Extinderea NATO, în mâinile Turciei şi Ungariei
Parlamentul Ungariei se va pronunţa la începutul lunii martie asupra aderării Finlandei şi a Suediei la NATO, potrivit agendei publicate miercuri, relatează AFP.
Candidatura celor două ţări nordice, care trebuie să fie acceptată în unanimitate de cele 30 de state membre ale NATO, a fost ratificată de toate, cu excepţia Turciei şi a Ungariei.
Parlamentarii ungari vor dezbate problema săptămâna viitoare, înainte de un vot separat pentru fiecare dintre cele două ţări între 6 şi 9 martie, a anunţat parlamentul pe site-ul său.
Termenul a fost amânat de mai multe ori din cauza unui impas legislativ, iar opoziţia a acuzat guvernul lui Viktor Orban de tergiversare.
Premierul naţionalist, un aliat apropiat al preşedintelui turc Recep Tayyip Erdogan, doreşte să menţină legăturile cu Moscova, în pofida războiului din Ucraina.
Suedia şi Finlanda au depus anul trecut cerere de aderare la Alianţa Nord-Atlantică, după ce Rusia a invadat Ucraina, dar Suedia se confruntă cu obiecţii neaşteptate din partea Turciei.
Ankara acuză Stockhomul că oferă adăpost pe teritoriul său unor persoane pe care Turcia le consideră membre ale unor grupări teroriste şi a cerut extrădarea lor ca un pas în ratificarea aderării la NATO a Suediei.
Prim-ministrul Suediei, Ulf Kristersson, a declarat că discuţiile cu Turcia cu privire la aderarea la NATO vor fi reluate la mijlocul lunii martie, după ce acestea s-au blocat în ianuarie în urma unui protest legat de arderea Coranului, informează Reuters.
„Există şi o dată, nu este un secret, dar aşteptăm confirmarea”, a declarat premierul suedez într-un interviu acordat postului public suedez SVT.
Cotidianul RO