Euractiv denunță un caz uriaș de corupție pe filiera Euroins-Florentin Pandele
În oficiosul Euractiv, sub semnătura bulgarului Georgi Gotev a apărut articolul „Fantoma lui Ceaușescu„, în care, pornind de la scandalul azilelor, face referire la un foarte posibil caz de corupție la nivel înalt în care protagoniști sunt cei de la Euroins, primarul din Voluntari Florentin Pandele, compania „Auto Car Group”, care este dată de autor ca aparținând lui Pandele, dar și rude ale sale și ale Gabrielei Firea, amintită și ea în text.
Toți aceștia sunt amintiți într-un caz de corupție „de tip mafiot” din care nu lipsesc traficul de influență, plata unor mari sume de bani și încercări de mușamalizare a scandalului în care a fost implicată firma de asigurări din Bulgaria.
Iată mai jos textul integral al articolului publicat de Euractiv sub semnătura jurnalistului bulgar Georgi Gotev:
„Cei mai buni ani din viața mea, adică, anii studenției, i-am petrecut în România. Din păcate, a fost România lui Nicolae Ceaușescu, acolo unde comunismul a fost mult mai dur decât în celelalte țări ale Pactului de la Varșovia de atunci, inclusiv Bulgaria natală.
Viața de zi cu zi în România anilor 1970 era grea, mâncarea era rară și mereu era cineva care te urmărea și te raporta la Securitate, cunoscuta poliție secretă.
Ceaușescu dorea ca populația României să ajungă la 30 de milioane, așa că nu existau contraceptive, iar avorturile erau interzise. Astăzi se estimează că aproximativ 10.000 de femei au murit din cauza formelor primitive de avort.
Atunci nu existau astfel de statistici, dar fiecare dintre noi, studenții de atunci, cunoștea cel puțin o tânără care murise din cauza politicilor nebunești de natalitate a lui Ceaușescu. Iar copiii nedoriți au fost crescuți în orfelinate murdare, care aminteau de lagărele de concentrare naziste.
Când scandalul de acum al azilelor groazei din România a izbucnit acum câteva săptămâni, toate aceste amintiri mi-au venit în minte și odată cu ele, întrebarea: Cum s-a putut întâmpla din nou o asemenea groază?
În esență, aceasta este o poveste de corupție comisă de oameni bine poziționați, fără respect pentru demnitatea umană. O rețea criminală a colectat subvenții de stat alocate persoanelor cu dizabilități, care pot ajunge până la aproximativ 1.000 de euro de persoană pe lună, în timp ce vârstnicii menționați care ar fi trebuit să primească fondurile erau în esență închiși, bătuți și ținuți fără mâncare.
Este, de asemenea, o poveste despre mafie, pentru că așa ar trebui să fie numită ori de câte ori un grup criminal beneficiază de protecții evidente de sus.
„Toată lumea știa”. Așa a intitulat povestea presa din România, enumerand diferitele autorități care erau la curent cu ceea ce se întâmplă, începând cu biroul primarului din Voluntari, o suburbie a Bucureștiului, unde se aflau trei astfel de centre.
Se pare că biroul primarului știa încă din 2021. La rândul său, Florentin Pandele, spune că nu știa. Așa spune și soția sa, Gabriela Firea, fostul primar al Bucureștiului și ministru al familiei la momentul izbucnirii scandalului.
Firea a fost obligat de premierul Marcel Ciolacu să demisioneze după o ședință în clădirea guvernului, pentru a nu deteriora imaginea PSD, întrucât România va organiza patru tururi de scrutin anul viitor.
Acesta este un cutremur politic pentru România, întrucât Firea a fost o persoană cu greutate a PSD, având o influență uriașă în guvernarea țării și fiind prezentată ca un posibil candidat în următoarea campanie electorală pentru funcția de președinte.
Citind despre scandalul de acum, ceea ce m-a frapat a fost că unele dintre numele menționate în scandalul azilelor groazei au fost aceleași pe care le-am întâlnit când am relatat cum autoritățile române au retras licența Euroins, o companie bulgară care era cel mai mare asigurător auto de pe piața românească.
La acea vreme, Firea i-a acordat sprijin politic lui Cristian Roșu, vicepreședintele autorității române de reglementare ASF, care a revocat controversata licență Euroins. Vărul lui Roșu, adică nimeni altul decât Florentin Pandele, a apărat la rându-i interesele de afaceri ale soților lui Firea la o întâlnire la Sofia cu directorul Euroins, din holdingul bulgar Eurohold.
Apoi, pe 14 noiembrie 2019, Cristian Muntean, la acea vreme consilier al lui Roșu, a efectuat o vizită „privată” la sediul Eurohold din Sofia, însoțit de Pandele, care era administrator și acționar al Auto Car Group.
Eurohold a reclamat un act „de corupție de proporții extraordinare”, în care banii erau sifonați de la asigurător pentru profitul afacerii de reparații auto, în care Auto Car Group este un jucător important. Iar o interceptare făcută publică sugerează că Roșu și Pandele au propus o înțelegere către Eurohold, în acest sens.
Înțelegerea a fost ca Euroins să plătească bani lui Florin Pandele (pe baza polițelor de asigurare ale celor care își reparau mașinile la firma lui Pandele, n.n.), în schimbul evitării unei bătăi de cap pentru asigurător din partea Autorității de reglementare din România. La acea vreme, conflictul de interese a fost bine documentat și a fost pe radarul justiției din România, dar protagoniștii au fost acoperiți.
Oare, de ce nu sunt surprins să găsesc aceiași protagoniști în două scandaluri aparent fără legătură? Poate pentru că eu cunosc puțin România și știu importanța PSD în conducerea treburilor statului, chiar și atunci când acest partid este oficial în opoziție. Evaluarea mea poate fi subiectivă, dar când puterea este mult deasupra legii, văd fantoma lui Ceauşescu.”
Cred că ar fi cât se poate de util pentru ca, pornind de la informațiile cuprinse în articolul din Euractiv, DNA-ul sau alte instituții competente să se autosesizeze și să declanșeze o investigație.
Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.