„Între timp”, revista studențească ce încearcă să redefinească spațiul cultural orădean

  • Postat în Mass Media
  • la 27-01-2025 12:51
  • 16 vizualizări
„Între timp”, revista studențească ce încearcă să redefinească spațiul cultural orădean
Imaginea este preluată automat împreună cu articolul de pe Oradea Info - Stiri Oradea, informatii, evenimente din Oradea

Luna iunie 2024 a marcat debutul unei inițiative inedite în peisajul academic al Universității din Oradea: apariția primului număr al revistei „Între timp”, realizată integral de studenții Facultății de Litere.

Această publicație promite să devină mai mult decât un simplu proiect educațional, având ambiția de a se impune ca supliment cultural al cunoscutei reviste „Gaudeamus. Alma Mater Crisiensis”, axată pe cercetarea științifică în domeniul filologic.

De la modestie la ambiții mari

Debutul revistei a fost discret, dar cu obiective bine definite. Scrisă exclusiv de studenți, activitatea redacțională este coordonată de conf. univ. dr. Anca Tomoioagă, cadru didactic al Departamentului de Limbă și Literatură Română. „Vrem să devenim revista tuturor studenților cu preocupări literare și culturale de la Universitatea din Oradea. Ne dorim să cooptăm cât mai mulți studenți și să devenim o platformă de exprimare a preocupărilor lor pentru literatură și cultură”, a declarat Anca Tomoioagă.

În acest spirit, proiectul a primit deja sprijinul studenților de la Facultatea de Arte, care au contribuit la realizarea celui de-al doilea număr. Eforturile echipei redacționale nu s-au limitat doar la activitatea editorială, ci au inclus și strângerea de fonduri. „Pentru a susține financiar apariția celui de-al doilea număr, studenții au organizat un târg de Crăciun, unde au vândut prăjituri și cărți”, povestește coordonatoarea revistei.

Conținut cultural bogat și diversificat

Primul număr, format din 30 de pagini, a oferit un conținut variat și valoros. Cititorii au avut parte de interviuri, poezii, recenzii și articole originale. Printre materialele notabile s-au numărat:

  • Interviu cu poetul Ion Mureșan: „Ion Mureșan, față în față cu poezia”;
  • Versuri semnate de Paul Cosma și Anastaszia Cosac;
  • Recenzie de carte: Ciprian Mizsei analizează volumul „Coline în soare” de Constantin Mateescu;
  • Articole culturale: Alexandra Olah comentează spectacolul de teatru „Fiul” de Florian Zeller, iar Andrei Călinescu propune o analiză personală a filmului „Napoleon”.

Revista a inclus și exerciții de proză scurtă, aparținând liceenilor orădeni, premiate în cadrul concursului „Verbum”, precum și reportaje captivante despre Ipoteștii lui Mihai Eminescu sau cenaclul literar orădean „Pragul Vaida”.

Evoluția revistei: al doilea număr

Cel de-al doilea număr, tipărit într-un tiraj de 100 de exemplare, a venit cu un conținut mai consistent și diversificat. Printre subiectele abordate se regăsesc:

  • Cronică literară: „Pe când eram o operă de artă” de Eric Emmanuel Schmitt, semnată de Dalia Chereji;
  • Recenzii: Alexandra Olah explorează „Ca și cum nimic nu s-ar fi întâmplat”, iar Diana Tanc comentează „Cartea oglinzilor” de Eugen Ovidiu Chirovici;
  • Cronică de teatru: Mădălina Peștean abordează „Hamlet”, în viziunea regizorală a lui Tompa Gábor.

Pentru prima dată, revista a inclus secțiuni în limbile engleză, germană și franceză, dar și rubrica „Un carnet plastic”, dedicată studenților de la Arte.

Viitorul revistei

Între timp” continuă să evolueze, devenind o platformă culturală tot mai influentă. Publicația este disponibilă online, iar numerele viitoare vor putea fi accesate pe site-ul Facultății de Litere: link.

Această revistă demonstrează că talentul și dedicarea studenților pot contribui semnificativ la revitalizarea spațiului cultural local.

Despre ZTB.ro

ZTB.ro este un agregator românesc de bloguri care colectează și afișează articole din diverse domenii, oferind vizibilitate bloggerilor și o platformă centralizată pentru cititori. Articolele sunt preluate prin feed-uri RSS/Atom și direcționează traficul către blogurile originale.

Articole recente