Greve de amploare în Italia și Germania
Timp de 24 de ore, sindicaliștii italieni din educație, sănătate, din transportul public și aerian opresc activitatea atât în sectorul public, cât și în cel privat.
Oamenii sunt nemulțumiți de salarii și consideră că finanțarea războiului din Ucraina sărăcește Italia. Italienii o duc tot mai greu, facturile au crescut foarte mult în această iarnă care a fost o perioadă foarte grea. Sindicaliștii spun că finanțarea războiului din Ucraina, miliardele de euro care se duc într-un razboi distructiv sărăcesc țara. Ei acuză și ”sifonările de la buget” și tăierea investițiilor din sănătate. Cele mai afectate sunt clasele sociale defavorizate, a transmis din Italia, corespondentul TVR, Alberta Forgiarini.
Greva va ține 24 de ore, până la miezul nopții, și afectează sectoare din sănătate, educație și transportul aerian și transportul în comun din anumite orașe.
Vor fi garantate zborurile între orele 7 și 10 dimineața și 18-21 , dar toate aeroporturile au afișate avertismente pentru verificarea curselor și transmit că vor fi garantate doar zborurile intercontinentale.
Sindicatele cer garantarea unui salariu minim garantat, doarece în Italia nu există această reglementare.
În Germania, sindicatul EVG a făcut un apel la grevă naţională în sectorul transportului pentru ziua de vineri, iar una din companiile care ar urma să fie afectată va fi operatorul feroviar Deutsche Bahn, transmite Reuters, conform Agerpres.
Greva ar urma să afecteze 50 de companii şi va dura între orele 3:00 am (01:00 GMT) şi 11:00 am (09:00 GMT), a precizat sindicatul EVG care îi reprezintă pe angajaţii din sectorul feroviar şi al transporturilor. EVG i-a avertizat pe navetişti că trebuie să se aştepte la întârzieri şi anulări de curse.
Inflaţia ridicată în cea mai mare economie a Europei a declanşat un val de greve în ultimele săptămâni, în condiţiile în care muncitorii au cerut salarii mai mari pentru a contracara creşterea costului vieţii.
De asemenea, sindicatul Verdi a făcut şi el un apel către angajaţii care lucrează la punctele de control de la trei aeroporturi să intre în grevă joi şi vineri. Conducerea aeroportului din Hamburg a avertizat încă de ieri că toate plecările vor fi anulate, ceea ce va afecta aproximativ 80.000 de călători.
EVG, care negociază în numele a 230.000 de muncitori, vrea să obţină o creştere salarială de 12% sau cel puţin 650 de euro mai mult pe lună.
Operatorul feroviar Deutsche Bahn a oferit o creştere salarială de 5% şi o plată unică de până la 2.500 de euro.
Cotidianul RO