Iohannis a găsit „perspective promițătoare” în Chile
Klaus Iohannis efectuează sâmbătă o vizită oficială în Chile, prima de acest nivel în ultimii zece ani. Vizita în Chile este a doua etapă a turneului pe care preşedintele României îl efectuează în America de Sud până pe 26 aprilie.
Preşedintele Klaus Iohannis a declarat că a convenit cu omologul său chilian, Gabriel Boric, dezvoltarea cooperării între România şi Chile în domenii precum schimburile comerciale, investiţiile, energie verde, mediu şi schimbări climatice, protecţie civilă, educaţie, cultură, cercetare, inovare şi digitalizare.
„Există perspective promiţătoare de extindere a relaţiilor noastre bilaterale pe multiple planuri şi am convenit ca în perioada următoare să dezvoltăm cooperarea în domenii importante atât pentru România, cât şi pentru Chile. Mă refer la dezvoltarea schimburilor comerciale şi a investiţiilor, la energie verde, mediu şi schimbări climatice, la protecţie civilă, educaţie, cultură, cercetare, inovare şi digitalizare. Am convingerea că vom continua să lucrăm împreună pentru a încuraja oamenii de afaceri din Chile şi din România să demareze proiecte comune atât în plan bilateral, cât şi pe pieţe terţe”, a spus şeful statului, la Palatul La Moneda, după întrevederea cu omologul său chilian, Gabriel Boric.
El a precizat că este încurajată şi dezvoltarea de parteneriate între autorităţi locale din România şi Chile.
Preşedintele Iohannis a arătat că Chile este unul dintre prietenii tradiţionali ai României în regiunea Americii Latine şi un partener economic cu un potenţial important. El a menţionat că în 2025 se vor sărbători 100 de ani de relaţii bilaterale.
În prezenţa preşedintelui Klaus Iohannis şi a omologului său chilian, Gabriel Boric, instituţiile din România şi Chile responsabile de gestionarea situaţiilor de urgenţă au semnat un memorandum de colaborare.
Memorandumul a fost semnat din partea României de şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, la Palatul La Moneda din Santiago de Chile.
În contextul vizitei pe care o efectuează în Chile, preşedintele Iohannis a donat Muzeului Memoriei şi al Drepturilor Omului din Santiago de Chile un set de documente diplomatice de arhivă privind salvarea unui număr mare de evrei de către consulul chilian Samuel del Campo, activ la Bucureşti în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. De asemenea, au fost donate copii ale documentelor referitoare la refugiaţii chilieni primiţi în România după lovitura de stat din Chile din 1973.
Cotidianul RO