Forbes: Unde e criza bancară din Rusia?
”Sancțiunile ar fi trebuit să distrugă sectorul financiar din Rusia. Așa trebuia, dar nu au făcut asta. Unde este criza bancară din Rusia?”, se întreabă Forbes.
Sancțiunile au lovit instituțiile financiare din Rusia, însă nu au produs o criză bancară care să semene cu cea mai recentă criză din Statele Unite, cu falimentul Slicon Valley Bank, sau cu criza prin care trece Credit Suisse.
Băncile din Rusia nu au falimentat, iar rubla a devenit ceva mai puternică. Băncile din Rusia sunt protejate de stat, iar banca centrală a muncit mult în ultimii zece ani pentru a igieniza sistemul financiar. Acesta este motivul pentru care băncile din Rusia au supraviețuit sancțiunilor occidentale și delistărilor de la bursele occidentale mai bine decât oricine s-ar fi așteptat, scrie Forbes. Pentru un rus mai cinic, a privi la prăbușirea Silicon Valley Bank și a Credit Suisse este ca și cum ai zâmbi superior la o cameră de luat vederi în fața unei clădiri în flăcări, scrie Forbes.
Dacă sancțiunile vestice ar fi venit în momentul în care banca centrală a Rusiei se lupta încă cu ”băncile zombie” din țară, atunci ar fi fost o nenorocire. Însă această mizerie a fost curățată înainte de impunerea sancțiunilor, în 2022, iar acum băncile din Rusia sunt în siguranță, chiar dacă investitorii ruși ai acelor bănci și-au pierdut investițiile.
Cea mai dură politică de sancțiuni împotriva Rusiei are deja 13 luni de aplicare. Constant, apar noi sancțiuni. Nu este limpede ce sancțiuni se mai pot aplica, pentru că Rusia a fost deja ruptă de sistemul occidental.
Sectorul financiar rus și băncile din țară nu apar pe prima pagina a ziarelor, așa cum se întâmplă cu băncile din SUA și din Europa. Au rezistat valului de sancțiuni. Și-au pierdut activele din Europa si din SUA, active care nu vor fi recuperate în anii ce vin, poate că niciodată. Șeful Sberbank, Gherman Gref, a spus că Sberbank este „cea mai atacată entitate” din țară, că ”se confruntă cu provocări fără precedent în termeni de complexitate și putere”. A spus că banca și-a pierdut aproape toate activele externe.
Cu toate acestea, Vladimir Putin zâmbește superior privind la falimentul Silicon Valley Bank și Credit Suisse. Cele mai mari bănci din Rusia au rezistat pentru că băncile cu probleme au fost trecute în insolvență cu ani în urmă. Pericolul la adresa sistemului financiar a fost îndepărtat atunci. ”Grație acțiunilor profesioniste ale comunității noastre bancare, ale agențiilor guvernamentale și eforturilor băncii centrale, am reușit să depășim aceste dificultăți”, a spus Putin, după o întâlnire avută în această lună cu șeful Sberbank.
Și totuși, având în vedere că regimul sancțiunilor va rămâne mult timp in vigoare, vor intra oare în criză băncile din Rusia? ”E greu de spus ce se va întâmpla în Rusia, pentru că acum nu știm decât ceea ce putem citi în presă. Iar ceea ce citim în presă este că Rusia a făcut un lucru inteligent cu băncile în perioada anterioară sancțiunilor, iar băncile s-au comportat bine ulterior”, spune investitorul american Jim Rogers, care a fost director al companiei producătoare de îngrășăminte PhosAgro, din Rusia. ”Am văzut că rubla s-a devalorizat imediat după impunerea sancțiunilor, iar apoi și-a revenit. Acest caz ar trebui să ne spună că piețele financiare au recunoscut că cineva din Rusia a făcut ceea ce trebuia”, spune Rogers, citat de Forbes.
Cotidianul RO