FUNDATIA MILIARDARULUI AMERICAN,EVREU -KHAZAR DE ORIGINE UNGUREASCA,GEORGE SOROS”FUNDATIA PENTRU O SOCIETATE DESCHISA”A DISPAUT „OFICIAL”,NU INAINTE DE A EXECUTA SILIT UNIUNEA SCRIITORILOR DIN ROMANIA:SE VA NUMI :FUNDATIA SERENDINNO,CONDUSA DE CATRE CRITICUL DE FILM IRINA MARGARETA NISTOR!

  • Postat în Fapt divers
  • la 11-06-2017 13:44
  • 416 vizualizări
FUNDATIA MILIARDARULUI AMERICAN,EVREU -KHAZAR DE ORIGINE UNGUREASCA,GEORGE SOROS”FUNDATIA PENTRU O SOCIETATE DESCHISA”A DISPAUT „OFICIAL”,NU INAINTE DE A EXECUTA SILIT UNIUNEA SCRIITORILOR DIN ROMANIA:SE VA NUMI :FUNDATIA SERENDINNO,CONDUSA DE CATRE CRITICUL DE FILM IRINA MARGARETA NISTOR!
Imaginea este preluată automat împreună cu articolul de pe Octavpelin'sWeblog
Fundația pentru o Societate Deschisă, cel mai cunoscut ONG deținut de George Soros în România, și-a încheiat activitatea în România, fiind absorbită prin fuziune de un alt ONG.
Fundația Serendinno, condusă de către criticul de film Irina Margareta Nistor, a preluat fostul ONG al lui Soros, dar și mai mulți oameni-cheie ai FSD, scrie Profit.ro. Fundația Serendinno este fosta Fundație pentru Incluziune și Coeziune Socială, partener al Fundației Soros, înființată în 2010 și care și-a schimbat numele anul trecut.
Președintele Fundației Serendinno este criticul de film Irina Margareta Nistor, iar din Consiliul Director al organizației mai fac parte Ramiro-Constantin Patras (vicepreședinte, IT manager la Colas, fost director de IT la Lukoil și Banca Columna), Gyorgy Bodo (secretar, fost director general adjunct al OTP Bank România, în prezent director comercial la Romservice Telecomunicații și expert evaluator la Comisia Europeană, în cadrul programului de cercetare și inovare Horizon 2020) și Corneliu Trică (director general, totodată asociat și șef al firmei de consultanță Micor Link Services).
Fundația Serendinno se prezintă ca „o mână de oameni, creatori de capital social, cu experiență în societatea civilă, care au realizat proiecte cu un impact social major și au gestionat bugete și resurse semnificative. Oameni care, în 2017, s-au reunit într-o nouă formulă pentru a găsi răspunsuri noi la întrebări vechi ale societății noastre, întrebări legate de încredere și colaborare între actorii cetății”. „Într-o societate din ce în ce mai conectată, a sosit momentul să învățăm cum putem colabora mai bine unii cu alții pentru a ne crește eficiența și impactul atunci când construim CETATEA în care trăim, din multiplele noastre roluri sociale – cetățeni interesați de binele comun, oameni de afaceri, activiști în organizații ne-guvernamentale, academicieni sau literați. Construim un MULTI-HUB de resurse și formare în domeniul COLABORĂRII, pentru cetățeni, organizații și comunități din România”, se afirmă pe site-ul organizației.
În urma preluării prin absorbție a Fundației pentru o Societate Deschisă, fosta Fundație Soros, Fundația Serendinno a preluat de la aceasta și mai multe nume-cheie, care în prezent au calitatea de traineri în cadrul cursurilor oferite de organizație. Aceștia sunt Mircea Vasilescu, președinte al Consiliului Director al Fundației Soros, redactor șef la Dilema și conferențiar la Facultatea de Litere, Claudia Iordache (fost PR și coordonator de proiect la Fundația pentru o Societate Deschisă, în prezent în conducerea Centrului pentru Inovare Publică, organizație care a preluat activitățile de advocacy și politici publice ale Fundației Soros), Annemarie Gasser (coordonatorul Centrului de Formare și Resurse pentru ONG-uri, care a mai colaborat cu colaborat cu Banca Mondială, World Learning Inc., International Christian Charities, Patriarhia Română, Fundația PACT, Misiunea Socială Diaconia Moldova, Caritas Moldova și a creat rețeaua de dezvoltare comunitară în mediul rural RuralNet), Corina Ștefan (manager HR la FSD din 2002 încoace), Gabriel Petrescu (director executiv al FSD din 1997 și administrator al companiei Evos Innovation, controlată de fosta Fundație Soros), Ioana Dragne (expert în resurse umane, cu activitate la Career Path, Capgemini sau Codecs) și arhitectul Lorin Niculae (fost șef al departamentului de housing al FSD, fondator și conducător al Asociației ArhiPera).
Fundația pentru o Societate Deschisă a fost înființată în 1990 și s-a remarcat în domenii precum combaterea discriminării, migrație, date deschise, incluziunea romilor, economie socială și arhitectură socială participativă, după cum se arată pe site-ul oficial.
Numele fundației s-a schimbat în cei 26 de ani de când este prezentă pe plan local, de la Asociația Fundația Soros pentru o Societate Deschisă la Fundația Soros și, în prezent, la Fundația pentru o Societate Deschisă.
Fundația pentru o Societate Deschisă a finanțat proiecte în România în valoare de circa 160 de milioane de dolari în perioada 1990-2014, se mai spune pe site-ul ONG-ului.

Din 1990 și până acum, George Soros a dezvoltat o adevărată rețea de ONG-uri, cu care a acaparat noul concept de „societate civilă”, necunoscut românilor, astfel că a reușit să influențeze, în mod major, deciziile la nivel guvernamental. Pe lângă GDS și Fundația Soros, s-au dezvoltat o puzderie de ONG-uri legate de numele magnatului american.

Iată doar câteva din ONG-urile apărute: „Soros Advising and Placement Center”, „Soros Educational Advising Center” , „Uniunea pentru Reconstructia Romaniei”, „Centrul de Parteneriat pentru Egalitate”, „Centrul pentru Dezvoltare Economica”, Fundatia „Concept” , „Centrul pentru Drepturile Omului – București”, „Asociația pentru Apărarea Drepturilor Omului în România – Comitetul Helsinki (APADOR-CH)”, „Asociația „Pro Democrația”, „Societatea Academică Română” etc, care la rândul lor au „născut” alte ONG-uri.

Oficial, George Soros s-a implicat în România, în ultimele zile ale anului 1989, imediat după căderea regimului Ceaușescu. Unii spun însă, că activitatea magnatului american de origine maghiaro-evreiască, a început cu mult înainte de căderea regimului Ceaușescu.
Chiar dacă nu a recunoscut niciodată implicarea sa în România de dinainte de 1989, Soros a admis că s-a implicat în alte țări comuniste, sprijinind financiar oponenții regimurilor respective. Având în vedere că Soros a înființat Grupul de Dialog Social chiar în 31 decembrie 1989 și Fundația pentru O Societate Deschisă în primele zile ale lui 1990, este greu de crezut că primii membrii „s-au nimerit” să fie acolo și că „scena” nu fusese pregătită încă de pe vremea regimului Nicolae Ceaușescu.
Ascensiunea lui George Soros a început în anii ’80, atunci când în Statele Unite au apărut o mulțime de ONG-uri cu nume foarte interesante: „National Endowment for Democracy”, „Freedom House”, „National Democratic Institute” sau „Open Society Institute”.
Conform unei anchete jurnalistice, toate acestea au acționat direct și în România, chiar la începutul anilor ’90, beneficiind de fonduri uriașe, de ordinul a milioanelor de dolari.Toate, însă, sunt legate direct CIA, pe care agenția le-a „privatizat”, George Soros fiind unul din beneficiari. Lovitura era genială: SUA puteau să se implice în alte țări, fără să mai fie acuzată de „amestec în treburile interne ale unui alt stat”, pentru că la mijloc era vorba despre „societatea civilă”.
Revenind la România, Soros a venit personal la București în 1990, prima oprire fiind la sediul Grupului de Dialog Social, acolo unde s-a întreținut cu Silviu Brucan și ceilalți membri fondatori: Gabriel Liiceanu, Andrei Pleșu, Gabriel Andreescu sau Stelian Tănase.
Dacă nu s-a implicat personal, George Soros a avut reprezentanți direcți în conducerea „societății civile”. Primul reprezentant direct al lui George Soros în România a fost Sandra Pralong (Sandra Marilyn Andreea Budiș), persoană care, nu întâmplător, a emigrat din România în anii ’70. Andreea Pralong a fost consilierul președintelui Emil Constantinescu.
Din 1990 și până acum, George Soros a dezvoltat o adevărată rețea de ONG-uri, cu care a acaparat noul concept de „societate civilă”, necunoscut românilor, astfel că a reușit să influențeze, în mod major, deciziile la nivel guvernamental. Pe lângă GDS și Fundația Soros, s-au dezvoltat o puzderie de ONG-uri legate de numele magnatului american.
Enumerăm doar câteva din ONG-urile apărute după 1990: „Soros Advising and Placement Center”, „Soros Educational Advising Center” , „Uniunea pentru Reconstructia Romaniei”, „Centrul de Parteneriat pentru Egalitate”, „Centrul pentru Dezvoltare Economica”, Fundatia „Concept” , „Centrul pentru Drepturile Omului – București”, „Asociația pentru Apărarea Drepturilor Omului în România – Comitetul Helsinki (APADOR-CH)”, „Asociația „Pro Democrația”, „Societatea Academică Română” etc, care la rândul lor au „născut” alte ONG-uri.
Printre membrii acestor organizatii găsim foști miniștri, consilieri ai președinților României, directori de instituții ale statului, jurnaliști influenți. De remarcat este că trei din cei patru președinți ai României au sau au avut consilieri oameni din cercul lui Soros.
Lista completă a beneficiarilor burselor Soros nu a fost niciodată făcută publică. O listă a fost avansată de ziarul Ziua, aici.
Iată o listă cu o parte din foștii sau actuali membri ai Grupului de Dialog Social, ai Fundației pentru O Societate Deschisă sau ai altor ONG-uri afiliate Open Society Romania Network. Datele prezentate pe noi pot fi verificate și sunt publice.
  • Sandra Pralong – fost consilier al președintelui Emil Constantinescu
  • Alexandru Lăzescu – fost director al TVR
  • Andrei Pippidi – istoric, membru în Comisia care a elaborat Raportul Tismăneanu și Raportul Elie Wiesel privind participarea României la Holocaust
  • Vladimir Tismăneanu – politolog,președinte al Comisiei Prezidentiale de Analiză a Dictaturii Comuniste din România
  • Andrei Pleșu – scriitor, Ministru al Culturii(28 decembrie 1989 – 16 octombrie 1991), Ministru de Externe (29 decembrie 1997 – 22 decembrie 1999), membru al CNSAS(2000 – 2004), consilier al președintelui Traian Băsescu ( decembrie 2004 – mai 2005)
  • Catrinel Pleșu – fost director, Centrul Național al Cărții, din cadrul ICR (2009 – 2012)
  • Mihai Șora – filosof, Ministrul Educației (decembrie 1989 – 28 iunie 1990)
  • Renate Weber – consilier al președintelui Traian Băsescu, (2004 – 2005) europarlamentar PNL.
  • Liviu Antonesei – scriitor, jurnalist
  • Alin Teodorescu – sociolog, primul președinte al GDS, consilier al premierului Adrian Năstase, Ministru cancelar, șeful Cancelariei Primului Ministru Adrian Năstase, fondator IMAS
  • Andrei Marga – filosof, Ministru al Educației (1997 – 2000), Ministru de Externe (mai 2012 – august 2012), președinte al ICR (septembrie 2012 – iunie 2013)
  • HR Patapievici – filosof, membru al CNSAS (2000 – 2004), președinte al ICR (2005 – 2012)
  • Mircea Mihaieș – critic literar, eseist, fost vice-președinte al ICR( 2005-2012)
  • Mihai-Răzvan Ungureanu – consilier al Președintelui Iohannis, fost ministru de externe (2004 – 2007), șed al SIE (2007 – 2012), premier al ROmâniei (februarie 2012 – mai 2012)
  • Cristian Pârvulescu – politolog, președintele Asociației „Pro Democrația”
  • Victor Rebengiuc – actor
  • Sabina Fati – jurnalist România Liberă, revista 22
  • Andrei Oișteanu – etnolog, antropolog, membru în Comitetul educațional al Institutului Național pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel”
  • Andreea Pora – jurnalist
  • Teodor Baconschi – teolog, fost ministru de Externe, decembrie 2009 – ianuarie 2012, ambasador al României la Vatican, în Portugalia, San Marino. Secretar de stat în MAE(2005-2006), Consilier al Președintelui Traian Băsescu (2006 – 2007)
  • Monica Macovei – europarlamentar, fost Ministru al Justiției(2004 -2007), fost candidat la președinția României
  • Alina Mungiu – politolog, șef al Știrilor TVR (1997 – 1998), a fondat Societatea Academică din România, profesoară la SNSPA
  • Stelian Tănase – scriitor, președinte-director general al TVR, fost director al Realitatea TV
  • Laura Ștefan – membră a ONG-ului „Expert Forum”, director în Ministerul Justiției( 2005-2007), a fost declarată expert – anticorupție de către Ambasada SUA
  • Adrian Cioroianu – istoric, decan al Facultății de Istorie a Universității București, a fost unul din susținătorii introducerii Manualelor alternative, inițiativă a Fundației Soros. Fost senator, de Timiș, fost europarlamentar, fost ministrul de externe (aprilie 2007 – aprilie 2008)
  • Rodica Culcer – jurnalist, fost referent la Ambasada SUA de la București( 1985 – 1991), fost director al Știrilor TVR
  • Adrian Cioflâncă – cercetător științific, fost membru al CNSAS, coator al Raportului Tismăneanu și al Raportului Elie Wiesel.
  • Stere Gulea – regizor, fost președinte al TVR
  • Gabriel Liiceanu – filosof, director al Editurii Humanitas( fosta Editură Politică)
  • Sorin Ioniță – politolog, fost consultant al Consiliului Europei, Băncii Mondiale și UNDP pe Europa de Est și Balcani; reprezentant al României ȋn Comitetul Economic și Social European (EESC), sectiunile Transport-Energie și Mediu-Agricultură, fost membru în Comisia Prezidențială Pentru Analiza Riscurilor Sociale și Demografice
  • Smaranda Enache – președinte al ONG-ului Liga Pro Europa, fost ambasador al României în Finlanda (1998 – 2001)
  • Edward Helvig – șef al SRI, fost director General al Institutului de Studii Sociale, Fost consilier al Ministrului de Interne, C. Dudu Ionescu, Fost consilier al lui Mugur Isărescu, fost deputat de Bihor, fost europarlamentar
    fost Ministru Dezvoltării Regionale și Turismului în Guvernul Ponta
  • Radu Filipescu – nepotul fratelui lui Petru Groza, membru fondator al GDS
  • Armand (Armant-Constantin) Goșu – istoric, fost consilier al Ministrului de Externe (2010 – 2012), fost membru al Comisiei Prezidențiale pentru analiza Dictaturii Comuniste în România, fost director al Institului Român pentru Istoria Recentă
  • Dan Perjovschi – desenator, ilustrator
  • Mircea Toma – activist, ActiveWatch.
    Mihail Bumbeș – istoric, co-fondator al ONG-ului Miliția Spirituală, cercetător în cadrul IICCMER. A obținut, prin Miliția Spirituală, o bursă de 30.000 de dolari de la CEE Trust for Civil Society in Central and Eastern Europe.
  • Claudiu Crăciun – politolog, lector al Catedrei de Științe Politice și Studii Europene de la SNSPA, fost expert în cadrul Secretariatului General al Guvernului și Ministerului Educației (2004-2009). Lucrarea sa „The Learning Government Research Project:Assessing Policy Making Reform in Romania” a fost editată sub auspiciile Open Network Society și a Centrului pentru Studii Politice din cadrul Universității Central Europene, ambele înființate de George Soros.

Fundația pentru o Societate Deschisă, fosta Fundație Soros, înființată în 1997 și absorbită anul acesta de Fundația Serendinno, s-a desprins de rețeaua Open Society Foundations creată de George Soros în anul 2014. Începând cu luna ianuarie 2016, în contextul intrării în ultima fază a retragerii Open Society Foundations din România, organizația Centrul pentru Inovare Publică a preluat activitățile de advocacy și politici publice a Fundației. Astfel, dacă în 2012 FSD raporta venituri totale de 27,5 milioane lei, acestea au scăzut ulterior la 14,7 milioane lei în 2013 și 2014, 8,98 milioane lei în 2015 și doar 1,38 milioane lei anul trecut. Ultimul raport public disponibil al Fundației arată că rețeaua lui George Soros a acordat organizației din România fonduri de doar 85.000 dolari în 2015, față de 1,44 milioane dolari în 2014 și 3,17 milioane dolari în 2012. În 2015, Fundația Soros a avut în buget fonduri UE de circa 1,6 milioane dolari, granturi SEE de 346.100 dolari, plus 12.650 dolari de la Comisia Europeană și 5.775 dolari de la Ambasada Marii Britanii la București. În februarie 2017, publicația NewMoney.ro scria, citând „surse din piață”, că „Fundația pentru o Societate Deschisă a miliardarului de origine maghiară George Soros, care a finanțat proiecte în România în valoare de circa 160 de milioane de dolari în perioada 1990-2014, își închide filiala locală, iar echipa de management din România urmează să creeze un organism filantropic cu totul nou”. De-a lungul timpului, fundația lui Soros a derulat în România și activități economice, înființând companii precum DNT, furnizor de internet, care a fost cumpărat ulterior de Astral (actualul UPC), sau Centrul pentru Dezvoltare Economică, preluat de Good.Bee Credit, acum parte din Erste Bank. De asemenea, a mai derulat un proiect imobiliar și activități de publishing. Domeniile nepatrimoniale în care fundația s-a implicat pe plan local prin proiecte sunt drepturile omului și combatarea discriminării, educație, migrație, economie socială, cultură civică și politică, cercetare socială, incluziunea romilor și altele. Fragment din preambulul primului raport anual al Fundației pentru o Societate Deschisă, pe anul 1997 Fragment din preambulul primului raport anual al Fundației pentru o Societate Deschisă, pe anul 1997 Fostul primar al stațiunii Eforie Sud a fost găsit decedat în hotelul Ambasador din București CITEȘTE ȘI Fostul primar al stațiunii Eforie Sud a fost găsit decedat în hotelul Ambasador din București La o zi după consființirea la tribunal a fuziunii prin absorbție cu Fundația Serendinno, pe 27 aprilie 2017, Fundația pentru o Societate Deschisă a obținut la Judecătoria Sectorului 1 al Capitalei o decizie de executare silită a Uniunii Scriitorilor din România. Cele două organizații s-au judecat timp de peste 10 ani într-o speță de vecinătate, în condițiile în care clădirea sediului FSD din strada Căderea Bastiliei nr. 33 este „gard în gard” cu hotelul Unique din Căderea Bastiliei nr. 35, aflat în proprietatea Uniunii Scriitorilor și închiriat unei firme care îl operează contra sumei de 6.000 euro pe lună cu tot cu TVA. FSD a reclamat faptul că hotelul Uniunii Scriitorilor de pe Căderea Bastiliei, finalizat în 2005, a fost construit mult prea aproape de clădirea sediului Fundației și i-a provocat astfel mai multe prejudicii, plus că ar fi lipsit-o de folosința terenului propriu pe perioada lucrărilor, între 2003 și 2005. USR a respins reclamațiile. Judecătoria Sectorului 1 a decis în 2012 ca USR să plătească FSD peste 625.000 lei daune-interese pentru diminuarea valorii clădirii sediului Fundației, plus despăgubiri de 22.000 euro pentru lipsa de folosință a terenului. În martie 2015, în apel, Tribunalul București a eliminat daunele de 625.000 lei, păstrând doar despăgubirile pentru nefolosința terenului, dar reducându-le la circa 15.300 euro. Sentința Tribunalului București a fost reconfirmată la recurs în decembrie 2015 de către Curtea de Apel București. Bilanțul pe anul trecut al Fundației pentru o Societate Deschisă arată că, la finalul lui 2016, Fundația avea active totale de peste 11 milioane lei, din care imobilizate de 7,87 milioane lei și circulante de 3,32 milioane lei, și datorii pe termen scurt de doar circa 91.000 lei.

Citește mai mult la: https://www.profit.ro/must-read/fundatia-soros-a-disparut-oficial-nu-inainte-de-a-executa-silit-uniunea-scriitorilor-a-fost-preluata-de-un-ong-condus-de-criticul-de-film-irina-nistor-17023532


Din categoria:Politica

Despre ZTB.ro

ZTB.ro este un agregator românesc de bloguri care colectează și afișează articole din diverse domenii, oferind vizibilitate bloggerilor și o platformă centralizată pentru cititori. Articolele sunt preluate prin feed-uri RSS/Atom și direcționează traficul către blogurile originale.

Articole recente