Cariera actriței Ioana Pavelescu va fi recompensată cu Premiul pentru Întreaga Carieră în cadrul celei de-a 19-a ediții a Premiilor Gopo. Ioana Pavelescu, fiica actriței Corina Constantinescu, a absolvit Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică în 1972. A debutat în cinematografie în 1969, în Pantoful Cenușăresei, ultimul film regizat de Jean Georgescu. Rolul care a consacrat-o a fost însă Rusanda din filmul Osânda (1976), regizat de Sergiu Nicolaescu, unde a jucat alături de Amza Pellea şi Gheorghe Dinică.
„Când o distribuia în «Osânda», Sergiu Nicolaescu știa exact că pe umerii acestei fete fragile pot fi lăsate poveri tragice. Că i se poate încredința jocul umbrelor și al luminilor, al temerilor și al curajului, al vorbelor scormonitoare sau chiar insinuante, momeală și capcană, al urii care nu trebuie să posomorească un obraz de femeie și al grației care însă nici ea nu trebuie să-l transfigureze până la a-l face suspect“. Magda Mihăilescu, Revista Cinema, 1982
Osânda a deschis un lung șir de colaborări ale actriței cu Nicolaescu. În 1977, joacă în serialul tv istoric Războiul independenței. Câțiva ani mai târziu, în 1982, regizorul o distribuie într-unul din rolurile principale din Întâlnirea, o dramă plasată în Delta Dunării, alături de Ovidiu-Iuliu Moldovan, Vladimir Găitan și Colea Răutu. În filmul de acțiune Viraj periculos (1982), joacă un personaj negativ și îi are parteneri de ecran pe Emilia Dobrin, Ion Besoiu și Mircea Albulescu. Colaborează cu Nicolaescu și pentru drama istorică Mircea (1989) și pentru producția română – americană Punctul Zero (1996).
Colaborează pentru prima dată cu Alexandru Tatos în 1978, care o distribuie în rolul principal din Rătăcire, alături de Dan Nuțu. Aici, Ioana Pavelescu joacă rolul unei tinere românce care nu se poate adapta în noua ei familie din Germania. Se va reîntâlni cu regizorul pe platoul de la Întunecare (1986).
Filmografia Ioanei Pavelescu include filme precum Cumpăna (r. Cristiana Nicolae, 1979), Trandafirul galben (r. Doru Năstase, 1982), Calculatorul mărturisește (r. George Cornea, 1982 – unde are o scenă alături de mama ei, actrița Corina Constantinescu), Misterele Bucureștiului (r. Doru Năstase, 1983), Totul se plătește (r. Mircea Moldovan, 1986) și Polul Sud (r. Radu Nicoară, 1993).
La începutul anilor 1990 se mută în SUA unde își continuă activitatea în film și pe scenă. Are apariții în producții străine precum Method (r. Duncan Roy, 2004) sau Weapon (r. Ernie Barbarash, 2011). Se întoarce în țară în 2003 și joacă în Puzzle (r. Andrei Zincă, 2013) și Palatul pionierilor (r. Bobby Păunescu, 2015). Pentru rolul din Puzzle a fost recompensată cu premiul pentru rol principal feminin la New York City Independent Film Festival.
Pe scenă, Ioana Pavelescu a debutat la Teatrul Tineretului din
Piatra Neamț. În 1975, s-a întors la București și s-a alăturat
echipei Teatrului Mic. A jucat și pe scena Teatrului Bulandra sau
pe scena Teatrului Național. În 2003, la invitația lui Dinu Săraru,
a revenit pe scenă pentru a interpreta rolul principal
din Anna Karenina la Teatrul
Mic. Dintre cele mai recente spectacole amintim
comedia Lettice & Lovage de
Peter Shaffer, Secretul doctorului
Honigberger de Mircea Eliade la Teatrul
Metropolis, Doamna Godot de
Olga Delia Mateescu la Teatrul Dramaturgilor
Români, Hoţii de frumuseţe de
Pascal Bruckner la Teatrul Evreiesc de
Stat, Lear(a) de William
Shakespeare în regia lui Andrei Şerban la Teatrul Bulandra. Un alt
rol marcant pe scena teatrului a fost cel al Zeldei.
Spectacolul Zelda, o adaptare a
piesei The Last Flapper de
William Luce, s-a jucat pe mai multe scene de teatru independent
din capitală, dar și în străinătate.
Premiul pentru Întreaga Carieră, acordat cu sprijinul Apa Nova – o
companie Veolia, va fi înmânat actriței Ioana Pavelescu în cadrul
Galei Premiilor Gopo 2025. Evenimentul va avea loc pe 29
aprilie și va fi transmis în direct pe VOYO, TIFF Unlimited și
pe premiilegopo.ro.
Evenimentul va avea loc pe 29 aprilie și va fi transmis în direct
pe VOYO, TIFF Unlimited și pe premiilegopo.ro.
Lista completă a nominalizărilor este disponibilă online și poate fi consultată pe website-ul evenimentului: https://premiilegopo.ro/nominalizari.
The post HAS_LINK_BACK first appeared on Daniel Urda.