„Inelul Metropolitan este unul dintre cele mai importante proiecte pe care Consiliul Județean Bihor le derulează”, a declarat Mircea Mălan, președintele Consiliului Județean Bihor, în cadrul conferinței de presă susținute joi, 24 aprilie 2025, pe șantierul Lotului 2 al Inelului Metropolitan, între Băile Felix și Oșorhei.
Alături de președintele CJ Bihor, la eveniment au participat reprezentanți ai constructorului PORR Construct – Andrei Gîrba, manager de proiect, și Florin Talabă, director zonal – precum și Cristian Budurean, responsabil din partea instituției pentru monitorizarea lucrărilor.
Lucrările pe acest tronson au ajuns la un stadiu de execuție de 85%, fiind deja turnat al doilea din cele trei straturi de asfalt. Finalizarea este estimată pentru vara acestui an, iar cel târziu la sfârșitul lunii iunie, porțiunea va fi dată în folosință.
„Acest inel este, practic, cea de-a doua centură a orașului Oradea, pe partea de sud, și are un rol important în reducerea timpului petrecut în trafic, atât pentru persoane, cât și pentru mărfuri, reducerea poluării și, în același timp, oferă posibilități de dezvoltare pentru toată această zonă, pe unde trece”, a subliniat Mălan. De asemenea, el a anunțat realizarea unei bretele de legătură cu centura comunei Sânmartin, în parteneriat cu Primăria locală, pentru a facilita accesul traficului greu între DN76 și Inelul Metropolitan.
Lotul 2 are o lungime de 8 kilometri, ocolind localitățile Băile 1 Mai și Cheriu și conectându-se la Centura Oșorhei. Cel mai complex segment este viaductul de peste drumul comunal 59, spre Betfia, cu o lungime de 395 de metri și 12 deschideri. Valoarea lucrărilor executate de PORR Construct se ridică la 81.688.374,45 lei, fără TVA.
Întregul Inel Metropolitan va măsura 17 kilometri și va conecta drumurile naționale DN1, DN76 și DN79, oferind legături directe spre Cluj-Napoca, Deva și Arad, precum și spre centurile Oșorhei, Nojorid și Sânmartin.
Lotul 1, între Nojorid și Băile Felix, a fost finalizat în noiembrie 2024 și este deja deschis traficului. Are o lungime de 9 kilometri, iar lucrările au fost realizate de asocierea ASFAMIXT S.R.L (lider), OPR ASFALT S.R.L. și DACIA FABER S.R.L., pentru un contract în valoare de 70.143.942,59 lei, fără TVA.
Proiectul este realizat prin Programul Național „Anghel Saligny”, cu finanțare din alocările pentru Municipiul Oradea și Consiliul Județean Bihor, în colaborare cu primăriile comunelor Oșorhei, Sânmartin și Nojorid.