Declarațiile de presă făcute miercuri și joi de senatorul Claudiu Manda mă obligă să fac un gest la care sufletul nu m-a îndemnat de prea multe ori. Adică să îi cer scuze în văzul tuturor lui Claudiu Manda. N-am făcut gestul acesta față de mulți politicieni, deși față de unii am mai scăpat tot felul de greșeli. Dar față de nici unul nu mă simt atît de obligat. Întîi de toate, pentru că mi-a răsturnat o părere. Eram convins că statul român este captivul serviciilor secrete și al procurorilor, ambele instituții controlate din străinătate. Apoi, luat de porniri de om înfuriat pe neputința noastră, l-am minimalizat pe Claudiu Manda ca pe un politician de umplutură. Felul său de om discret, figura de student, relația cu Lia Olguța Vasilescu (aeriană de-a binelea la Ministerul Muncii) m-au determinat să fac afirmații necruțătoare despre fostul director al Casei de Cultură a Studenților din Craiova.
Scuzele mele, domnule Claudiu Manda, mai ales pentru păcatul de a vă fi disprețuit și de a vă fi privit cu neîncredere!
Cînd Manda a fost anunțat ca președinte al Comisiei de supraveghere și control al SRI, am răbufnit zicînd: „Să le fie rușine, tîmpiții dracului! Este o altă bătaie de joc!“.
Regret spusele și încerc să repar greșeala. Oricît de anonim a fost senatorul de Craiova, în numai cîteva zile Claudiu Manda și-a cîștigat un loc de mare cinste între parlamentarii României. Cu două declarații făcute după audierile Comisiei de control, Claudiu Manda a devenit primul președinte adevărat și cel mai curajos și mai hotărît om din toate comisiile de control al SRI. Ce nu s-a petrecut în 27 de ani a început un tînăr senator ignorat atîția ani de opinia publică.
Claudiu Manda i-a convocat la Comisia de supraveghere și control pe oamenii pomeniți de colonelul în rezervă Daniel Dragomir. Și de îndată ce a aflat depozițiile acestuia, i-a chemat la audieri pe diferiți politicieni, ziariști și judecători. Nu-i exclus să cheme și ofițeri și procurori. Pentru prima dată în democrația românească, un tînăr politician a ieșit la rampă fără să tremure, fără să o scalde, fără să facă pe deșteptul. Cu bun-simț și cu modestie, Manda a ieșit în fața marelui public pentru a-i aduce la cunoștință grozăviile aflate în timpul audierilor. Un asemenea gest de curaj, făcut cu calm și cu un comportament de om liber, n-am mai văzut niciodată la șeful măsluitei Comisii de supraveghere și control. Ce-au făcut Georgian Pop, Țuțuianu sau Cezar Preda n-au fost decît acțiuni de acoperire a SRI-ului. Poate că numai Ion Stan a mai avut curajul să-i înfrunte pe George Maior și pe Florian Coldea și să vorbească în Parlament despre abuzurile SRI-ului și ale DNA-ului. De aceea, Binomul i-a înscenat procesul și l-a ascuns prin penitenciare pentru o vreme, făcîndu-l pe Ion Stan să nu mai vorbească niciodată în public despre abuzurile Binomului și despre ce monstruozități se petrec în spatele ușilor la SRI și la DNA.
În numai cîteva zile de audieri și declarații publice, Claudiu Manda a devoalat o mare parte din practicile SRI și DNA, aducînd în fața tuturor confesiuni despre care știam cu toții, dar despre care nimeni n-a avut curajul să vorbească pe șleau și în numele unei comisii parlamentare de control.
Claudiu Manda a arătat un comportament de mare curaj și de om liber. De aceea, el trebuie apărat ca un politician de preț. Sunt convins că Binomul își sparge creierii cum să-l oprească sau cum să i-o coacă, lui sau Liei Olguța Vasilescu, un fel de punct sensibil și vulnerabil al senatorului.
Prin felul în care s-a comportat pînă acum, Claudiu Manda a reabilitat ideea de comisie parlamentară de control. Și tot pentru prima dată, un om din Parlament muncește la dezvăluirea abuzurilor DNA și SRI.
Din categoria:Politica