Israelul își întărește prezența în Asia

  • Postat în Fapt divers
  • la 08-02-2023 10:07
  • 200 vizualizări
Israelul își întărește prezența în Asia
Imaginea este preluată automat împreună cu articolul de pe Octavpelin'sWeblog

Israelul își întărește prezența în Asia

Israelul și-a stabilit prezența militară în Asia de Vest, în urma acordului semnat recent cu Azerbaidjan, potrivit unor surse citate de postul de televiziune israelian 124 News.
Cele două țări au stabilit relații diplomatice în 1992, dar acum Baku a anunțat că își va deschide prima ambasadă la Tel Aviv. Israelul, pe de altă parte, va putea monitoriza Iranul, marele său inamic, de la granița cu azerii.
Israelul este unul dintre principalii furnizori de arme și consilieri ai Baku și, astfel, a jucat un rol important în timpul conflictelor cu Armenia din Nagorno-Karabagh.
Aproape un milion de refugiați din acest stat autoproclamat al Caucazului s-au stabilit pe teritoriul Azarid și Baku, deși îi salută, nu exclude un al treilea conflict armat cu Erevan.
Rusia, în schimb, joacă un joc dificil în acest conflict dintre Baku și Erevan. Pe de o parte, are un acord de apărare cu Armenia, dar nu a susținut-o militar pentru a nu face vreun compromis cu Azerbaidjanul care continuă să fie și un aliat.
Acest cadru a făcut ca Israelul să fie mai ușor prezent în acest scenariu, ceea ce îi permite într-un fel sau altul să desfășoare activități de spionaj asupra Iranului de la granița cu azerii.
Președintele azer, Ilham Aliyev, menține relații controversate cu Teheranul, acuzând că țara vecină complotează pentru „exportarea” unei republici islamice în Iran. Teheranul a negat acest lucru fără a infirma că relațiile sale cu Baku rămân „conflictuale”.

Israelul și-a plasat pionii în cele șase țări arabe care au stabilit relații cu statul evreu. Baku nu este un stat arab, dar are o importanță incontestabilă în Asia de Vest.
La Teheran, continuă să se sublinieze că o parte a Azerbaidjanului (provincia Ardabil și părți din estul și vestul Azari) a aparținut Iranului până la prăbușirea Uniunii Sovietice. Apoi, a fost fondat statul independent azarid. Numele Azerbaidjanului a aparținut Persiei în trecut.
De când Baku a stabilit relații cu Israelul, regimul „ayatollahi” a intrat în conflict cu țara vecină, considerând că acordurile sale cu statul evreu reprezentau un potențial pericol pentru Iran. La aceasta se adaugă și faptul că Statele Unite au confirmat că serviciile de informații ale Israelului au stabilit mai multe posturi la granița Azarñi cu Iranul.
Canalul israelian de televiziune 124 a prezentat săptămâna trecută un documentar despre prezența Israelului în Azerbaidjan, asigurând că Tel Avivul va sprijini militar Baku în cazul unei „agresiuni” iraniene. Statele Unite mai afirmă că țara Azari nu are suficientă capacitate militară pentru a face față Iranului, ceea ce justifică sprijinul Israelului.

Articol scris pentru Cotidianul de jurnalistul spaniol Manuel Ostos Lopez