S-au împlinit astăzi 15 ani de la trecerea în neființă a unuia dintre promotorii inovației în industria de morărit și panificație din țara noastră. Fire energică și neobosită dr. Ing. Vasile Pâslaru a promovat rețete și soluții tehnologice pentru îmbunătățirea calității pâinii și făinurilor în toate colțurie țării, la sute de firme din domeniu. Datorită eforturilor sale au fost sprijinite financiar apariții editoriale de referință pentru industria noastră și amintesc aici doar monumentalul manual de controlul calității în industria de panificație care reunește sute de metode de analiză pentru făină, semifabricate, ingrediente, produse finite. În calitate de membru al colectivului de autori, dar și de inițiator al acestei apariții editoriale, dr. Ing. Vasile Paslaru a reușit să închege un colectiv de autori format din elita lumii academice, rezultatul muncii acestuia fiind pus într-o formă editorială de o calitate rară pentru publicațiile academice românești.
Dr. ing. Vasile Paslaru a fost recunoscut în lumea specialiştilor din industria alimentară românească pentru capacitatea de acumulare şi înţelegere a informaţiilor ştiinţifice, prin interesul pentru studiu şi cercetare, prin scrierea de lucrări științifice în reviste academice din țară și străinătate, aptitudinile sale în acest sens fiind concretizate în numeroase iniţiative de promovare a inovaţiei şi modernizării tehnologice şi tehnice la nivelul producătorilor din industria alimentară.
Născut la data de 24.03.1954 în comuna Boldu, județul Buzău, fiul lui Vasile și Ileana Pâslaru, oameni gospodari, ocupați cu cresterea animalelor și cultivarea pamantului, a urmat cursurile scolii primare , gimnaziale si liceale in orasul Bacau, unde locuia o mătușă din partea tatălui. În anul 1974 a fost admis la Facultatea de Industrie Alimentara din Galati pe care a absolvit-o în anul 1979 cu media de licență 10.
După absolvire a primit repartiție la Fabrica de Bere din Suceava, unde a lucrat ca sef de sectie fabricatie bere pana in anul 2003, cand la 1 decembrie s-a transferat la Enzime-Derivate Costisa S.A. din jud. Neamt, unde a fost sef departament panificatie pana in anul 2008, când o boală necruțătoare l-a luat dintre noi.
A lasat în urmă o familie frumoasă și unită, una dintre ficele sale (Georgiana) continându-i munca de cercetare în domeniul industriei alimentare la Universitatea Ștefan cel Mare din Suceava, cu realizări extrem de valoroase și inovative, fiind mentor pentru mii de studenți care s-au format acolo.
În anul 2008 am avut privilegiul de a asista la prelegerea susținută de dl. Ing. Vasile Pâslaru în vederea obtinerii titlului de doctor la Facultatea de Știința și Ingineria Alimentelor din Galați. Lucrarea sa de doctorat, intitulată “Utilizarea fosfolipazelor in panificatie. Aspecte biochimice si tehnologice”, sub coordonarea ştiinţifică a prof. Univ. Dr. Ing. Despina Bordei a fost propusă pentru magna cum laude. Lucrarea conținea pentru momentul respectiv o mulțime de elemente de noutate, fiind pentru prima dată când prin intermediul cromatografiei de lichide RP-HPLC, gaz cromatografiei şi spectrometriei de masă erau evaluate efectele adaosului de fosfolipaze asupra compoziţiei biochimice a produselor de panificaţie (conţinutul de fosfatidilcolină în raport cu celelalte clase de fosfolipide, natura principalilor compuşi volatili de aromă etc) obținute din făinuri românești.
Îi vom păstra o amintire vie și îi vom rămâne veșnic recunoscători pentru activitatea de mentorat și realizările excepționale! Dumnezeu să-l odihnească în pace!