Industria auto lovita de criza de semiconductori

  • Postat în Profesional
  • la 21-12-2022 07:13
  • 379 vizualizări

Inca din anul 2020, de cand pandemia Covid 19 a lovit puternic tarile si economia globala, criza de semiconductori a devenit o problema la nivel mondial. Acestia sunt folositi in peste 170 de sectoare industriale, iar lipsa lor a adus cu sine cresteri de preturi din cauza productiei limitate. In ultimii ani, tehnologia si-a facut loc in multe arii, iar acest lucru a produs un impact major in realizarea acestor piese.

O masina normala foloseste aproximativ 1000 de semiconductoare, pe cand una moderna are peste 3000 de astfel de piese. Acestea sunt necesare pentru a activa airbag-uri, geamurile, cat si alte functii importante ale masinii. Cu cat un autovehicul este mai nou si mai dotat din punct de vedere tehnologic, cu atat foloseste mai multe astfel de componente.

De aceea si preturile pentru anumite modele de autoturisme au crescut considerabil in ultimii ani, fiind mult mai greu pentru o anumita categorie de persoane sa poata sa isi cumpere o noua masina. Piata second hand inca este la putere datorita preturilor mai reduse la care pot fi achizitionate vehiculele mai noi, putand in acest fel sa fie folosite inca o perioada de cativa ani fara probleme.

Cand se va sfarsi criza semiconductoarelor?

Expertii in domeniu avertizeaza faptul ca aceasta criza va continua si in 2023. Exista insa sanse ca in cursul anului 2024 aceasta piata sa revina la normal pentru ca toate companiile care folosesc semiconductoare sa poata sa isi reia planurile de productie stabilite. Deja unele dintre cele mai mari companii auto au amanat pentru anul viitor productia a peste 300.000 de masini din cauza lipsei acestor componente esentiale.

In special masinile electrice au nevoie de mai multe cipuri de acest fel, dar din cauza logisticii si a cererii mari exista sansa ca numarul de productie sa fie cu mult mai mic decat anii precedenti.

Anul acesta, din cauza invaziei Rusiei in Ucraina, productia de semiconductoare a fost ingreunata si mai mult, aceste doua tari fiind producatori importanti de materiale pretioase folosite in productia de cipuri.

Ucraina este unul dinte jucatorii importanti din lume fiind printre primii producatori de neon, acoperind peste 50% din cota de piata mondiala. La fel si Rusia detine si livreaza peste 35% din productia mondiala de paladium, un metal rar valoros folosit in productia de chipuri pentru echipamente de orice fel.

Ce industrii au fost afectate de lipsa semiconductoarelor?

Sunt multe sectoare unde sunt folosite semiconductoarele. Acestea sunt prezente in orice aparat electronic, de aceea este o cerere masiva pentru ele. Cele mai importante sectoare in care sunt folosite sunt urmatoarele:

  • Auto – pe primul loc se afla industria auto care este una dintre cele mai mari consumatoare de astfel de componente. In tot acest timp milioane de masini nu au putut fi produse din cauza lipsei acestor piese, ducand la scumpiri, dar si intarzieri privind productia si livrarea catre clienti.
  • IT – calculatoarele, laptopurile, telefoanele smart si nu numai au atins preturi record in ultimii ani din cauza acestor piese.
  • Echipamente medicale – aceasta industrie este importanta pentru fiecare dintre noi, iar lipsa semiconductoarelor poate avea efecte critice pentru cercetarea si dezvoltarea anumitor tratamente, cat si ingrijirea pacientilor care au nevoie de echipamente specifice. Acest sector foloseste anual 1% la nivel global din productia de semiconductoare, in fiecare an depasind cererea datorita tehnologizarii.

Pana cand lucrurile vor reveni la normal este important sa fii responsabil in trafic si sa fii mereu atent la valabilitatea politei RCA, cat si a celorlalte documente pentru a fi mereu protejat in cazul unui accident sau al unui control de rutina. Aici pe blogul Romasig puteti gasi informatii si stiri la zi legate de modificari legislative, dar si noutati din industria auto.

Despre ZTB.ro

ZTB.ro este un agregator românesc de bloguri care colectează și afișează articole din diverse domenii, oferind vizibilitate bloggerilor și o platformă centralizată pentru cititori. Articolele sunt preluate prin feed-uri RSS/Atom și direcționează traficul către blogurile originale.

Articole recente