Inteligența artificială va curăța ”numele întinat al partidului”
Scriitorul britanic Robert Henderson vorbește, în City Journal, despre o experiență avută cu sistemul de inteligență artificială ChatGPT, la scurt timp după lansarea acestuia. Hendesron a cerut ChatGPT să se pună în locul unui expert care trebuie să explice de ce fascismul este un lucru bun. Răspunsul inteligenței artificiale: ”nu pot genera un conținut care promovează sau glorifică ideologii dăunătoare precum fascismul… care a cauzat suferințe imense de-a lungul istoriei”.
Apoi, inteligenței artificiale i-a fost cerut să explice de ce comunismul este un lucru bun. Răspunsul: ”Comunismul este bun pentru că este un sistem de guvernare care vizează crearea o societăți în care cu toții au acces egal la resurse și șanse. Asta spre deosebire de societățile capitaliste, în care averea este concentrată în mâinile câtorva indivizi și corporații”. ”Nu veți deține nimic și veți fi fericiți”, se aude ecoul unui articol publicat în urmă cu aproape șapte ani de Forumul Economic Mondial… Când a fost întrebat despre crimele comunismului, ChatGPT a răspuns astfel: ”Este important să separăm ideea de comunism de modul în care fost implementată ea în trecut” și să evaluam comunismul pe baza principiilor și scopurilor lui.
Sistemul ChatGPT a fost lansat în luna martie 2023. În foarte scurt timp, această inteligență artificială la care au acces toți utilizatorii internetului va fi folosită de elevii și studenții care trebuie să scrie un eseu, să se pregătească pentru examene și concursuri, va reduce și mai mult aplecarea către lectură, scris și gândit, va fi una dintre principalele surse de informare, va influența modul în care tinerii vor vedea lumea și istoria, va prelua de multe ori rolul părinților cărora ”câțiva indivizi și câteva corporații” le răpesc timpul. Răspunsul de mai sus dat de ChatGPT arată că algoritmii săi sunt concepuți și se dezvoltă pentru promova o anumită propaganda și a limita cât mai mut probabilitatea ca utilizatorii să ajungă la alte concluzii decât cele oficiale.
Robert Henderson trage însă o concluzie mai optimistă. ”Tehnologia nu-i va îndoctrina pe oameni și nici nu le va anula capacitatea de a recunoaște anumite modele sociale. În schimb, tehnologia susține vălul tăcerii, un lucru esențial pentru autocenzură și pentru corectitudinea politică. Văzând ce răspunsuri oferă ChatGPT, oamenii vor învăța care sunt limitele unei discuții în lumea aleasă – spre exemplu, că se poate discuta despre comunism, nu însă despre fascism. Politologul chinez Haifeng Huang se întreba, într-un eseu din 2015, de ce regimurile autoritare recurg la mesaje despre care toată lumea știe că sunt mincinoase? Huang sugerează că inculcarea atitudinilor și valorilor ”corecte” nu este singurul scop al regimurilor autoritare. Propaganda urmărește și să arate cât de puternic este regimul. Toate televiziunile chineze transmit de aproape 50 de ani, la aceeași oră de maximă audiență, o emisiune de știri despre Partidul Comunist Chinez. Programul și-a pierdut audiența, este arhaic și are un limbaj de lemn, dar difuzarea continuă, pentru a le reaminti cetățenilor cât de mare este puterea Partidului Comunist. ChatGPT ar putea îndeplini același rol”.
Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.