Gradina Zoologica din Szeged

  • Postat în Personal
  • la 10-04-2017 12:49
  • 430 vizualizări
Gradina Zoologica din Szeged
Imaginea este preluată automat împreună cu articolul de pe Lupu Viorel

Poate ati patit si voi sa fiti intrebati…ce facem in weekend? Si poate ca s-a mai diminuat cheful de a da roata cu masina dupa un loc de parcare pe la vreunul din Mall-urile timisorene in weekend sau pur si simplu poate ca ati zis sa mergeti un pic mai departe de aria de confort a proximitatii zonei in care locuiti. Pentru o zi de weekend in care aveti la indemana rabdare, una bucata masina si o familie dornica de ,,aventuri la firul ierbii” o vizita la Gradina / Parcul Zoologic de la Szeged e alegerea excelenta.
Plecam de la asteptari si impresii pozitive ale altor internauti care au impartasit pe internet numai lucruri de bine despre aceasta ,,gradina” si ca sa avem cu ce sa o comparam ne-am gandit la numeroasele noastre vizite la Gradina Zoologica de la Timisoara. Drept este ca atat dimensiunea cat si biletul de intrare dar si numarul animalutelor gazduite aveam sa constatam erau intr-o proportie inzecita.
Am dat bice calutilor de la masina pe la 9 dimineata. Am inceput cu o cafea cu crema si spuma de lapte ( multumim Miha) si pe la 10, dupa ce am facut o vizita si pe la un ATM (sa ,,extragem” niste ,,roni” pe care nu i-am folosit) am iesit deja pe centura Lugojului spre A6. Dupa scurtul tronson de 10-15 km am intrat pe A1 si pe aici ne-a fost drumul pana la granita cu Ungaria.

lugoj-nadlac-A6-A1

nadlac-zoo-szeged

Cu totul pana in granita : 146 de km si chiar 1 ora si jumatate , inclusiv o oprire la toaletele din Romania si trecerea granitei (cate 5 minute pentru fiecare activitate). Am vrut sa precizez in mod special toaletele din Romania pentru ca aratau asa…

La trecerea frontierei intrarea in spatiul Schengen a fost rapida si s-a bazat pe cartile de identitate la care am adaugat fara sa fie solicitate asigurarea RCA (+ carte verde a masinii) si certificatul de inmatriculare. Sunt in continuare mirat ca nimeni nu te intreaba si nici nu verifica atunci cand traversezi o granita daca ai sau nu carnet de conducere… Am urmat drumul pe Autostrada M43 la vecinii din Ungaria pana la Szeged. Foarte important : pentru ca nu am vrut dureri de cap si de portofel la doar cativa km dupa trecerea granitei am oprit pentru a cumpara vigneta de la niste gherete pentru care trebuie sa fii foarte atent pentru a nu le rata…Am platit cu cardul , modalitatea aceasta fiind disponibila doar la una dintre gherete. La prima la care incercasem se platea doar cash. Cam scumpa vigneta de Ungaria,categoria D1-auto sub 3.5 tone cu mai putin de 7 locuri-nu se poate achizitiona decat pe minim 10 zile la un pret de…14 euro decontati din card (daca as fi platit in moneda locala raportul forint/euro ar fi fost 2975 la aproximativ 11 euro) , aproximativ 65 ron sau vreo 2975 de forinti.
Roviniete.ro
Si ca sa nu am vreo parere de rau sau vreo indoiala ca am cumparat vigneta degeaba am putut observa chiar pe autostrada pe banda de urgenta si la dus si la intors masini inscriptionate care scanau traficul pentru identificarea celor care circulau fara vigneta sau e matrica. Ce se intampla totusi daca te incumeti la o plimbare prin zona de drum taxabil fara aceasta vigneta? Poti plati o ,,suprataxa”(amenda) de vreo 15.000 de forinti (aproximativ 60 euro) in termen de 30 de zile sau chiar vreo 60.000 de forinti ( aproximativ 200 euro ) daca faci plata dupa 30 de zile. Detalii aici.

Bun…am exagerat cu detaliile legate de aceasta vigneta pentru a le veni in ajutor celor care cautau informatii despre chestiune si aveau drum prin tara vecina pe drumurile cu taxe. Cam in 40 de minute dupa ce am trecut granita pe la Nadlac am intrat in Szeged. Oras curat, aranjat si primenit, o diferenta clara cu mai multe clase peste asezari similare ca rang (numar de locuitori) din Romania. Semnele sunt clare ca vecinii maghiari au accesat fondurile europene cu mult sarg si au facut lucruri de calitate care se vad.

Am ratat intrarea corecta la Gradina Zoologica bazandu-ne pe adresa luata de pe internet si introdusa in navigatie. Apropo, ca navigator am folosit pana la Nadlac Waze combinat cu Android Auto si date mobile si pentru ca inca nu au fost scoase taxele de roaming in UE dupa granita am utilizat cu mare succes Here We Go Maps ( un navigator gratuit exceptional care poate indica foarte bine ruta si in mod offline daca in prealabil ati descarcat harta cu zona / tara respectiva). In loc sa ajungem la intrarea pentru vizitatori am ajuns la intrarea pentru aprovizionare care evident era inaccesibila. Asa ca am intors si dupa inca o intersectie si un semafor la stanga, in apropierea unei benzinarii Mol am gasit ce cautam. Atentie cu parcarea pentru ca nu exista un loc special amenajat prea generos asa ca va trebui sa parcati in zona pe ,,camp”.

“Parcare”

Intrare

Preturi

Casa bilete

Intrarea in parc

Veti petrece ore interesante strabatand cele aproape 45 de hectare cat are intreaga gradina si veti putea sa vedeti printre altele : pitoni, crocodili, jderi, lacuste, girafe, tigrii siberieni, camile, fazani, lemuri, cocorul japonez, foca, broasca testoasa, maimute, boa constrictor, porcul spinos canadian, ibis rosu, tapir, lame, zebre, lei albi, puma, pantera neagra, vipera, ursi, caprioare, lupi, papagali si multe altele. Cateva consideratii :

* gradina este aranjata si bine intretinuta;
* animalele par foarte bine ingrijite;
* din pacate aproape toate au o privire trista ( e si normal avand in vedere ca se afla in captivitate) lucru ce mi-a potentat o puternica senzatie de vinovatie. Chiar daca e minunat de vazut nu e tocmai ok pentru ca noi , oamenii sa ne hranim ,,placerile” cu vizite in asemenea locuri ce intrun fel sau altul nu ar trebui sa existe pentru ca locul animalelor este in mediul lor natural, in libertate (idem pentru cele aflate si ,,folosite” la spectacolele de circ).
* chiar daca sunt in captivitate animalele beneficiaza in majoritate de zone special amenajate care imita destul de mult habitatul lor natural;
* interesanta modalitatea de amenajare cu zone inalte cu perete din sticla , lucru ce iti permite sa stai fata in fata cu un tigru sau un lup care isi arata coltii amenintator;
* e necesar sa aveti cu voi moneda locala; nu veti putea plati cu cardul decat biletul de intrare (aproximativ 30 de lei / persoana / adult) in rest la toate terasele cu apa si mancare din parc neexistand posibilitatea de plata cu cardul ci doar cash in forinti;
* ca timp de vizitare, in functie de cat sunteti de rabdatori puteti aloca linistiti si peste 5-6 ore, daca va tin si picioarele; noi am facut peste 18.000 de pasi (masurati cu Google Fit si Samsung Health);
* evitati ora de pranz cand animalele sunt ,,la pamant” dupa ce au primit mancarica , stand culcate si total ,,dezinteresate” de apetenta vizitatorilor de a face poze;
* ne-au placut in mod deosebit girafele pe care am fi stat ore intregi sa le privim, ne-au oferit momente de relaxare exceptionala prin miscarile lor gratioase;
* total timp alocat : 10 ore ( include 4 ore deplasare Lugoj – Timisoara – Arad – Nadlac – Szeged si retur doar pe autostrada, 6 ore vizitare)
* total costuri : benzina pentru 300 km, vigneta de 14 euro si intrarea de 30 lei / persoana plus niste snacksuri si apa dintr-o benzinarie Mol unde se putea plati cu cardul ?

Mergeti la Gradina Zoologica din Szeged. Vecinii maghiari au stiut sa faca lucruri frumoase acolo cu fonduri europene iar toaletele de la Zoo arata de cateva ori mai bine , mai curate si mai ingrijite decat cele de pe Autostrada A1 din Romania.

The post Gradina Zoologica din Szeged appeared first on Lupu Viorel.

Despre ZTB.ro

ZTB.ro este un agregator românesc de bloguri care colectează și afișează articole din diverse domenii, oferind vizibilitate bloggerilor și o platformă centralizată pentru cititori. Articolele sunt preluate prin feed-uri RSS/Atom și direcționează traficul către blogurile originale.

Articole recente