Un punct important de pe ordinea de zi a CSAT a fost retras, chestiunea fiind prezentată și de președintele României, Klaus Iohannis, în conferința de presă care a urmat ședinței Consiliului.
Planul de înzestrare a armatei pentru perioada 2017-2026 a fost retras de pe ordinea de zi, după ce președintele a constatat că acesta nu respectă angajamentul României în fața aliaților NATO de a asigura un buget de minim 2% din PIB pentru cel puțin 10 ani. Menționarea acestei probleme pare să fie deja un prim punct tensionat din relația lui Iohannis cu noul guvern PSD-ALDE, crede un analist consultat de PSNews.ro.
„Dacă a menționat acest lucru în conferință, este evident o muștruluială la adresa guvernului. Dacă nu ar fi vrut să facă cunoscut acest lucru, nu o facea. Este ceva suspect, nu cred că e vorba doar de o eroare. Vorbim aici de credibilitatea României în fața partenerilor externi. Avem un acord politic încheiat în acest sens.
Dacă la sfârșitul acestui an nu arătăm că avem un buget de 2% din PIB pentru Apărare, executat și cu 20 de procente din sumă destinate înzestrării ne-am pierdut orice urmă de credibilitate în fața partenerilor externi”, a apreciat sursa apropiată de Administrația Prezidențială.
Anunțul președintelui a fost destul de elocvent în acest sens, lăsând să se înțeleagă că membrii cabinetului Tudose au ignorat cu desăvârșire planul multianual pentru finanțarea minimă a armatei.
„Un document pe care nu l-am discutat pentru că a fost retras de pe ordinea de zi– planul de înzestrare a armatei pentru perioada 2017-2026. Acest document a neglijat un aspect important – acordul politic de a aloca 2 la sută din PIB la apărare pentru cel puțin un deceniu. Documentul a fost retras de pe ordinea de zi pentru a fi adaptat dorinței politice, și va fi reinclus”, a precizat Klaus Iohannis după ședința CSAT
Din categoria:Politica