Decretul pentru promulgarea noii legi RCA a fost semnat miercuri de către președintele Klaus Iohannis, chiar dacă service-urile auto solicitaseră să nu fie promulgată în forma votată de Parlament.
Proiectul de lege privind asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto a fost adoptat marți, 16 mai, de către deputați cu 226 de voturi „pentru”, 25 de voturi „împotriva” și 4 abțineri.
Asociaţia Societăţilor de Service Auto Independente (ASSAI) susţine că noua lege RCA conţine prevederi care intră in contradicţie cu Constituţia şi alte legi importante, cerând în mod oficial preşedintelui Klaus Iohannis să nu o promulge în forma votată în Parlament. ASSAI a solicitat preşedintelui să o retrimită Legislativului pentru corectarea unor articole care îi afectează păgubiţii RCA.
„Legea RCA este o «lege a fricii», această lege fiind izvorâtă şi construită pe fondul temerii instinctive a politicienilor de protestele transportatorilor, simulacrul de dezbateri din Camera Deputaţilor fiind purtat, în realitate, doar cu trei părţi: transportatori, asigurători şi ASF”, arată un comunicat al ASSAI.
ASSAI susține că reprezentanții a 14% din proprietarii autovehiculelor au simțit vulnerabilitățile „unui Parlament îngrozit de perspectiva unor noi proteste”.
„Dincolo de modul caragialesc în care au decurs dezbaterile din Camera Deputaţilor, faptul că avem în sfârşit o lege a RCA-ului este foarte bine, păcat că aceasta conţine prevederi care vor afecta peste 270.000 de păgubiţi RCA în fiecare an”, declară reprezentanșii asociației.
ASSAI cere modificarea a două prevederi din lege: plata despăgubirilor stabilite în baza unor preţuri de referinţă, în condiţiile în care în România nu există un sistem de preţuri referinţă pentru bunuri şi servicii și termenul de plată a despăgubirilor, care a fost majorat de patru ori, de la zece zile în prezent la 40 de zile.
Din categoria:Politica