Incredibil! Reasigurarea Euroins, cu peste 300 milioane de euro din banii românilor, nu include falimentul
La nici o lună după ce ASF a făcut plângere penală împotriva Euroins, firma de asigurări s-a reasigurat în Bulgaria, la grupul din care face parte cu 300 de milioane de euro din banii românilor. Președintele Confederații Operatorilor și Transportatorilor Autorizați din România (COTAR), Vasile Ștefănescu, ne spune că contractul de reasigurare nu prevede și plata vreunui ban în caz de faliment.
Dacă citești Decizia de retragere a autorizație de funcționare a Euroins de către ASF, constați imediat că instituția de supraveghere nu și-a făcut treaba. Neregulile la Euroins erau atât de grave și atât de flagrante, încât singura măsură obligatorie a Autorității de Supraveghere Financiară era de a impune administrarea companiei de asigurări de către Fondul de Garantare a Asigurărilor.
”În luna februarie, Euroins a mutat 300 de milioane de euro pe reasigurare pe Eurohold. Păi cu banii ăia plăteai păgubiții. Păi tu, Cristian Roșu, de ce nu te-ai dus în ianuarie, când i-ai făcut plângere penală conducerii Euroins, la Consiliul ASF, să bagi Euroins sub administrarea FGA? Dar nu a făcut nimic. I-a lăsat să mute banii, că este în cârdășie cu ei. Păi să plece la pușcărie, că noi plângem, dăm faliment în țara asta. Mai mult, Eurohold, prin contractul de reasigurare pe care l-a semnat cu Euroins, în caz de faliment, nu dă niciun ban. Vă vine să credeți ce clauză are Eurohold cu Euroins, că sunt din același grup? Reasigurarea în România este pentru furăciune la unele firme de asigurări. În Europa reasigurarea se face pentru orice risc, inclusiv insolvență, numai la noi nu este așa. Noi suntem sclavii Europei, suntem cei care plătim doar. Țipăm de un an de zile, cum am țipat și la City, să se facă controale de fond la firmele de asigurări, dar nici până acum nu s-a făcut nimic”, ne-a declarat Vasile Ștefănescu, președintele COTAR.
Vicepreședintele ASF, greu de demis
În opinia conducerii COTAR, vinovat pentru acest dezastru este Cristian Roșu, vicepreședintele ASF, arătând că oamenii nu știu că președintele ASF, Nicu Marcu, nu se poate să-i atingă niciun fir de păr lui Cristian Roșu, nu poate să-i dea vreo sancțiune și nu poate să-l dea afară. ”Cel care este tartorul și comandă pe sectorul de asigurări este Cristian Roșu, nimeni altcineva. Președintele Nicu Marcu este ordonator de credit și are un singur vot din nouă în Consiliul ASF. Vă dați seama ce anomalie este în țara asta? Un președinte nu poate da afară un individ care nu își face treaba sau să-l schimbe din funcție, să-l pună portar și să pună pe altul în locul lui”, ne-a precizat președintele COTAR, Vasile Ștefănescu. Acesta atrage atenția și asupra șmecheriei practicate de toți asigurătorii, care și-au creat pârghia, prin ofertă, de a lua banii pe un an de zile, pentru că la un an polița era 1.000 de lei, iar la șase luni, 950 de lei și toată lumea a plătit pe un an de zile. ”Acum FGA trebuie să dea banii înapoi pentru 10 luni, dar când va da banii, că nu s-au dat integral nici pentru falimentul Astra Carpatica și falimentul City Insurance? Peste un an, doi, trei, dar românii trebuie să-și cumpere acum alte polițe”, ne-a mai spus Vasile Ștefănescu, președintele COTAR.
2,5 milioane de țepuiți
Cei 2,5 milioane de români care au polița RCA la Euroins trebuie să-și cumpere alte polițe de asigurare. Mai rău, dacă asigurații la Euroins comit accidente, victimele se vor înmulți, pentru că RCA-ul de la firma falimentară nu valorează nimic. Toți păgubiții trebuie să se încoloneze și să-și aștepte ani de zile rândul pentru a primi banii de la Fondul de Garantare a Asigurărilor. Guvernul încearcă să calmeze spiritele vorbind de o plafonare a prețurilor polițelor RCA, dar cum rămâne cu cei care trebuie să plătească de două ori pentru obligativitatea impusă de stat de a avea asigurare RCA? Despre compania de stat care ar fi trebuit de câțiva ani să emită polițe RCA, nimic concret, în condițiile în care falimentele se țin lanț, iar cei care plătesc sunt tot românii.
National