scris si exprimare orala.
De obicei sunt foarte buni sa asculte si sa acorde atentie la ceea ce li se spune. Din acest motiv , ei tind sa invete mai eficient prin ceea ce aud decat, de exemplu, citind sau facand scheme mnemonice.
Kinestezicul
Care sunt pasiunile tale? Iti place sa gatesti, sa faci sport, sa lucrezi in aer liber? Preferi sa experimentezi lucruri inainte de a invata despre ele? NLP ne spune ca oamenii kinestezici, in ciuda faptului ca sunt calmi, simt un gust deosebit pentru emotii si pentru tot ceea ce are legatura cu lucrurile manuale, cu experimentarea atingerii, a gustului si a mirosului. Sunt foarte expresivi, deschisi social, cei care cauta apropiere, imbratisari… contact fizic.
De asemenea, s-a stabilit ca persoanele kinestezice tind sa fie mai intuitive si empatice , asa ca tind sa acorde atentie atat emotiilor lor, cat si celor ale altora. Deoarece sunt oameni foarte sensibili, zgomotul excesiv sau locurile aglomerate ii pot deranja.
O persoana kinestezica nu are un interes deosebit pentru detalii precum cele mai „vizuale” persoane, dar da, sunt mai spontane si tind sa caute emotiile la persoana intai. De asemenea, si ca o curiozitate, merita mentionat si numele lui Neil D. Fleming. Acest profesor de la Universitatea Lincoln, din Noua Zeelanda, a dezvoltat metoda de predare VARK, care isi propune sa raspunda elevilor din clasele primare si gimnaziale pe baza canalelor senzoriale care predomina cel mai mult la ei.
Astfel, se stie, de exemplu, ca elevul kinestezic este cel care are cele mai multe dificultati in adaptarea la scoala traditionala . Are nevoie de mai multa miscare si interactiune, motiv pentru care acest nou model este pe cat de original, pe atat de reusit.
In concluzie, este clar ca toti avem urme ale tuturor acestor dimensiuni, dar ceea ce este interesant din perspectiva NLP este ca modul in care intelegem realitatea este strans legat de personalitatea noastra si, de asemenea, de simturile noastre. Este inca o modalitate de a ne cunoaste, o alta perspectiva interesanta cu care sa intoarcem cheia autocunoasterii.