Gătitul pentru o lună: opțiunea perfectă dacă stai prost cu timpul

  • Postat în Life
  • la 06-01-2017 10:04
  • 550 vizualizări
Gătitul pentru o lună: opțiunea perfectă dacă stai prost cu timpul
Imaginea este preluată automat împreună cu articolul de pe Sanatos-voios

Abia anul trecut am aflat despre conceptul acesta de gătit pentru o lună, dar am fost extrem de încântat de el. Practic, totul se rezumă la a dedica o zi pe lună în exclusivitate gătitului în cantități mari, apoi a congela mâncarea, porționat. Pentru următoarele 30 de zile, tot ce trebuie să faci ca să ai gata masa, este să o scoți din congelator și să o încălzești. Foarte simplu, foarte util, foarte interesant!

Încă nu am reușit să pun în practică gătitul pentru o lună, așa, ca la carte, dar imediat ce am aflat despre această tehnică, am testat-o parțial și totul a fost super. De atunci, am rămas cu un lucru în minte: de fiecare dată când gătim, dacă mâncarea respectivă ar putea sta bine în congelator, mereu facem câteva porții în plus. Măcar atât și tot câștigi ceva timp într-un viitor mai mult sau mai puțin îndepărtat.

În acest articol vă voi spune totul despre gătitul pentru o lună, niște sfaturi și păreri personale și vă voi îndemna să încercați și voi. Mai ales pentru cei care mereu au probleme cu timpul pentru gătit, metoda aceasta este excelentă!

De ce avem nevoie pentru a găti pentru o lună?

Conceptul acesta s-a născut în SUA, din câte știu eu, iar anumite lucruri trebuie adaptate pentru stilul european sau românesc. Dar tot poate fi făcut totul extrem de ușor!

Cei care recomandă acest stil de gătit spun că trebuie să-ți dedici o zi întreagă gătitului (trebuie să faci, până la urmă, un total de 30 de porții… poate dublu sau triplu în funcție de câți membri are familia ta). Eu personal plănuiesc să iau un week-end întreg și să îl dedic gătitului – pare mai ușor așa, chiar dacă pentru unii două zile de gătit aproape non-stop sună ca un coșmar. Dar te gândești la timpul salvat după…

În afară de timp, mai avem nevoie de o listă de rețete (mai multe despre asta mai jos), suficiente recipiente pentru a congela mâncarea (fiindcă este vorba despre o cantitate foarte mare, ideale sunt pungile de congelator, caserolele ocupând prea mult spațiu) și toate ingredientele necesare pentru gătit.

Cum gătim pentru o lună?

Ideea principală este să gătim cât mai multe feluri de mâncare (pentru a varia de-a lungul lunii) care sunt cât mai ușor de gătit, mai ales în cantități mari. Trebuie, de asemenea, să încercăm să gătim lucruri care nu necesită atenția noastră exclusivă cât stau pe foc, fiindcă va trebui să gătim concomitent 4-5 tipuri de mâncare. De asemenea, extrem de important: trebuie gătite doar mâncăruri care știm că ne ies bine și care plac tuturor. Experimentele nu sunt indicate pentru acest tip de gătit!

De asemenea, este foarte important să avem etichete sau măcar să putem scrie pe pungi cu un marker care nu se ia în congelator (etichetele auto-adezive sunt cele mai bune, după părerea mea). Este extrem de important să scriem ce mâncare se află în recipient și data congelării. Credeți-mă că în momentul în care vor fi multe tipuri de mâncare în congelator, va fi extrem de dificil de identificat ce se află în fiecare pungă neetichetată!

Ce gătim pentru o lună?

Există un site extrem de util, în limba engleză, dedicat în exclusivitate acestui stil de a găti. Îl găsiți aici, împreună cu o sumedenie de rețete posibile. Mai sunt o multe rețete aici, tot în limba engleză.

După cum ziceam, stilul american de a găti și mâncărurile lor nu sunt neapărat populare la noi, așa că le putem adapta și aduce lucruri noi. Mai jos mai am niște sugestii de mâncăruri ce pot fi gătite relativ ușor și congelate pentu a fi mâncare în viitor – pe majoritatea le-am încercat deja:

  • sarmale
  • ardei umpluți
  • iahnie de fasole
  • mâncare de mazăre
  • mâncare de linte
  • sos bologneze
  • cam orice tip de sos pentru paste, sau sos ce poate fi mâncat ca atare
  • varză călită
  • lasagna (negătită, doar gata de pus în cuptor)
  • carne tocata pentru chiftele / burgeri / sosuri
  • tocăniță de legume
  • stufat

Probabil că sunt mult mai multe tipuri de mâncare numai bune pentru gătit în cantități mari și congelat. Mie personal nu îmi place absolute deloc gustul cărnii de pui reîncălzit, dar nu sunt multe persoane care au această problemă, oferind chiar mai multe posibilități.

Există și anumite tipuri de mâncare care nu se potrivesc foarte bine gătitului pentru o lună. Cartofii și mămăliga sunt primele care îmi vin în minte, dar sunt sigur că nici majoritatea tipurilor de fripturi nu ar fi bune… dacă există dubii în privința unui fel de mâncare, ideal ar fi să încercați sa congelați o cantitate mică pentru a vedea ce iese.

Cum adaptăm gătitul pentru o lună?

Poate multe persoane nu vor merge chiar atât de departe încât să planifice mâncarea pentru 30 de zile în avans, pentru ca apoi să o gătească pe toată o dată. Dar tot poate fi adaptat acest tip de gătit pentru a ne ajuta în viitor.

Eu cam asta am făcut la început, testând diferite tipuri de mâncare: întâi punând câte 2-3 porții la congelator, apoi mărind numărul. Este extrem de util – veți vedea cu siguranță – pentru momentele acelea când nu aveți timp să gătiți. Măcar atât!

De aceea, recomand ca întotdeauna când gătiți ceva ce poate fi congelat, pregătiți mai mult și congelați măcar pentru încă o masă. Munca depusă pentru a găti 500 de grame, 1 kilogram sau 2 de fasole boabe este cam aceeași, așa că de ce să nu vă ușurați sarcina pentru viitor? Sunt multe tipuri de mâncare ce pot fi gătite ușor în cantităti mari!

Alternativ, puteți începe cu o singură zi de gătit – sau o jumătate de zi – și gătit doar pentru o săptămână sau două.

Mie personal mi se pare o metodă excelentă de gătit pentru cei care sunt mereu în criză de timp – dar și pentru cei care vor să mai ia o pauză de la gătitul zilnic sau o dată la câteva zile. Chiar dacă este nevoie de decongelat / reîncălzit, poate preparat în cuptor puțin la unele dintre mâncărurile congelate, tot vom depune mult mai puțin efort zilnic pentru gătit!

Ce părere aveți despre ideea aceasta de a găti pentru o lună? Sună a ceva ce vreți să încercați? Ce tipuri de mâncare ar merge perfect cu stilul acesta?

Despre ZTB.ro

ZTB.ro este un agregator românesc de bloguri care colectează și afișează articole din diverse domenii, oferind vizibilitate bloggerilor și o platformă centralizată pentru cititori. Articolele sunt preluate prin feed-uri RSS/Atom și direcționează traficul către blogurile originale.

Articole recente