Vizita recentă a lui Klaus Iohannis la Washington s-a lăsat în
scurt timp cu o invazie a companiilor americane în România, cea mai
mare parte a acestora având ca interes planul de înzestrare al
Armatei Române în valoare de 9,8 miliarde euro, pentru perioada
2017-2026. Premierul Mihai Tudose a semnat, miercuri, un acord cu
Jonathan Hoyle, vicepreşedinte al Lockheed Martin, pentru
transferul de tehnologie la cele mai înalte standarde pentru
avioanele F16. De asemenea, Guvernul României a aprobat recent un
nou program de înzestrare a Armatei, care se referă la cumpărarea
de elicoptere de atac. Furnizorul va fi Bell Helicopter, unul
dintre cei mai mari producători mondiali de armament. Totodată,
Ministrul Apărării, Adrian Ţuţuianu, a dezvăluit că a discutat cu
reprezentanţii companiei General Dynamics pentru înfiinţarea, până
la finalul anului, a unei companii mixte, care să producă vehicule
militare în România începând cu vara anului 2018. În luna iulie,
The Defense Security Cooperation Agency a anunțat că autoritățile
de la București au solicitat vânzarea a şapte sisteme Patriot
împreună cu echipamentul de comunicaţii, instrumente şi echipamente
de testare, echipamente de suport, generatoare, documentaţie
tehnică, echipamente de antrenament, piese de schimb, instruirea
personalului, servicii de suport tehnic şi logistic. Valoarea
totală a programului este de 3,9 miliarde de dolari. Principalii
contractori vor fi Raytheon Corporation din Andover, Massachusetts,
şi Lockheed-Martin din Dallas, Texas. Afacerile cu armament nu sunt
singurele intenții ale americanilor aici.
Compania Philip Morris vrea să transforme fabrica de la Otopeni
într-o unitate care să producă exclusiv rezervele de tutun HEETS
pentru dispozitivele IQOS. Acest proces de retehnologizare, început
în 2017, va fi finalizat în 2020. Investiția totală urmă spre
jumătate de miliard euro. De asemenea, compania americană AVX
cumpără fabrica de componente electronice pentru industria auto de
la Timișoara a grupului britanic TT Electronics. Producătorul local
cu venituri de 40 milioane de euro are o pondere de 15% în cadrul
afacerii vândute la nivel internațional pentru circa 130 milioane
de euro în numerar, conform jurnalului de tranzacții Mirsanu.ro. De
asemenea, în această toamna va veni la Bucureşti cea mai mare
misiune economică din istoria relaţiilor româno-americane, potrivit
lui George Maior, ambasadorul român în SUA. Acestea se alături Ford
și ExxonMobil, prezente de mai mulți ani în România cu investiții
în sectorul auto și, respectiv, petrolier.
Cea mai nouă informație privind venirea americanilor în România este cea privind acordul semnat de premierul Tudose cu vicepreședintele Lockheed Martin. Documentul a fost parafat după ce marți ministrul Țuțuianu și şefi ai structurilor militare implicate în procesul de achiziţie de tehnică militară s-au întâlnit cu o delegaţie a companiei americane specializată în cercetarea, dezvoltarea, producţia şi integrarea tehnologiilor avansate din domeniul militar, care a venit cu propuneri de colaborare cu industria naţională de apărare, potrivit Ministerului Apărării Naţionale (MApN). Reprezentanţii Lockheed Martin au prezentat oportunităţile de cooperare industrială şi propuneri de colaborare cu industria naţională de apărare, iar partea română a detaliat cele opt programe esenţiale de înzestrare ale Armatei României, dar şi alte intenţii privind dezvoltarea de noi tehnologii militare în România. Armata română va avea parte de avioane F16 dar șide elicoptere de atac produse de Bell Helicopter. „Sunt două motivații principale: pe de o parte, discutăm cu un producător care a dezvoltat capabilități militare de înalt nivel, apoi discutăm de parteneriatul strategic cu SUA și de situația în care SUA sunt cel mai bun partener al nostru pentru securitatea națională. Vom continua discuțiile, iar dacă mergem la planul de înzestrare a armatei, asemenea capabilități sunt planificate pentru perioada 2019-2020/2021”, a declarat ministrul Țuțuianu. Conform acestuia, modelul care va fi oferit de Bell Helicopter este „modelul care este astăzi în dotarea armatei SUA și de aceea avem nevoie de un acord guvern la guvern pentru a beneficia de o asemenea tehnologie. Modelul care este cel mai bun astăzi”. Despre viitoarea societate mixtă, în care se va implica Bell Helicopter, nu se știu deocamdată mai multe elemente. Două posibile locații ar putea fi cele de la Brașov, unde funcționează respectiv Craiova, unde se află societatea Avioane Craiova.
Tot ministrul Ţuţuianu a vorbit și depre finalizarea înfiinţării unei societăţi mixte dintre Uzina Mecanică București și General Dynamics. Aceasta din urmă este un producător american de vehicule militare, printre care tancuri uşoare şi alte vehicule blindate. România ar putea produce, cel mai probabil, transportorul blindat Piranha 3. Piranha III este un transportor blindat 8×8 ce poate atinge viteza maximă de 100 de kilometri pe oră şi are o autonomie de circa 800 de kilometri. Vehiculul are un echipaj alcătuit din trei până la cinci militari. Reprezentanţii General Dynamics European Land Systems (GDELS) spun că armata română foloseşte din 2006 transportoarele Piranha. ‘Armata României este un important utilizator de vehicule Piranha, iar acest contract ne onorează pentru că reflectă încrederea deosebită şi satisfacţia forţelor armate române faţă de acest vehicul’, a spus unul dintre vicepreşedinţii grupului GDELS, Thomas Kauffmann, citat de UPI.
În domeniul civil, producătorul de țigarete Philip Morris vrea să ridice o fabrică la Otopeni pentru sistemul IQOS. Acestae încălzeşte tutunul, nu îl arde. Astfel, aceste dispozitive nu emană fum, aşa cum se întâmplă în cazul fumatului clasic. ”Investiţia noastră în România demonstrează în continuare angajamentul nostru către un viitor cu produse fără fum, care vor înlocui ţigările. Suntem încurajaţi de cei 2,9 milioane de fumători din întreaga lume care au renunţat deja la fumat şi au trecut la IQOS. Ne aşteptăm ca acest impuls să continue, iar transformarea facilităţii din Romania ne va ajuta să răspundem cererii în creştere a fumătorilor adulţi pentru alternative mai bune la ţigări”, a declarat André Calantzopoulos, CEO Philip Morris International, într-o conferinţă la care a ţinut să fie prezent şi premierul Tudose. La Timișoara, preluarea pachetului de 100% din acțiunile TT Electronics Sensing and Controls SRL de către AVX are loc în cadrul unei tranzacții mai largi la nivel internațional, prin care AVX urmează să plătească 118,8 milioane de lirire sterline (aproape 130 milioane de euro) în numerar pentru achiziția diviziei de senzori și echipamente de control în domeniul transportului a grupului TT Electronics, susține Mirsanu.ro.
Fabrica de la Timișoara vândută de către grupul britanic a ioaportat pentru 2016 o pierdere netă de 2,2 milioane de lei, 398 de angajați și venituri de 180 milioane de lei.
Din categoria:Politica