Alegerile din Statele Unite (alegeri pentru Camera Reprezentanților, pentru o treime dintre fotoliile din Senat și pentru postul de guvernator în 39 de state) se joacă și în justiție, și prin citații adresate fostului președinte Donald Trump de către Comisia Camerei Reprezentanților pentru anchetarea evenimentelor din 6 ianuarie 2021.
În presa americană face valuri doar citația adresată lui Donald Trump, care ar trebui să se prezinte în fața comisiei Camerei Reprezentanților în jurul datei de 14 noiembrie. Alegerile vor avea loc pe 8 noiembrie. Lui Trump i s-a cerut să depună, până pe 4 noiembrie, mai multe documente, inclusiv mesajele dintre el și membrii Congresului și ai unor grupări considerate extremiste. Potrivit comisiei, fostul președinte ”a orchestrat personal” o operațiune de modificare a rezultatului alegerilor prezidențiale din 2020.
Pe de altă parte, procurorul special John Durham (însărcinat acum să investigheze dacă ancheta privind ingerințele ruse în campania prezidențială a lui Trump din 2016 a fost corectă) a pierdut procesul împotriva rusului Igor Dancenko, una dintre sursele așa-numitului Dosar Steele, care a stat la baza anchetei Russiagate, cea care a paralizat în bună măsură administrația Trump. Dancenko, multă vreme analist la Brookings Institution, a fost arestat în urmă cu un an, sub acuzația că i-a mințit în repetate rânduri pe anchetatorii FBI. Dosarul Steele se baza pe așa-zise ”surse bine plasate de la Kremlin”, în realitate sursa fiind Dancenko, iar informațiile venind nu de la Kremlin, ci chiar de la un strateg al Partidului Democrat, apropiat de familia Clinton. Iar întocmirea dosarului Steele a fost finanțată de Partidul Democrat, prin intermediului unei companii.
Justiția a considerat că Dancenko nu a comis nicio ilegalitate. Tabăra Trump a fost înfrântă, însă sunt analiști care considera că simpla desfășurare a acestui proces, care a oferit presei ocazia de a aminti despre scandalul Russiagate, despre spionarea campaniei lui Donald Trump, despre eșecul investigației Russiagate întreprinsă de procurorul special Robert Mueller, a adus puncte electorale aripii Trump din Partidul Republican.
Dincolo de aceasta, procesul rusului Dancenko pare să fi fost o operațiune de mușamalizare a ilegalităților ”vânătorii de vrăjitoare” care a fost afacerea Russiagate și investigația lui Robert Mueller. Atenția trebuia abătută de la numele cu adevărat importante – Robert Mueller, fost șef FBI, John Brenan, fost șef al CIA, Barack Obama, fost președinte, procurorul general Jeff Sessions s-a recuzat în acest dosar, Hillary Clinton, candidată la președinție, fost secretar de Stat.
”Procurorul special Durham s-a concentrat asupra unui avocat puțin important pe care l-a acuzat ca i-a mințit pe investigatorii FBI, ca și cum asta ar avea ceva de-a face cu enormitatea unui complot împotriva președintelui Statelor Unite, ales de americani. A doua investigație a lui Durham, cu un proces pe care tocmai l-a pierdut într-o instanță din Washington DC – oare Durham se gândea că are vreo șansă în fața unui juriu din Washington? – nu s-a axat pe Hillary Clinton, pe CIA sau FBI, ci asupra unui rus acuzat ca i-a mințit pe agenții FBI. Prin urmare, Durham a redus complotul împotriva președintelui Trump la niște acuzații de sperjur împotriva unor personaje insignifiante. O glumă”, scrie Paul Craig Roberts.
”După cum se poate vedea, când guvernul inițiază investigații care îl vizează, așa cum a fost cu asasinarea președintelui Kennedy, a lui Robert Kennedy, a lui Martin Luthe King, așa cum a fost cu ancheta 11 septembrie și acum, cu Russiagate, guvernul abate atenția de la subiectul principal și se axează pe personaje minore și ajunge la concluzia că el, guvernul, este cel care are dreptate”, scrie Paul Craig Roberts.
”Oare publicul își dă seama ce înseamnă asta? Nu. Publicul este pierdut în calculele creditelor ipotecare, leasingului pentru mașină, împrumuturilor pentru studii și cărți de credit. Publicul american este mai interesat de seriale TV, de jocuri video, de ultimele filme, de cine se culcă cu cine, de cum să-și trimită copiii la mari universități, nu se gândește la cum să rămână oameni liberi și independenți. Discuțiile lor sunt despre golf, despre echipa de fotbal din universitate, despre operațiile estetice ale soțiilor, redecorarea bucătăriei și a băii. Înțelegerea lor asupra lumii este controlată de CNN, MSNBC, NYTimes. Trăiesc în Matrice. Nu au control asupra existentei lor.
În fond, toată populația Occidentului este reînrobită. Oamenii nu au inteligența, vigilența și dorința de a se opune pierderii libertății.
Dacă democrații vor pierde alegerile din noiembrie, asta se va întâmpla pentru că americanii sunt fripți la buzunar acum, nu pentru că ar avea habar ce se întâmplă cu ei, cu familiile lor, cu libertatea și cu drepturile lor sau cu apocalipsa nucleara spre care îi conduc neoconservatorii, în căutarea hegemoniei asupra lumii”.
Cotidianul RO